De populairste babynamen van 2014 zijn Sophie en Daan. In het afgelopen jaar noemden maar liefst 836 ouders hun dochter Sophie en werden er 751 Sem's geboren. Naast de meest gekozen kindernamen hebben wij ook een lijst met de meest opmerkelijke namen van 2014 samengesteld.

Babynamen 2014: De populairste en meest opmerkelijke namen

Populairste jongensnamen 2014

Na een vierde plek vorig jaar is Daan dit jaar net als in 2008, 2009, 2011 en 2012 de populairste jongensnaam. De meest gekozen naam in 2013, Sem, zakt dit jaar naar de vijfde plek.

De nummer twee, Bram, staat net als in 2012 en 2013 op het podium. Ook de nummer drie, Milan, staat al jarenlang in de top 10 van meest gekozen jongensnamen.

Naamgenoot in de klas

Er zitten een hoop voordelen aan een populaire babynaam. Iedereen weet hoe je deze uitspreekt en schrijft, de namen passen in het tijdsbeeld en bijna iedereen vindt deze namen leuk. De keerzijde is dat als je je zoon of dochter een populaire naam geeft, zij niet de enige zullen zijn met deze naam.

Voor de Sophie’s die dit jaar geboren zijn, geldt dat de kans straks 13% is dat zij bij een andere Sophie in de klas komt. Voor een Daan geldt dat de kans 11% is dat hij bij een andere Daan in de klas komt.*

Opmerkelijke babynamen

Dat niet alle namen even populair zijn, blijkt wel uit het feit dat er heel veel namen slechts één keer zijn gekozen. En dat is niet altijd zonder reden. Er zijn in het afgelopen jaar namelijk weer een hoop bijzondere namen gekozen.

De vijf namen die wij het meest opmerkelijk vonden staan in de infographic. Hieronder een greep uit de namen die de lijst niet haalden, maar die weinig ouders serieus zullen overwegen als naam voor hun kind:

Sociale Verzekeringsbank

Voor dit artikel hebben wij gebruik gemaakt van de namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB maakt deze lijst jaarlijks op basis van hun eigen gegevens. Doordat zij verantwoordelijk is voor de uitvoering van de kinderbijslag zijn alle babynamen bij hen bekend.

*De percentages zijn berekend op basis van een klas van 30 kinderen met 15 jongens en 15 meisjes.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app