vrouw doet aankondiging zwangerschap

Gefeliciteerd met je zwangerschap! Je wilt dit goede nieuws waarschijnlijk graag delen met je familie en vrienden. De aankondiging van je zwangerschap is een spannend moment. Hoe vertel je dat je zwanger bent? En wanneer?

Uiteraard is het allerbelangrijkste dat je je zwangerschap aankondigt op het tijdstip en de manier die voor jou en je partner goed voelt. Dit is voor iedereen anders. De één deelt het grote nieuws met de wereld op Twitter en Facebook zodra ze een dag overtijd is. De ander wacht tot die buik echt niet meer op een andere manier te verklaren is en brengt iedereen persoonlijk op de hoogte.

Moment van aankondiging

Veel toekomstige ouders kiezen ervoor om te wachten tot ze de termijnecho achter de rug hebben. De kans op een miskraam daalt daarna namelijk drastisch (80% van de miskramen gebeurt in de eerste 3 maanden). Als je iedereen hebt verteld dat je zwanger bent en vervolgens een miskraam krijgt, moet je dit ook weer aan iedereen vertellen. Aan de andere kant kan je in dat geval (hopelijk) wel op hun steun rekenen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Als je tot de termijnecho wacht met het leuke nieuws vertellen, geeft dat jou en je partner bovendien de tijd om samen te wennen aan en te genieten van het idee dat jullie ouders worden. Na het eerste trimester van je zwangerschap zal het overigens steeds lastiger worden om nog te verbergen dat je zwanger bent.

Eerder vertellen

Niet voor iedereen is het weggelegd om de zwangerschap 3 maanden stil te houden. Het is ook mogelijk dat je het moeilijk kan ontkennen, doordat je de hele dag misselijk bent of last hebt van andere overduidelijke zwangerschapssymptomen.

Een ander probleem kan zijn dat je normaal iedere week met je vriendinnen naar de sushibar gaat en iedere borrel als eerste je wijnglas vult, terwijl je nu moet zeggen dat je liever stamppot eet en met een spa rood aan de bar zit. Als iedereen toch vermoedt dat je zwanger bent, kan het fijner zijn om het trots te vertellen dan er geforceerd over te liegen.

Voor anderen geldt dat ze het helemaal niet 13 weken geheim willen houden. Jullie zijn in verwachting en je bent hier zo blij mee dat je het van de daken wilt schreeuwen! Wat is er dan leuker dan dit zo snel mogelijk te delen met je dierbaren?

Aankondiging zwangerschap aan je ouders

Waarschijnlijk weet je al precies aan wie je als eerste wilt vertellen dat je zwanger bent. Voor veel mensen zijn dat de toekomstige opa’s en oma’s. Je ouders hebben jou grootgebracht en nu kan jij vertellen dat jij ook ouder wordt, en dat zij dus opa en oma worden. Voor velen is dit één van de meest bijzondere momenten van de zwangerschap.

Voor veel ouders is het bijna net zo bijzonder om opa of oma te worden als het destijds was om vader of moeder te worden. Vertel het daarom niet achteloos, maar probeer er wat leuks van te maken. Als je al echofoto’s hebt, willen ze die zeker zien. Je zal zien dat ze nu al houden van hun toekomstige kleinkind. Je ouders en schoonouders zullen het zeker waarderen dat je ze betrekt bij je zwangerschap. Vergeet niet dat het voor hen bijna net zo spannend is als voor jullie.

Vertellen dat je zwanger bent aan je familie en vrienden

Je wilt natuurlijk niet dat (nabije) familieleden of goede vrienden via anderen horen dat jij zwanger bent. Je kan dit oplossen door je dierbaren uit te nodigen en het in één keer aan iedereen te vertellen. Vertel je het liever persoonlijk aan iedereen, geef dan ook aan dat ze het nog even stil moeten houden totdat iedereen op de hoogte is. Hoe meer mensen het weten, hoe groter de kans dat het uitlekt en dat je beste vriendin die net een week op vakantie was het bij thuiskomst al van een andere vriendin heeft gehoord.

Aankondiging zwangerschap op je werk

Veel vrouwen vertellen op hun werk het liefst zo laat mogelijk dat ze zwanger zijn, omdat ze bang zijn dat hun baas of collega’s ze anders zullen behandelen. Als ze weten dat je zwanger bent, mag je dan nog steeds dat leuke project doen?

Volgens de wet moet je uiterlijk 3 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat je werkgever op de hoogte brengen van je zwangerschap. Naar je werkgever toe is het prettiger om dit eerder te doen. Veel vrouwen kiezen ervoor om de aankondiging van hun zwangerschap na ongeveer 3 maanden te doen. Dit zorgt ervoor dat de werkgever genoeg tijd heeft om een eventuele vervanger tijdens het zwangerschapsverlof te regelen. Bovendien heb je vanaf dat moment recht op de wettelijke bescherming die geldt tijdens zwangerschap en bevalling. Lees meer over werken tijdens je zwangerschap.

Origineel vertellen dat je zwanger bent

Vertellen dat je zwanger bent is een bijzonder moment voor jou, maar ook voor degene aan wie je het vertelt. Je vertelt namelijk niet alleen dat jij straks moeder wordt, maar ook dat zij bijvoorbeeld opa, oma, oom of tante worden. Veel toekomstige ouders bedenken daarom steeds originelere manieren om te vertellen dat ze een baby verwachten. Hieronder een paar leuke voorbeelden.

Vertel het via babyspullen

Een grappige manier om je (schoon)ouders te vertellen dat je zwanger bent, is door iets voor de baby met de tekst “I love oma” of “I love opa” te geven. De meest gebruikte babyspullen hiervoor zijn een speen en rompertje, maar je kan deze tekst natuurlijk op bijna alles laten drukken. Deze manier om het te vertellen wordt de laatste tijd zo vaak gekozen, dat dit al bijna traditie is geworden. De hint zal dan ook vrij snel duidelijk zijn.

Vertel het via een taart

Doe de aankondiging van je zwangerschap via een taart met een boodschap. Dit kan een tekst zijn met een hint dat je zwanger bent, maar misschien nog leuker is de echofoto. Nodig je familie en vrienden uit, zet de taart op tafel en wacht rustig af…

Vertel het via je andere kind

Heb je al een kind, dan is het leuk de aankondiging van je zwangerschap via hem/haar te doen. Een originele manier hiervoor is een shirt met een hint. Er zijn bijvoorbeeld shirtjes met de tekst “Ik verdien een kus, want ik word grote zus” en “ Ik ben stoer, want ik word grote broer”. Dit zijn een beetje de standaardteksten, je kan natuurlijk ook zelf een tekst verzinnen. Waarschijnlijk duurt het wel even voordat de hint wordt gezien, maar de blijdschap zal niet minder zijn!