Ziekenhuisbevalling
Bij een gunstig verlopen zwangerschap heb je de keuze tussen een ziekenhuisbevalling of een thuisbevalling. Als er een medische noodzaak is, wordt er altijd gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis.
Poliklinische bevalling
Zonder medische indicatie mag je er toch voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen. Dit wordt een poliklinische bevalling genoemd. De bevalling wordt in dit geval begeleid door je eigen verloskundige. Je kraamverzorgende of een kraamverpleegkundige assisteert.
Ziekenhuisbevalling met medische noodzaak
Een ziekenhuisbevalling met medische noodzaak wordt ook wel klinische bevalling genoemd. Een gynaecoloog is verantwoordelijk voor een klinische bevalling. Vaak begeleidt een klinisch verloskundige de bevalling, zij onderhoudt nauw contact met de gynaecoloog.
Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een klinische bevalling. Hieronder een paar veel voorkomende:
De ligging van je baby
Je baby ligt niet in de ideale achterhoofdsligging, maar in een ligging waarbij de kans op complicaties groter is. De bekendste liggingsafwijking is de stuitligging.
Vroeggeboorte
Als de bevalling voor de 37e week van de zwangerschap begint, spreek je van vroeggeboorte. Het kindje heeft dan na de geboorte namelijk extra medische verzorging nodig.
Keizersnede
Voor de bevalling kan al bekend zijn dat een keizersnede nodig is.
Moeizame eerdere bevalling
Als een eerdere bevalling moeizaam is verlopen, is de kans groter dat er bij de volgende bevalling ook complicaties optreden.
Meerling
Bij de bevalling van een meerling is de kans op complicaties groter.
Ziekenhuistas
Je weet niet precies wanneer de bevalling zal beginnen. Vanaf week 37 is het daarom verstandig om een ziekenhuistas klaar te hebben staan. In deze tas zitten alle spullen die handig zijn om mee te nemen naar het ziekenhuis. Onderstaande spullen zitten vaak in een ziekenhuistas:
Kleding voor jezelf
Denk hierbij aan kleding om in te bevallen, nachtkleding en schone kleding. Vaak wordt als kleding om in te bevallen gekozen voor een nachtjapon of lang T-shirt. Een elastiekje voor je haar is ook handig.
Toiletspullen
Het is lekker om je na de bevalling op te frissen. Neem daarvoor de toiletspullen mee die je thuis ook gebruikt.
Kleding voor je baby
Babykleding in maat 50/56. Het is belangrijk dat je kindje goed warm blijft, kies dus voor kleren met lange mouwen en een lange broek. Neem ook een rompertje, sokjes, mutsje en jasje mee.
Autostoeltje
Een autostoeltje past natuurlijk niet in de ziekenhuistas, maar het is wel handig om eentje klaar te hebben staan. Voor het vervoer van je baby per auto is een autostoeltje verplicht. Zorg dat je voor de bevalling al hebt geoefend met het vastmaken van de Maxi-Cosi.
Pasjes en kaarten
In het ziekenhuis gaat het allemaal een stuk sneller als je een geldig identiteitsbewijs, zorgpas en zwangerschapskaart bij je hebt.
Fototoestel en leesvoer
Als je dit bijzondere moment wilt vastleggen, is het verstandig om een (opgeladen) fototoestel of videocamera mee te nemen. Voor de uren dat de weeën nog niet zo hevig zijn, kan het fijn zijn als je wat te lezen bij je hebt.
Wanneer naar het ziekenhuis
Elke verloskundigenpraktijk heeft eigen richtlijnen voor wanneer je het beste de verloskundige kan bellen. Zij zal vervolgens adviseren wanneer je het best naar het ziekenhuis kan gaan. In de volgende situaties is het doorgaans raadzaam de verloskundige te bellen:
- De vliezen zijn gebroken
- Vaginaal bloedverlies
- Regelmatige weeën met tussenpozen van 5 minuten of minder
- De weeën duren al 2 uur of langer
Vervoer naar het ziekenhuis
Vaak kun je met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Aangezien normaal gesproken de weeën al zijn begonnen is het belangrijk dat iemand anders rijdt. Als eigen vervoer niet mogelijk is, neem dan bij voorkeur een taxi.
Voorlichting ziekenhuisbevalling
Veel ziekenhuizen hebben een voorlichtingsbijeenkomst over bevallen in het ziekenhuis. Ze laten dan de verloskamer zien en je krijgt informatie over een aantal praktische zaken. Een voorlichtingsbijeenkomst is een goede voorbereiding op een ziekenhuisbevalling.
Kosten ziekenhuisbevalling
Als er een medische noodzaak is voor een ziekenhuisbevalling worden alle kosten vergoed door je basisverzekering. Voor de kosten rondom de bevalling geldt geen eigen risico.
Bij een poliklinische bevalling krijg je €336 per dag vergoed (2023), en betaal je een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage geldt niet voor de verloskundige zorg, maar voor het gebruik van de verloskamer. De eigen bijdrage verschilt in 2022 per ziekenhuis, maar heeft een maximum van €440,45. Afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering kan ook (een deel van) je eigen bijdrage worden vergoed. Lees dit na in je voorwaarden of vraag dit aan je zorgverzekeraar.
Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app