Moeder met pasgeboren baby in haar handen

Je kraamweek is een mooie, maar ook spannende tijd. Het is dan ook niet gek dat veel aanstaande ouders hier vragen over hebben. Wij peilden welke vragen bij jullie het meest leven als het gaat om kraamzorg en legden ze voor aan kraamzorgbureau Naviva.

1. Hoe weet je of je alles voor de eerste keer goed doet als ouders?

Bijna alle nieuwe ouders twijfelen aan zichzelf, dat is heel normaal. Gelukkig is het meestal nergens voor nodig. Vertrouw op jezelf en bedenk dat alle begin moeilijk is. Jij en je kindje moeten aan elkaar wennen. Neem daar de tijd voor. Je zult vast een keer achteraf denken: ‘dat had ik anders moeten doen’. Zie dat als een leermoment en wees niet te streng voor jezelf.

2. Ik ben best wel angstig voor de navelstreng. Verzorgt de kraamzorg dat?

Nadat de navelstreng door de verloskundige is afgeklemd en doorgeknipt, blijft een navelstompje over. Dit stompje droogt in, wordt zwart en valt er uiteindelijk vanzelf af. Het ziet er wat gek uit, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. Je kindje voelt hier niks van.

Tijdens de kraamweek controleert de kraamverzorgende het navelstompje en laat ze je zien hoe je deze zelf kunt verzorgen. Vaak valt het stompje er aan het einde van de kraamweek af. Wat overblijft, is de navel. Geef vooral aan bij je kraamverzorgende dat je wat angstig bent, dan kan zij hier rekening mee houden.

3. Is het mogelijk om minder uren kraamzorg te krijgen?

Dat kan. Het minimum aantal uren kraamzorg is 24 uur, verdeeld over acht dagen. Als je daarvoor kiest, komt de kraamverzorgende drie uur per dag om de controles te doen en je te begeleiden bij de voeding.

4.Wat mag je verwachten van je kraamverzorgende?

De kraamverzorgende is er in de eerste plaats om de gezondheid van jou en je baby in de gaten te houden. Ze biedt jullie de beste start en geeft voorlichting over voeding, verzorging en veiligheid.

Natuurlijk staat ze ook klaar voor de rest van je gezin. Zo zal ze haar best doen om ook een ouder broertje of zusje zoveel mogelijk bij de verzorging te betrekken. Meer informatie over de taken van de kraamverzorgende vind je hier.

5. Hoe gaan jullie ermee om als er al oudere kindjes zijn?

We proberen oudere kinderen zo veel mogelijk te betrekken bij de zorg. Natuurlijk helpen we als alles goed gaat ook met het aankleden en verzorgen van de oudere kindjes. En meestal is er wel tijd om een gezellige tekening te maken of een boekje voor te lezen. Naviva heeft sinds kort zelfs een eigen voorleesboekje over de kraamweek. Speciaal voor oudere broertjes en zusjes.

6. Is het echt fijn dat er veel voor je gedaan wordt?

De meeste gezinnen geven aan dat ze vooraf wat opzagen tegen een ‘vreemde vrouw’ in huis. Achteraf valt dat vaak reuze mee en zijn ze enorm blij met alle hulp, kennis en kunde die we die week hebben geboden. Het gebeurt echt regelmatig dat ouders onze kraamverzorgenden met tranen in de ogen worden uitzwaaien, omdat ze haar zo gaan missen.

7. Wat kun je het beste eten als moeder?

Eet gevarieerd en gezond en ga zeker niet lijnen als je net bent bevallen. Naast eten is het ook belangrijk dat je veel blijft drinken, vooral als je borstvoeding geeft. Een handige tip is om bij iedere voeding die je aan de baby geeft zelf ook een glas water te drinken.

8. Wat gebeurt er als je thuiskomt na de bevalling?

Na thuiskomst kunnen jullie beginnen je te installeren. Allereerst zorg je ervoor dat je baby lekker warm blijft. Pasgeboren baby’s verliezen snel warmte, dus op temperatuur houden is echt belangrijk. Zet je kindje dus altijd een mutsje op en wikkel hem in een warme doek of houd hem lekker dicht tegen je aan. Probeer ook zelf meteen je rust te pakken en niet te veel te lopen of te staan.

Afhankelijk van wat je hebt afgesproken komt de kraamverzorgende zo snel mogelijk bij jullie thuis. De kraamweek begint dan echt. In overleg met jullie bepaalt ze hoe de dag er uit gaat zien. Uiteraard neemt ze ook de papieren vanuit het ziekenhuis door en zal ze de controles bij moeder en kind uitvoeren. Kom je in de avond thuis? Dan zal de kraamverzorgende jullie helpen met opstarten en informatie en uitleg geven zodat jullie goed de nacht in kunnen.

9. Hoe ziet de dagindeling eruit met de kraamverzorgende?

Dat wisselt, omdat we inspelen op de behoeften die er zijn. Meestal maken we bij binnenkomst een lekker ontbijtje klaar. Dan bespreken we hoe de nacht is gegaan en maken we een planning voor de dag. Bijvoorbeeld: ’s ochtends een badje en ’s middags uitleg over Dunstan Babytaal.

Tussendoor doen we natuurlijk de controles en ondersteunen we bij de voeding. Verder kan het zijn dat de verloskundige nog langskomt of dat de hielprik of gehoortest moet worden afgenomen. We proberen wel om standaard na de lunch een rustmoment in te bouwen. Belangrijk, want zo kan je lijf goed herstellen van de bevalling.

10. Krijg ik een ‘vaste’ kraamverzorgende?

We doen er alles aan om er voor te zorgen dat je zo veel mogelijk dezelfde kraamverzorgende krijgt. Helaas lukt dat niet altijd vanwege ziekte of andere omstandigheden. In dat geval krijg je een vervanger.

Klikt het niet met je kraamverzorgende? Neem dan altijd contact op met je kraamzorgbureau. Zij willen ook het liefst dat jij een prettige ervaring hebt en zullen je graag helpen om een geschikte verzorgende te vinden.