Vrouw heeft symptomen van de zwangerschap in week 1

Als je 1 week zwanger bent, ben je eigenlijk nog niet zwanger. Symptomen van de zwangerschap zijn er in week 1 dan ook nog niet. Sterker nog: je bent zelfs ongesteld in 'week 1' van zwangerschap. Hoe zit dit precies?

Officiële telling zwangerschap

Waarom je in de eerste week van je zwangerschap nog niet ‘echt’ zwanger bent, heeft te maken met de telling van de zwangerschapsweken. Tellen vanaf het daadwerkelijke moment van bevruchting is lastig, want je weet niet precies wanneer deze heeft plaatsgevonden.

Om een houvast te hebben, tellen artsen en verloskundigen daarom altijd vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Die dag is namelijk wel duidelijk vast te stellen. Dit betekent dus dat je, volgens de officiële telling, in de eerste week van je zwangerschap menstrueert. De eisprong en bevruchting hebben nog niet plaatsgevonden. Dit gebeurt pas in week 2.

Voor jou kan de telling anders voelen. Waarschijnlijk ervaar jij de eerste week waarin je merkt dat je zwanger bent als week 1 van de zwangerschap. In de officiële telling is dit al week 3 of week 4 van je zwangerschap.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Symptomen zwangerschap week 1

Volgens de officiële telling heb je in week 1 van je zwangerschap nog geen zwangerschapssymptomen, behalve je menstruatie. De symptomen die bij de andere weken horen, kunnen voor jou als week 1 van de zwangerschap voelen. Bekijk welke symptomen je in de andere weken kan verwachten: