Sebastianus

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Sebastianus
  • Geboortekaartjes met de naam Sebastianus
  • Geboortekaartjes met de naam Sebastianus
  • Geboortekaartjes met de naam Sebastianus
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Sebastianus?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Sebastianus

30%
50%
20%
30%
10%
40%

Welke kenmerken vind je bij Sebastianus passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Sebastianus

Sebastianus is een jongensnaam die is afgeleid van het Griekse woord ‘sebastos’, dat ‘verheven, eerwaardig’ betekent. De betekenis kan ook zijn ‘man uit Sebastia’, maar ook dan gaat het op hetzelfde grondwoord terug.

Sebastianus en varianten op deze naam waren al vroeg in de Middeleeuwen in West-Europa bekend, vanwege de verering van de heilige Sebastianus (-288). De eerste vermeldingen in de Lage Landen komen uit de 14e eeuw.

Aantallen en varianten Sebastianus

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Sebastianus als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Sebastianus per jaar gegeven is

Sebastianus komt bijna 3.000 keer voor, iets vaker als volgnaam dan als eerste naam. Sinds 1970 wordt de naam steeds minder gebruikt. In die tijd kwam het gebruik van Sebastiaan op. In totaal zijn er 33.500 mannen met die naam. Ook Sebastiaan wordt iets vaker als volgnaam dan als eerste naam gegeven.

In dezelfde tijd werd ook Sebastian vaker gebruikt. 4.000 mannen dragen deze naam. Afkorting Sebas wordt de laatste jaren steeds vaker aan jongens gegeven. Er zijn ongeveer 700 jongens die zo heten.

De vrouwelijke vorm Sebastiana wordt tegenwoordig juist bijna niet meer gebruikt. Die naam komt ongeveer 800 keer voor.

Wetenswaardigheden Sebastianus

De martelaar Sebastianus of Sebastiaan is onder meer bekend geworden doordat hij, met name in de Middeleeuwen, het onderwerp van heel veel schilderijen was. Meestal wordt hij afgebeeld terwijl hij aan een boom of paal vastgebonden is en diverse pijlen in zijn lichaam heeft.

Sebastiaan was soldaat in het Romeinse leger. In het geheim was hij bekeerd tot het christendom. Hij zou wonderen hebben verricht en lange redevoeringen gehouden hebben. Uiteindelijk werd Sebastiaan gearresteerd en doorzeefd met pijlen.

Irene, de weduwe van een andere martelaar, wilde Sebastiaan begraven, maar merkte dat hij nog leefde, waarop ze hem mee naar huis nam. Een paar dagen later trad Sebastiaan weer in het openbaar op, maar weer werd hij gearresteerd en nu werd hij doodgeknuppeld. Sebastiaan is onder andere beschermheilige van de boogschutters.

Namen die lijken op Sebastianus

Sebas, Sebastiaan, Sebastian, Sebastiana

Bekijk ook deze namen

Noud, Tygo, Lucas, Vince, Adam, Ezra, Pim, Pepijn, Mats, Jan