Baby na bevalling in ziekenhuis waarvan kosten vergoed worden

Rondom je bevalling maak je medische kosten. Hoe hoog deze zijn, hangt onder bijvoorbeeld af van de plek waar je bevalt. Wat zijn de kosten van een bevalling in het ziekenhuis? En kan je je verzekeren voor de eigen bijdrage van een ziekenhuisbevalling?

Kosten bevalling ziekenhuis

De kosten van een bevalling in het ziekenhuis hangen af van de reden waarom je er bevalt. Beval je door medische noodzaak in het ziekenhuis, bijvoorbeeld omdat je baby in stuit ligt, of omdat je zwangerschapsvergiftiging hebt? Dan worden de kosten van je poliklinische bevalling helemaal vergoed door je basisverzekering.

Als je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis of in een geboortecentrum bevalt, vergoedt je zorgverzekeraar €230 per dag. Brengt je zorgverlener meer kosten in rekening? Dan betaal je zelf dit verschil. Dit is je eigen bijdrage. Voor een bevalling in een geboortecentrum is de hoogte van deze bijdrage €450,28 (2022). De hoogte van de eigen bijdrage bij een ziekenhuisbevalling verschilt per ziekenhuis. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Zo kan je bijvoorbeeld je eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling meeverzekeren. Dit kan je honderden euro’s schelen.

Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

Aanvullende verzekering

Voor de eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak kan je je aanvullend verzekeren. Je krijgt de eigen bijdrage dan voor een deel of helemaal vergoed. Verwacht je dat je zonder medische noodzaak in het ziekenhuis of in een geboortecentrum gaat bevallen? Dan kan het dus slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Zo krijg je de kosten van je bevalling in het ziekenhuis voor een groter deel vergoed.

Eigen risico

Normaal gesproken betaal je zelf de eerste €385 aan zorgkosten die de basisverzekering vergoedt. Dit is het eigen risico. De kosten voor een bevalling in het ziekenhuis vallen hier niet onder, net zoals verloskundige zorg en kraamzorg. Je hoeft dus niet eerst je eigen risico te betalen.

De beste zorgverzekering als je zwanger bent

Er is niet een ‘beste’ zorgverzekering als je zwanger bent. Iedereen heeft namelijk een andere zorgbehoefte. Het is daarom verstandig zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan bijvoorbeeld via Independer.

Ben je zwanger en ga je bevallen in 2022? Via het UnitedConsumers ZorgCollectief kan je een zorgverzekering van VGZ afsluiten met 5% korting. Het aanvullende pakket ZorgZeker 2 heeft een goede vergoeding voor de meest voorkomende zorgkosten rond de zwangerschap, voor een erg scherpe premie en met 15% korting.

De extra premie die je voor dit aanvullende pakket betaalt, verdien je meestal terug doordat je meer zorgkosten vergoed krijgt. Hieronder een overzicht van de belangrijkste dekkingen van dit pakket:

Logo UnitedConsumers
UC Ruime Keuze + Aanvullend ZorgZeker 2
Belangrijkste vergoedingen rond je zwangerschap en bevalling:
Complete vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€450,28)
Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot €125
Complete vergoeding kraampakket (rond €30)
€100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
€200 voor advies bij borstvoeding
€80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
12 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
€500 voor een EHBO- of reanimatiecursus
Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
Ruime Keuze zorgaanbieders. Voor €9,26 extra per maand volledige keuzevrijheid ziekenhuizen en klinieken.
5% collectiviteitskorting + 15% korting op de aanvullende verzekering via onderstaande button

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app