Gender disappointment

‘Als het maar gezond is’. Dat antwoord hoor je vaak als het gaat om het geslacht van je kindje. Maar het is mogelijk dat je een voorkeur hebt voor een jongen of een meisje. Het kan dan een teleurstelling zijn als je hoort dat je baby niet dit geslacht heeft. Hoe ga je om met deze gender disappointment?

Wat is gender disappointment?

Gender disappointment betekent dat je teleurgesteld bent over het geslacht van je baby. Om wat voor reden dan ook kan je de uitslag van de geslachtsbepaling jammer vinden. Sommige ouders ervaren dit als een lichte teleurstelling. Anderen zijn erger van slag hierdoor. Zij kunnen zich flink overstuur voelen door de gender reveal.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Mogelijke oorzaken van gender disappointment

Er kunnen verschillende redenen zijn om teleurstelling te voelen over het geslacht van je kindje. Dit is heel persoonlijk en kan soms moeilijk zijn om te achterhalen. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Culturele voorkeur. In sommige culturen wordt het ene geslacht als beter dan het andere gezien. Zo krijgen mensen in sommige culturen liever een jongetje. Het kan dan tegenvallen als je een meisje krijgt.
  • Angst voor het onbekende. Heb je het liefst een kindje van je eigen geslacht? Misschien is dat omdat je hier meer vanaf weet. Je weet precies hoe je eigen lichaam werkt. Bij een kindje van het andere geslacht is dat onbekender. Dat kan je onzeker maken.
  • Invloeden uit je omgeving. Soms maakt het geslacht voor jou weinig uit, maar voor je omgeving wel. Misschien hebben je ouders of je partners hier iets over gezegd. Je kan dan het gevoel hebben dat je hen teleurstelt als je niet aan hun verwachtingen voldoet.
  • Vervelende ervaringen. Heb je een nare ervaring met iemand van het ene geslacht? Dan kan dit invloed hebben op je eigen gevoel. Je kan bijvoorbeeld angstig zijn dat een jongen agressief is, of dat een meisje gemeen zal doen.
  • Hormonen. De sterke teleurstelling die je voelt, kan te maken hebben met je hormonen. Deze kunnen ervoor zorgen dat je gevoelens sterker ervaart. De gender disappointment voelt dan ook heftiger.
  • Je verwachting was anders. Het geslacht is één van de weinige dingen over je baby die je tijdens de zwangerschap al kan weten. Is dit anders dan je had verwacht? Dan kan je onzeker worden. Het toekomstbeeld dat je voor je zag, moet namelijk veranderen. Dat is best lastig in een onzekere tijd.

Taboe op gender disappointment

Het kan lastig zijn om over je gender disappointment te praten. Op een geslachtsvoorkeur ligt namelijk soms een taboe. Het idee dat je allang blij moet zijn dat je een kindje mag krijgen, speelt hierbij een rol. Ook is het niet voor iedereen voor te stellen dat je een sterke voorkeur hebt. Hierdoor is het soms moeilijk om je verhaal te doen.

Krijg je te maken met vervelende reacties? Probeer je te bedenken dat jij niks kan doen aan je emoties. Die zijn wat ze zijn. Je hoeft je niet te schamen voor wat je voelt. Andere mensen kunnen niet in jouw hoofd kijken en hun oordeel is niet de waarheid. Wel kan je proberen om op een goede manier met je gender disappointment om te gaan.

Hoe ga je om met gender disappointment?

Merk je dat de onthulling van het geslacht je een vervelend gevoel geeft? Dit is helemaal niet raar. Een echo is vaak een emotioneel moment, waarbij veel gevoelens komen kijken. Blijft de teleurstelling hangen? Dan kunnen de volgende tips je misschien helpen.

Onderzoek de bron van het gevoel

Mogelijk is er een reden waarom je liever een jongen of een meisje wil krijgen. Bijvoorbeeld omdat je al meerdere kinderen van het ene geslacht hebt of omdat je jezelf meer ziet als meisjes- of juist jongensmoeder. Door voor jezelf uit te zoeken waar je gender disappointment vandaan komt, kan je het gevoel beter verwerken.

Bedenk dat het geslacht niet alles zegt

Vaak worden bepaalde karaktertrekken toegeschreven aan een geslacht. Zo zien we jongens vaak als stoer en wild, terwijl meisjes eerder als schattig en mooi worden gezien. Maar dit is natuurlijk geen vaststaande regel.

De persoonlijkheid van je kind heeft ook te maken met opvoeding, karakter en invloeden uit de omgeving. Gaat je gender disappointment vooral over jouw beeld van het geslacht? Probeer dan te bedenken dat gender lang niet alles zegt over wie jouw kindje uiteindelijk zal worden.

Focus op het positieve

Gender disappointment kan ervoor zorgen dat je alleen nog het negatieve kan zien. Merk je dit bij jezelf? Ga dan eens in gesprek met ouders van kinderen met hetzelfde geslacht als jouw baby. Wat vinden zij leuk aan hun kind? Door naar de positieve kanten te kijken, krijg je zelf misschien ook een positiever gevoel.

Geef het tijd

Het kan best even duren voordat je nare gevoel voorbij gaat. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon. Sommigen zijn na de bevalling zo blij dat ze het los kunnen laten. Voor anderen kan het langer duren. Wees niet te streng voor jezelf, je gevoel mag er zijn. Uiteindelijk leer je je kindje kennen als persoon en kan je verder kijken dan alleen het geslacht.

Hulp bij gender disappointment

De negatieve gevoelens rondom gender disappointment kunnen een behoorlijke grijze wolk over je zwangerschap werpen. Naast de teleurstelling kan ook schaamte een rol spelen. Het is daarom goed om hulp te zoeken.

Blijf je teleurgesteld en kan je dit gevoel niet van je afschudden? Praat dan met anderen over je gender disappointment. Dit kan bijvoorbeeld bij de huisarts of praktijkondersteuner, met je partner of met een goede vriend(in).

Wil je liever anoniem je verhaal kwijt? Dan kan een forum een fijne plek zijn om over je gevoelens te praten. Je kan hier je ervaringen delen met mensen die hetzelfde meemaken. Gender disappointment komt regelmatig voor, dus er zijn genoeg anderen die hier ook mee worstelen. Door te praten kan je je emoties een plek geven en focussen op een gezonde en prettige zwangerschap.