Community
Baby speelt met tweedehands babyspullen

Wanneer je een kindje krijgt, gaat daar veel voorbereiding aan vooraf. Naast de echo’s en het uitkiezen van de naam moet je ook de babyuitzet kopen. Dit kan best een grote uitgave zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je babyspullen tweedehands te kopen, zodat spullen van anderen een tweede leven krijgen. Maar is het kopen van tweedehands babyspullen wel zo verstandig? Dit vinden jullie.

Tweedehands babyspullen: dit vinden jullie

Heel blij met tweedehands

“Wij zijn zo blij dat wij de babykamer tweedehands hebben gekocht. Ons zoontje blijkt een enorme bijtdrang te hebben, dus de rand van het bedje is flink beschadigd. Het was echt zonde geweest als we het nieuw hadden gekocht. Daarnaast is hij ook nog een lekkere rouwdouwer, waardoor dingen snel kapot gaan. Fijn als je dan niet megaveel geld hebt uitgegeven aan meubels en dergelijke.”
Ami2

Tweedehands is geen schande

“Het is geen schande hoor, om tweedehands spullen te kopen. Wij hebben een beetje van beide. We hebben wat spullen tweedehands van familie gekregen en ook veel via Marktplaats gekocht. Kleertjes hebben we vooral overgenomen van familie en een deel gaan we nieuw kopen. De kinderwagen en het autostoeltje kopen we ook nieuw.

Je gebruikt veel dingen zo kort, dan is het echt zonde om duizenden euro’s uit te geven. Ik vind dat je dit geld beter kan gebruiken om lekker samen op vakantie te gaan en mooie herinneringen te maken.”
Iriisss17

Een groene toekomst

“Wij kopen zoveel mogelijk tweedehands. Ons motief is niet financieel, maar een zo groen mogelijke toekomst voor ons kindje. Met alle zwangerschapshormonen heb ik daarnaast ook een slecht geweten bij het kopen van te veel nieuwe kleertjes, plastic en nieuwe spullen uit derde wereldlanden. We hebben wel een robuuste nieuwe kinderwagen gekocht en een nieuw matrasje, wat kleertjes, een aankleedkussen en wat accessoires.”
Sibylla

Alleen tweedehands van bekenden

“Ik zou zelf niets op marktplaats kopen. Wel zou ik spullen overnemen van bekenden of familie. Wij hebben het geluk dat dit niet hoeft en we alles nieuw kunnen kopen.”
Sus12

Liever alles nieuw

“Het is ons eerste kindje en ik houd nou eenmaal van shoppen, dus ik koop graag alles nieuw. We hebben ook een specifieke smaak en wanneer ik spullen nieuw koop, heb ik alle keus en luxe. We hebben ervoor gespaard, dus we genieten er ook van.”
Aurora1992

Een tweede of zelfs derde ronde

“Voor ons eerste kindje hebben we alles nieuw gekocht. Niet omdat ik tweedehands vies vind, maar we hadden het geld ervoor. Dan vind ik tweedehands onnodig. Daarnaast wisten we wel zeker dat we meer kinderen wilden, dus dan zou het nog een tweede of zelfs derde ronde mee kunnen. Ik ben nu zwanger van de tweede en ik ben blij dat alles er nog zo mooi uit ziet.”
Toosje1

Van alles door elkaar

“Wij hebben van alles door elkaar. Nieuw, tweedehands, zelf gekocht of gekregen. We hebben veel tweedehands spullen van familie gekregen. De commode, het ledikant, de box en verschillende pakketten newborn-kleding hebben we via Marktplaats op de kop getikt. De kinderwagen, een kinderstoel en ook nog wat extra beddengoed en kleertjes hebben we wel nieuw gekocht of gekregen.

Ik ben in ieder geval fan van tweedehands. Het scheelt een hoop geld en ik zie het er soms niet eens aan af dat kleren al gedragen zijn. Zeker bij die kleine maatjes niet. Natuurlijk is wel alles wat tweedehands binnenkwam goed gewassen en/of gestoomd.”
Maartje85

Duurzamer en goedkoper

“Wij hebben ook veel tweedehands gekocht tot nu toe. Vooral bij een babykamer vind ik het erg leuk als het niet allemaal uit dezelfde serie komt. Dan kan je het toch meer eigen maken, daar hou ik dan weer van. Daarnaast speelt duurzaamheid en hergebruik ook een grote rol in de keuze om tweedehands spullen te kopen. Ik vind de nieuwprijs van sommigen producten trouwens overtrokken duur. Kinderwagens van rond de 1.000 euro. Ik begrijp er niets van.”
Jnameijer

Tips bij het kopen van tweedehands babyspullen

Het kopen van tweedehands babyspullen is iets om over na te denken. Veel spullen worden maar kort gebruikt en zijn daarom erg geschikt om tweedehands voor een klein prijsje over te nemen. Met een likje verf geef je er een eigen draai aan.

Toch zijn er een aantal dingen waar je op kan letten bij het kopen van tweedehands spullen. Zo is het belangrijk om na te gaan of het hygiënisch is om bepaalde spullen over te nemen van anderen. Ook is het goed om te kijken of de spullen goed schoongemaakt kunnen worden. Daarnaast is het belangrijk om erop te letten of de spullen veilig zijn voor je kindje. Een autostoeltje kan bijvoorbeeld na gebruik zijn veiligheid verliezen of niet aan de veiligheidseisen voldoen. Dit kan je daarom soms beter niet tweedehands kopen.