Julie

Julie is afgeleid van Julius

Geboortekaartjes
  • Geboortekaartjes met de naam Julie
  • Geboortekaartjes met de naam Julie
  • Geboortekaartjes met de naam Julie
  • Geboortekaartjes met de naam Julie
Bestel nu een GRATIS proefdruk! Bekijk geboortekaartjes

Wat vind jij van Julie?

Deze kenmerken vinden jullie passen bij Julie

82%
32%
36%
28%
12%
25%

Welke kenmerken vind je bij Julie passen? (meerdere opties mogelijk)

Herkomst en betekenis Julie

Julie is afgeleid van Julius. Dat is een Latijnse familienaam waarvan de betekenis onzeker is. Er kan een verband zijn met het Griekse woord ‘ioulos’, dat ‘de eerste, wollige baardharen’ betekent.

Die wollige baardharen staan symbool voor jeugdigheid. De naam zou dan ‘de jeugdige’ betekenen. Een andere verklaring is dat de naam gevormd is uit ‘Jovilius’, dat ‘aan Jupiter gewijd’ betekent. De naam Julius is natuurlijk vooral bekend geworden vanwege Julius Caesar.

Aantallen en varianten Julie

In onderstaande grafiek staat per jaar het aantal keer dat Julie als babynaam is gegeven.

Aantal keer dat de naam Julie per jaar gegeven is

De naam Julie werd gangbaar in de jaren ’70. Vanaf de jaren ’90 begon de naam ook echt te stijgen in populariteit en werden jaarlijks tussen de 100 en 300 meisjes zo genoemd. Inmiddels heten rond de 5.700 vrouwen en meisjes Julie en staat de naam in de top 50 van populairste meisjesnamen.

Buiten Nederland doet deze naam het vooral goed in Scandinavië en in Tsjechië. In deze landen komt Julie regelmatig voor in de top-50 van vaakst gebruikte namen voor meisjes. Ook in België is Julie een geliefde naam. Tussen 2000 en 2012 stond hij hier onafgebroken in de top-10.

Julie is afgeleid van Julius. Julius komt zo’n 8.000 keer voor en is de laatste tien à vijftien jaar populair geworden. Er zijn echter veel geliefdere varianten. Zo zijn er ongeveer 20.500 vrouwen en meisjes die Julia heten. Ook die naam wordt vooral de afgelopen tien jaar erg veel gebruikt. In 2010 stond deze naam zelfs op de tweede plaats van meest gebruikte meisjesnamen.

Ook de jongensnaam Julian was vooral de afgelopen jaren geliefd. Deze naam komt bijna 9.500 keer voor. Julien wordt ongeveer 1.900 keer gebruikt. Af en toe wordt die naam geschreven als Juliën.

Een wat oudere variant is Julianus. Tegenwoordig zijn er nog 1.100 mannen die zo heten. De verkorte vorm Juul wordt door zo’n 850 vrouwen en 700 mannen gedragen. Andere varianten zijn Julio, Julienne, Juliet en Juliët.

Wetenswaardigheden Julie

Julie Andrews

Dame Julie Andrews is een van de meest geliefde actrices ter wereld. Ze werd bij het grote publiek bekend door haar rol in Mary Poppins. Voor deze rol won ze een Oscar. Vervolgens speelde ze in geliefde films als The Sound of Music en The Princess Diaries. Naast haar acteerwerk schreef ze ook kinderboeken en een autobiografie.

Julie Walters

Een andere geliefde Britse actrice is Julie Walters. Ze speelde in de Harry Potter-films de rol van Molly Weasley. Daarnaast was ze te zien in films als Calendar Girls en Mamma Mia!. Ook staat ze regelmatig in het theater en schreef ze een boek over zwangerschap getiteld Baby Talk: The Secret Diary of a Pregnant Woman.

Mango

De ‘Julie’ is een soort mango, afkomstig uit de Cariben. Deze mango is iets kleiner dan andere soorten en heeft een extra zoete smaak. De Maagdeneilanden hebben deze mangosoort uitgeroepen tot hun officiële ‘Fruit of Choice’.

Namen die lijken op Julie

Jule, Julianus, Julienne, Julio, Jules, Julia, Julian, Juliana, Julien, Juliet, Juliette, Juul

Bekijk ook deze namen

Lara, Maeve, Kiki, Ivy, Amy, Liz, Yara, Amber, Lisa, Hailey