Siem

Siem betekent ‘luisteren, verhoren’

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Siem
  • Geboortekaartjes met de naam Siem
  • Geboortekaartjes met de naam Siem
  • Geboortekaartjes met de naam Siem
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Siem?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Siem

54%
69%
17%
28%
10%
10%

Welke kenmerken vind je bij Siem passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Siem

Siem is en Nederlandse naam en kan verschillende betekenissen hebben. De naam is een verkorting van Simon. Dit is waarschijnlijk de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam Simeon. Deze naam is afkomstig van het woord ‘sjema’ of ‘sjemang’ dat ‘luisteren, verhoren’ betekent.

Ook kan de vorm Simon ontstaan zijn onder invloed van de Griekse naam Simoon, die ‘met een stompe neus’ betekent.

De namen Simon en Simeon zijn bekend uit de Bijbel: Simon Petrus was een leerling van Jezus, Simeon was een oude man die in de tempel als een van de eersten het kind Jezus als Christus erkende en een lofzang aanhief.

Aantallen en varianten Siem

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Siem als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Siem per jaar gegeven is

Siem komt sinds begin 2000 steeds vaker voor. In 2014 kregen 450 jongens deze naam. Daarna nam het gebruik weer iets af, maar nog altijd staat de naam in de top 25 van populairste jongensnamen. Daarmee is hij populairder dan stamnaam Simon.

De naam is typisch Nederlands te noemen, buiten ons land komt hij niet of nauwelijks voor. De volledige naam Simon krijgt in het buitenland meestal de voorkeur boven de verkorte vorm.

Simon is de meest voorkomende naam met een S. Er zijn 36.500 mannen die deze naam dragen.

Een vrouwelijke variant van de naam is Simone. 25.000 vrouwen dragen deze naam. Deze naam is na 1960 populair geworden en werd veel gebruikt rond 1970 en rond 1990. Geschreven als Simona komt de naam ongeveer 800 keer voor.

Wetenswaardigheden Siem

Siem van Leeuwen

Siem van Leeuwen is stemacteur en poppenspeler. Hij is vooral bekend als de angstaanjagende Karbonkel in Ik Mik Loreland. Daarnaast is hij de stem van één van de twee Buurmannen in Buurman en Buurman.

Siem de Jong

Siem de Jong is een Nederlandse voetballer. Hij begon zijn carrière bij Ajax. In 2010 won hij met zijn team de KNVB beker en in 2013 de Johan Cruijff Schaal. Vervolgens maakte hij uitstapjes naar Newcastle United en PSV, maar inmiddels is hij weer terug bij de Amsterdamse club.

Siem Reap

Siem Reap is een van de grootste steden in Cambodja. De stad wordt vooral bezocht vanwege het nabijgelegen monument Angkor. Dat wordt ook wel de ‘Heilige Stad’ genoemd. Het bestaat uit een verzameling tempels en ruïnes uit het Khmerrijk en staat op de Werelderfgoedlijst.

Namen die lijken op Siem

Szymon, Siemen, Sijmen, Simeon, Simona, Simone, Simoon

Bekijk ook deze namen

Xavi, Willem, Ryan, Owen, Joep, Jax, Joshua, Jan, Senn, Mats