vrouw twijfelt tussen innestelingsbloeding en menstruatie

Als je probeert om zwanger te worden, is bloed het laatste dat je in je onderbroek wilt aantreffen. Toch kan een lichte bloeding juist betekenen dat je zwanger bent. Bij de innesteling van de bevruchte eicel kan er wat innestelingsbloed vrijkomen. Veel vrouwen twijfelen hierdoor ze een innestelingsbloeding hebben of dat hun menstruatie begonnen is. Wat is een innestelingsbloeding en hoe herken je het?

Wat is een innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding is één van de eerste zwangerschapssymptomen. Het kan ontstaan wanneer de bevruchte eicel zich hecht aan de baarmoederwand. Een aantal cellen ‘boren’ zich in de wand van de baarmoeder en zetten zo het toekomstige embryo vast aan de wand. Dit wordt de innesteling genoemd.

Tijdens de innesteling kan een bloedvaatje in het baarmoederslijmvlies geraakt worden. Dit zorgt voor een kleine bloeding. Omdat je baarmoedermond tijdens je vruchtbare periode een beetje open staat, vloeit dit bloed via je vagina naar buiten.

Innesteling berekenen: wanneer innestelingsbloeding?

Een innestelingsbloeding volgt een paar dagen tot een week na de innesteling. De innesteling gebeurt in je menstruatiecyclus tussen de 6 en 12 dagen na je ovulatie. Gemiddeld is dit rond de 9e dag na je eisprong.

Je kan de innesteling berekenen door 9 dagen op te tellen bij je meest recente ovulatiemoment. Of je kan 5 dagen aftrekken van de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Dan kom je ongeveer uit bij het moment van de innesteling. Als je rond dit moment bloedverlies hebt, kan het om een innestelingsbloeding gaan.

Je kan je ovulatie ook berekenen met deze ovulatietool of met behulp van een ovulatietest.

Kenmerken en symptomen innestelingsbloeding

  • Duur. De duur van een innestelingsbloeding varieert van een paar uur tot een paar dagen.
  • Hoeveelheid. De hoeveelheid bloed die je verliest is meestal klein: het kan verschillen tussen een paar druppels en een lichte menstruatie-achtige bloeding.
  • Kleur. De kleur kan variëren van roze/rood tot bruin. Een donkere kleur komt vaker voor, omdat het wat langer kan duren voor de bloeddruppels je vagina verlaten. Het gaat dan om ‘oud bloed’.
  • Lichte krampen. Sommige vrouwen voelen een krampachtige pijn rond de periode van innesteling, de innestelingspijn. Als je in de dagen hierna licht bloedverlies hebt, kan dit duiden op een innestelingsbloeding. Je kan innestelingspijn ook verwarren met menstruatiekramp, maar innestelingspijn is vaak minder hevig.

Geen innestelingsbloeding? Geen nood!

Niet alle zwangere vrouwen krijgen een innestelingsbloeding. Het komt vaker niet voor dan wel. Slechts 20-30% van de zwangeren ervaart dit symptoom.

Het is ook mogelijk dat je de bloeding niet opmerkt, omdat je maar enkele druppels lichtroze of lichtbruin bloed verliest. Als je geen innestelingsbloeding krijgt of opmerkt, zegt dit niets over wel of niet zwanger zijn.

Innestelingsbloeding of menstruatie?

Onderstaande tabel kan je helpen om het verschil te herkennen tussen een innestelingsbloeding of je menstruatie.

Zeker weten of je zwanger bent

Als je licht bloedverlies hebt rond het moment dat je menstruatie zou moeten beginnen, kan het verwarrend zijn of je wel of niet zwanger bent. Je kan dan het beste een zwangerschapstest doen. Soms is het bij de innestelingsbloeding nog niet te meten of je zwanger bent. Als het resultaat negatief is, wacht dan af hoe de bloeding zich ontwikkelt in de periode dat je ongesteld zou moeten zijn. Als je menstruatie niet komt, kan je na een aantal dagen nogmaals een zwangerschapstest uitvoeren.

Andere oorzaken voor bloedverlies

Een innestelingsbloeding duidt dus op een zwangerschap, een menstruatie duidt erop dat je niet zwanger bent. Het zijn twee oorzaken voor bloedverlies in je menstruatiecyclus. Na een positieve zwangerschapstest zijn er nog een aantal andere redenen voor bloedverlies. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.