weeënstorm bevalling

Er bestaan verschillende soorten weeën. Zo zijn er indalingsweeën, voorweeën en persweeën. Wanneer de weeën heel snel achter elkaar komen, noem je dit een weeënstorm. Maar wat is dit precies? Hoe ontstaat een weeënstorm en wat kan je eraan doen?

Wat is een weeënstorm?

Bij een weeënstorm komen de weeën heel snel achter elkaar. Je hebt een weeënstorm als je zes of meer weeën in tien minuten hebt. De weeën volgen elkaar zo snel op dat de ene wee bijna gelijk overgaat in de andere. Tussen de weeën door kan je niet goed op adem komen.

Weeën zorgen voor ontsluiting. Je baarmoedermond opent zich langzaam en hierdoor kan je kindje geboren worden. Bij ‘gewone’ weeën gaat dit geleidelijk. Er zit regelmaat in de weeën en tussendoor heb je pauze om op adem te komen. Hoe verder je in je bevalling komt, hoe sneller ze elkaar opvolgen. De verloskundige kan daarom aan de snelheid van de weeën zien hoe snel de bevalling gaat.

Als je een weeënstorm hebt, is deze rustige opbouw er niet en heb je bijna geen pauzes. Een weeënstorm kan daarom behoorlijk heftig en pijnlijk zijn.

Hoe lang duurt een weeënstorm?

Hoelang een weeënstorm duurt, verschilt sterk per vrouw. Het is daarom moeilijk om van tevoren te voorspellen hoe lang je het moet volhouden. Het kan een halfuur zijn, maar het kan ook drie uur achter elkaar doorgaan.

Waardoor ontstaat een weeënstorm?

Er is niet duidelijk te zeggen waardoor een weeënstorm ontstaat. Soms ontstaat het vanzelf bij een natuurlijke bevalling, maar het komt wat vaker voor bij een ingeleide bevalling. Doordat de weeën kunstmatig worden opgewekt, kan je lichaam in de war raken. Je lichaam kan hierop reageren met een weeënstorm.

De voordelen en risico’s

Een weeënstorm krijgen is meestal niet fijn. Toch kan het ook een voordeel met zich meebrengen. Door een weeënstorm kan je namelijk binnen een korte tijd volledige ontsluiting krijgen. De heftige weeën zorgen ervoor dat je snel op tien centimeter zit en mag persen. Hierdoor kan je bevalling dus heel snel gaan.

Naast dit voordeel is er ook een risico waar je rekening mee moet houden. Doordat de bevalling zo snel gaat, krijgt je baby weinig rust tussendoor. Hierdoor is het mogelijk dat hij zuurstoftekort krijgt. Dit komt zowel bij een natuurlijke weeënstorm, als een weeënstorm door weeënopwekkers voor.

Tijdens een wee knijpt de baarmoeder samen, waardoor je kindje even minder zuurstof krijgt. Tussen de weeën door stroomt de zuurstof weer goed door. Omdat het ‘tekort’ maar kort duurt, heeft je baby hier geen last van. Bij een weeënstorm is dat lastiger omdat de weeën zo snel achter elkaar komen. Je baby kan na de geboorte daarom wat blauw zien. Meestal is dit na een weeënstorm onschuldig en trekt het na een paar minuten weer bij.

Pijnbestrijding

Een weeënstorm kan je flink uitputten. Is de pijn te heftig of zijn de weeën te vermoeiend voor je? Dan zijn er meestal mogelijkheden voor pijnbestrijding. Je kan bijvoorbeeld een morfinepompje krijgen. Dit geeft je de kans om even tot rust te komen en te ontspannen. Hieronder lees je over de verschillende manieren van pijnbestrijding die mogelijk zijn tijdens een weeënstorm.

TENS

Tens (transcutane elektrische neuro stimulatie) is een apparaatje dat kleine stroomschokjes afgeeft waardoor de pijn van de weeën minder kan worden. Dit apparaatje kan je zowel thuis als in het ziekenhuis gebruiken.

Morfinepomp

Een morfinepompje met remifentanil heeft een hele snelle werking. Na een paar minuten wordt de pijn al minder. Een nadeel van het morfinepompje is dat het invloed kan hebben op je ademhaling en de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Daarom moeten jij en je kindje hierbij op elk moment in de gaten worden gehouden.

Lachgas

Lachgas is een vorm van pijnbestrijding die nog niet in elk ziekenhuis te krijgen is. Lachgas werkt snel, maar is ook vlug weer uitgewerkt. Het haalt niet alle pijn weg, maar zorgt er wel voor dat je wat meer kan ontspannen. Een nadeel is dat je er duizelig of misselijk van kan worden.

Pijnbestrijding is niet altijd mogelijk bij een weeënstorm. Wanneer de bevalling erg snel gaat is er voor een ruggenprik bijvoorbeeld meestal geen tijd meer. Daarom is het verstandig om hier van tevoren alvast met je verloskundige of gynaecoloog over in gesprek te gaan.

Kan je een weeënstorm voorkomen?

Helaas is het niet mogelijk om een weeënstorm te voorkomen. Je kan het wel wat makkelijker maken voor jezelf. Met een zwangerschapscursus kan je je bijvoorbeeld goed voorbereiden op je bevalling. Hierdoor raak je misschien minder snel in paniek wanneer je in een weeënstorm terecht komt.

Komt de weeënstorm door een ingeleide bevalling? Dan kan de gynaecoloog vaak de hoeveelheid weeënopwekkers die je via het infuus krijgt wat verlagen. Zo krijgen jij en je baby de kans om even op adem te komen.

Tips bij een weeënstorm

Een weeënstorm kan erg zwaar zijn. De volgende tips kunnen je helpen om er makkelijker doorheen te komen.

  • Blijf letten op je ademhaling. Probeer rustig in en uit te blijven ademen. Op deze manier blijf je de weeën de baas. Als je een zwangerschapscursus hebt gedaan, kunnen de ademhalingsoefeningen die je hier geleerd hebt je helpen.
  • Probeer rustig te blijven. Wanneer je in paniek raakt, verlies je de controle over de situatie. Dan is het nog moeilijker om de weeën op te vangen. Houd je doel voor ogen: uiteindelijk heb je straks je baby in je armen.
  • Maak vooraf afspraken over pijnstilling met je verloskundige of gynaecoloog. Pijnstilling zal de pijn verminderen. Bespreek vooraf met je verloskundige of en welke pijnstilling je misschien wil gebruiken.
  • Neem een warm bad voor meer ontspanning. Een warm bad kan ervoor zorgen dat je makkelijker kan ontspannen en de weeën beter kan opvangen. Veel vrouwen vinden dit prettig tijdens een weeënstorm.
  • Zoek hulp wanneer je last hebt van een bevallingstrauma. Een bevalling met een weeënstorm is niet niks. Het is mogelijk dat jij (of je partner) het als traumatisch hebt ervaren. Wees dan niet bang om professionele hulp te zoeken. Hulpverleners kunnen je helpen om deze heftige gebeurtenis een plek te geven.

Bron hoofdfoto: Jaleesa Koelen Fotografie

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app