Thomas

Thomas is al tientallen jaren een populaire jongensnaam

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Thomas
  • Geboortekaartjes met de naam Thomas
  • Geboortekaartjes met de naam Thomas
  • Geboortekaartjes met de naam Thomas
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Thomas?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Thomas

38%
57%
55%
18%
13%
30%

Welke kenmerken vind je bij Thomas passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Thomas

Thomas is een Griekse naam met de betekenis ‘tweeling’. De naam is bekend uit de Bijbel, een van Jezus’ leerlingen heette zo. De uitdrukking ‘ongelovige Thomas’ verwijst naar hem: Thomas wilde aanvankelijk niet geloven dat Jezus echt uit de dood was opgestaan. Pas toen hij Jezus zag en deze tot hem sprak, geloofde hij.

De naam kwam in ons land al in de twaalfde eeuw voor. Hij werd overigens niet alleen bekend door de apostel Thomas, maar ook door onder andere de heilige Thomas van Aquino, een theoloog uit de dertiende eeuw.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Aantallen en varianten Thomas

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Thomas als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Thomas per jaar gegeven is

Er zijn ongeveer 62.500 mannen en jongens die Thomas heten. Meer dan twee derde van hen draagt de naam als eerste naam. Vanaf 1980 is hij erg populair geworden, vanaf 1996 stond de naam regelmatig op de eerste of tweede plaats in de top tien van populairste jongensnamen.

Sinds 2001 loopt het gebruik van de naam geleidelijk iets terug. Toch staat hij nog steeds in de top 25 van populairste jongensnamen.

Gespeld als Tomas komt de naam zo’n 2.000 keer voor. Tomasso is een zeldzame variant die nog geen 30 keer voorkomt. De verkorting Tom wordt ruim 23.500 keer gebruikt. Ook deze naam is na 1980 populair geworden. Meestal wordt hij als eerste naam gegeven.

De verkorting Thom komt aanmerkelijk minder vaak voor, zo’n 3.500 keer. Deze naam wordt voornamelijk sinds 1990 gebruikt.

De vleivorm Tommy komt al iets langer voor, hij werd in de jaren twintig al af en toe gebruikt, maar de echte opmars begon na 1970. In totaal komt Tommy 2.500 keer voor, Tommie wordt bijna 700 keer gebruikt.

Andere afkortingen van Thomas zijn Maas (1.300) en Maes (230).

Wetenswaardigheden Thomas

Thomas is al tientallen jaren een populaire jongensnaam. Er zijn dan ook veel bekende mannen en jongens die deze naam dragen. Als je je kindje Thomas noemt, zal hij waarschijnlijk veel naamgenootjes hebben.

Thomas Acda

Thomas Acda is een Nederlandse zanger, vooral bekend van het duo Acda & de Munnik. Zij scoorden hits als Het Regent Zonnestralen en Niet of Nooit Geweest. Daarnaast is Thomas bekend als acteur en presentator.

Thomas Berge

Thomas Berge is de artiestennaam van Chiel Ottink. Omdat hij bang was dat de naam Chiel internationaal lastig uit te spreken zou zijn, ging hij optreden onder zijn tweede naam Thomas. Hij had hits als Mijn Luchtballon en Ieder Moment.

Thomas Jefferson

Thomas Jefferson was de derde president van de Verenigde Staten. Hij was voor een groot deel verantwoordelijk voor de Onafhankelijkheidsverklaring. Daarom wordt hij gezien als een van de stamvaders van de VS. Hij is een van de vier presidenten die vereeuwigd zijn op Mount Rushmore.

Thomas Edison

Thomas Edison was een Amerikaans uitvinder. Hij is onder andere de grondlegger van de gloeilamp en de kinetoscoop. Die laatste uitvinding was heel belangrijk voor de totstandkoming van film zoals we die nu kennen.

Thomas More

Thomas More was een Engelse humanist en staatsman. Hij is met name bekend geworden door zijn boek Utopia. Hierin beschrijft hij het politieke systeem van een ideale eilandstaat. Het boek werd heel populair en het begrip utopie heeft het tot vandaag de dag overleefd.

Namen die lijken op Thomas

Tomasso, Tommaso, Maes, Maas, Tom, Tomas, Tommie, Tommy, Thom

Bekijk ook deze namen

Gijs, Jason, Pim, Tim, Finn, Mats, Johannes, Joshua, Willem, Aiden