Zwangere vrouw tijdens gipsbuik maken

Een gipsbuik geeft je een mooie herinnering aan je zwangerschap. Je kan een gipsafdruk van je buik laten maken, maar je kan het ook zelf doen. Waarop kan je letten als je een gipsbuik gaat maken? En hoe kan je hem versieren?

Wat is een gipsbuik?

Een gipsbuik is een gipsafdruk van je zwangere buik. Deze maak je door nat gipsverband op je buik te leggen en dit te laten drogen. Wanneer het gips opgedroogd is, kan je het voorzichtig loshalen. Je hebt dan een 3D-afdruk van je buik. Deze kan je bewaren als mooie herinnering aan je lichaam tijdens de zwangerschap.

Wanneer het beste een gipsbuik maken?

Een goed moment om een gipsbuik te maken is als je 34 weken tot 37 weken zwanger bent. Je buik is dan al mooi groot, maar zit wat minder in de weg dan in de laatste weken. Ook heb je vaak nog wat meer energie. Tijdens het maken van de gipsafdruk moet je ongeveer een half uur tot een uur stil zitten. Het is fijn als je dat comfortabel kan volhouden.

Gipsbuik zelf maken

Een gipsafdruk van je buik maken is een leuke activiteit om met je partner of tijdens een babyshower te doen. Je kan via internet en in verschillende winkels een kant-en-klaar pakket kopen, maar je kan de spullen ook los kopen. Dit heb je nodig:

 • Ongeveer vier of vijf rolletjes gipsverband (te koop bij hobbywinkels)
 • Een bak of emmer water om het verband in te dompelen
 • Een zeil, vuilniszakken of kranten om de vloer schoon te houden
 • Iets waarop je comfortabel kan zitten en wat je makkelijk kan schoonmaken, zoals een plastic tuinstoel
 • Vaseline om je buik mee in te smeren, zodat het gipsverband makkelijker loslaat
 • Een schaar
 • Plastic handschoenen om je handen schoon te houden
 • Iets te eten en drinken

Stappenplan gipsbuik maken

Met dit stappenplan wordt een gipsbuik maken een makkelijke en leuke activiteit.

 1. Bereid je voor. Een goede voorbereiding is het halve werk. Leg een zeil op de grond, om vlekken te voorkomen. Het is handig als je de spullen die je nodig hebt in de buurt legt. Smeer de lichaamsdelen die je gaat gipsen goed in met vaseline, zodat het verband straks beter loslaat.
 2. Zorg dat je het kan volhouden. Een gipsbuik maken duurt ongeveer een uur. Ga daarom in een houding zitten die je kan volhouden. Tegen vermoeidheid en duizeligheid kan het helpen om regelmatig iets te eten of te drinken.
 3. Knip stroken gipsverband. Voor je buik gebruik je stroken verband van ongeveer dertig centimeter lang. Wil je ook je borsten, arm of ander lichaamsdeel gipsen? Knip daar dan stukken van ongeveer vijftien centimeter voor.
 4. Breng de eerste laag aan. Dompel hiervoor eerst het gips onder in water en schud het een beetje droog. Leg de natte stukken verband op je buik. Doe dit in de breedte, met de randen netjes tegen elkaar.
 5. Breng nog twee lagen aan. Begin bij iedere laag op een andere plek, zodat de gipsbuik extra stevig wordt. Begon je bij de eerste laag linksboven? Dan begin je bij de tweede laag bijvoorbeeld rechtsboven en bij de derde laag linksonder.
 6. Laat het gips goed drogen en verwijder het. Is de buik af en is hij goed glad gestreken? Laat het verband dan zo’n half uur drogen en maak het voorzichtig los. Het kan hierbij helpen om een paar keer diep in en uit te ademen.
 7. Versier de gipsbuik als je wil. De gipsbuik heeft ongeveer twee dagen nodig om goed uit te harden. Daarna kan je hem versieren door hem bijvoorbeeld te beschilderen of met steentjes te beplakken.

Gipsbuik laten maken

Laat je het maken van een gipsbuik liever over aan iemand die hier ervaring mee heeft? Dan kan je het ook door een professional laten doen. Deze nodigt jou uit of komt bij je langs. Ze zorgt zelf voor de materialen. Ook kan ze de gipsbuik netjes afwerken.

Hoe duur het is om een gipsbuik te laten maken, hangt af van wat je precies wil. Wil je alleen een gipsafdruk van je buik? Dan ben je ongeveer €40 tot €50 kwijt. Als je ook een afdruk van je borsten en/of arm wil, kost het wat meer. Dan betaal je zo’n €60 tot €75.

Daarnaast betaal je een bedrag voor het afwerken en versieren van de gipsafdruk. Ook deze prijs hangt af van jouw wensen. Alleen het gladmaken kost ongeveer €35. Wil je hem ook laten beschilderen, versieren of met steentjes laten beplakken? Dan betaal je hier extra voor.

Gipsbuik versieren

Wanneer de gipsbuik af is, kan je hem versieren. Zo maak je van de buik een mooi kunstwerk dat je bijvoorbeeld op de babykamer kan zetten of aan de muur kan hangen. Denk aan de volgende ideeën:

 • Beplakken met mozaïeksteentjes
 • De buik beschilderen, zoals bij een bellypaint
 • Linten of kant op de buik plakken
 • Iets op de buik schrijven, zoals de naam of geboortedatum (met een sjabloon gaat dit extra makkelijk)
 • De naam met houten letters op de buik plakken
 • De buik laten beschilderen in de stijl van het geboortekaartje

Tip: Schuur de gipsbuik eerst voorzichtig glad voor je hem gaat versieren. Zo ziet hij er netter uit en maak je het versieren van de gipsbuik makkelijker. Je kan hier fijn schuurpapier voor gebruiken of een pannenspons.

Tips voor het maken van een gipsbuik

Ga je een gipsbuik maken? Dan kunnen de volgende tips helpen.

 • Denk na over wat je wil gipsen. Het is slim om van tevoren na te denken wat je precies wil gipsen. Wil je alleen een afdruk van je buik, of wil je bijvoorbeeld ook je borsten en schouders erbij? Hoe meer je gipst, hoe meer verband je nodig hebt.
 • Draag oud ondergoed. Gips en vaseline gaan moeilijk uit je kleding. Draag daarom voor de zekerheid ondergoed dat vies mag worden.
 • Maak de gipsbuik in de badkamer. Je badkamer is de handigste plek om een gipsbuik te maken. Je hoeft dan minder bang te zijn dat je knoeit en kan na het gipsen meteen onder de douche springen.
 • Gebruik lauw water. Gipsverband maak je nat voordat je het op je lichaam plakt. Het is fijn om hiervoor geen koud water, maar lauw water te gebruiken.
 • Gebruik zo nodig huishoudfolie. Maak je een gipsafdruk van je buik en borsten? Dan wordt deze extra mooi als je geen bh draagt. Wanneer je wel een bh draagt, kan je hier huishoudfolie overheen doen. Dit maakt het resultaat mooier.
 • Spoel gips niet door de gootsteen. Gips door de gootsteen spoelen kan ervoor zorgen dat deze verstopt raakt. Stop overgebleven gipsverband daarom in een vuilniszak. Breng het naar de milieustraat of gooi het weg.
 • Maak foto’s of filmpjes. Een gipsbuik maken is een leuke activiteit die je waarschijnlijk niet snel zal vergeten. Wil je hier later nog eens naar terug kunnen kijken? Zorg er dan voor dat iemand foto’s of een filmpje maakt.

Bron hoofdfoto: huisje.boompje.beestje.kindje