Baby krijgt na geboorte cordring om navelstreng

Een cordring is een ring van natuurrubber die je kan gebruiken om de navelstreng af te klemmen. Hij wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt als alternatief voor de navelklem. Wat zijn de voor- en nadelen van de cordring en hoe werkt het?

Wat is een cordring?

Een cordring (of navelring) is een elastieken ring van natuurrubber die de verloskundige om de navelstreng van je baby schuift. De ring klemt de navelstreng af, zodat hij afgeknipt kan worden. Dit heet afnavelen. Vaak gebruikt de verloskundige voor het afnavelen een navelklem. Sinds een aantal jaar wordt hiervoor steeds vaker de cordring gebruikt.

De navelstreng na de geboorte

Tijdens je zwangerschap verbindt de navelstreng je baby met jou via de placenta. Je baby krijgt hierdoor zuurstof en voedingsstoffen binnen, zodat hij zich kan ontwikkelen. Ook voert de navelstreng afvalstoffen af. De placenta zorgt er vervolgens voor dat je lichaam deze opruimt.

Na de bevalling knipt de verloskundige de navelstreng door. Hiervoor klemt ze eerst de navelstreng af. Op deze manier kan er geen bloed meer uit de navelstreng stromen. Het afklemmen doet ze met een navelklem of een cordring. Na het afklemmen en doorknippen blijft er een navelstompje achter. Dit droogt op en verschrompelt, om na een tot twee weken los te laten.

Hoe werkt de cordring?

Na de geboorte schuift de verloskundige de cordring om de navelstreng heen. Dit doet ze door de ring over een klem te schuiven, waarmee ze de navelstreng afklemt. Vervolgens knipt ze de navelstreng af. Nu kan ze de ring over de klem en het uiteinde van de navelstreng schuiven. Daarna kan de klem los, de cordring zit nu op zijn plek. Ten slotte knipt ze het handvat van de cordring af. De ring zit dan stevig om het navelstompje heen.

Wil je dat de verloskundige een cordring gebruikt, maar heeft je baby snel na de geboorte medische hulp nodig? Dan is het mogelijk dat de navelstreng van je baby toch met een navelklem afgeklemd wordt. Dit gaat namelijk iets sneller, waardoor je kindje sneller de hulp kan krijgen die hij nodig heeft.

Cordring of navelklem?

Aan het gebruik van de ring zijn zowel voor- als nadelen verbonden. Vind je het lastig om een keuze te maken tussen de cordring en de navelklem? Hieronder vind je de voor- en nadelen van de ring op een rijtje.

Voordelen van de cordring

In vergelijking met de navelklem heeft de cordring de volgende voordelen:

  • Kleiner formaat. Een navelklem is ongeveer 5 cm lang. Van de cordring blijft na het afknippen van het handvat alleen een klein ringetje over. De ring zit dus minder in de weg dan een navelklem, wat fijn is als je bijvoorbeeld de luier van je baby verschoont.
  • Zachter materiaal. Een navelklem is gemaakt van hard plastic, terwijl een cordring van natuurrubber gemaakt is. Dit is een stuk zachter voor de huid van je baby. Hierdoor raakt deze minder snel geïrriteerd.
  • Minder belastend voor het milieu. De meeste cordrings worden gemaakt van natuurrubber. Dit is minder belastend voor het milieu dan het plastic waarvan een navelklem gemaakt is.

Nadelen van de cordring

Naast voordelen kan het gebruik van de ring ook enkele nadelen hebben:

  • Stompje kan later loslaten. Na vijf tot zeventien dagen laat het navelstompje van je baby los. Wanneer hij met de ring is afgebonden, kan dit iets langer duren. De navel van je baby blijft dan wat langer ruiken.
  • Minder bekend. De cordring is nog niet zo bekend als de navelklem. Hierdoor is het mogelijk dat je verloskundige niet weet hoe ze deze moet aanbrengen en ervoor kiest om een navelklem te gebruiken. Ook zit de ring niet standaard in het kraampakket. Je moet deze dus zelf aanschaffen.
  • Lastiger bij dikke navelstreng. Als je baby een dikke navelstreng heeft, kan het lastig zijn voor de verloskundige om de ring eromheen te schuiven. Ze kan dan besluiten om alsnog een navelklem te gebruiken.

Waar kan je de ring kopen of bestellen?

De cordring zit niet standaard in het kraampakket. Deze moet je daarom zelf aanschaffen. Je kan de ring bij verschillende verloskundigenpraktijken en webshops kopen of bestellen. Je betaalt er tussen de €1,50 en €3,50 voor.

Tips bij het gebruik van een cordring

De volgende tips kunnen van pas komen als je besluit om een ring aan te schaffen:

  • Stop de cordring in de vluchttas. Ga je in het ziekenhuis bevallen? Doe de cordring dan in de vluchttas. Zo vergeet je hem niet mee te nemen. De ring is namelijk (nog) niet in alle ziekenhuizen beschikbaar.
  • Vraag of je verloskundige ermee bekend is. Niet iedere verloskundige heeft weleens een cordring gebruikt. Vraag dus voor de zekerheid na of je verloskundigenpraktijk of de ziekenhuisafdeling waar je gaat bevallen hiermee bekend is. Zo kunnen ze zich er eventueel op voorbereiden.
  • Neem een gebruiksaanwijzing mee. Bij de meeste cordrings zit een gebruiksaanwijzing. Is dit niet zo? Dan kan je deze ook vinden op internet. Stop de gebruiksaanwijzing voor de zekerheid in je vluchttas, zodat je verloskundige deze kan gebruiken als het nodig is.
  • Koop eventueel een latexvrije ring. Ben je allergisch voor natuurrubber (oftewel latex)? Er zijn ook latexvrije cordrings te koop. Deze zijn wel iets stugger dan een ring die van natuurrubber gemaakt is.

Bron hoofdfoto: Sprankelend Fotografie

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app