Vrouw heeft veel vaginale afscheiding tijdens zwangerschap

Normale afscheiding is vloeibaar, slijmerig, doorzichtig wit en ruikt niet sterk. Dit is tijdens je zwangerschap niet anders. Wel heb je vaak (veel) meer witte afscheiding. Ook is deze wat wateriger dan je gewend bent. Wat zegt je vaginale afscheiding over je zwangerschap en wanneer is het abnormaal?

Veel witte afscheiding en zwanger

De meeste vrouwen hebben (veel) meer witte afscheiding als ze zwanger zijn. Hoe langer je zwanger bent, hoe meer afscheiding je meestal hebt. Ook wordt deze vaak steeds wateriger. Dit is heel natuurlijk. Je hoeft je hier dus geen zorgen over te maken. De vaginale afscheiding wordt ook wel witte vloed genoemd.

De oorzaak van de grotere hoeveelheid witte afscheiding tijdens je zwangerschap is oestrogeen. Dit zwangerschapshormoon zorgt ervoor dat er meer bloed naar je bekkengebied stroomt. Hierdoor maken de slijmvliezen in je vagina meer slijm aan. Deze witte vloed beschermt het geboortekanaal tegen mogelijke ziekteverwekkers.

Wat is vaginale afscheiding?

Witte vloed is nuttig voor je vagina. Je baarmoederhals en de wand van je vagina maken vocht en slijm. Dit komt af en toe door je vagina naar buiten. Het beschermt je vagina tegen ziektekiemen en houdt haar schoon. Het verschilt per vrouw hoeveel afscheiding het lichaam maakt.

Het hebben van (veel) afscheiding is normaal. Ook is het normaal als deze wat zurig ruikt. Soms ziet je witte vloed er anders uit of ruikt deze anders dan je gewend bent. Afwijkende witte vloed kan worden veroorzaakt door bloedverlies, een ontsteking, een vaginale schimmel of een seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Witte vloed na de bevruchting

Niet lang na de bevruchting kan je al merken dat je lichaam meer witte vloed aanmaakt. Bij de innesteling van de bevruchte eicel in je baarmoederwand kan je wat bloed verliezen. Hierdoor is de afscheiding tijdelijk wat meer roze of bruin van kleur. Dit kan een van de eerste symptomen van een zwangerschap zijn.

Vruchtwater of witte vloed

Aan het eind van je zwangerschap kan je behoorlijk veel waterige afscheiding hebben. Dit is ook de periode dat je moet letten op mogelijk vruchtwaterverlies. Het kan lastig zijn om te herkennen of je te maken hebt met vruchtwater of afscheiding. De belangrijkste verschillen zie je in onderstaande tabel:

Vruchtwater Afscheiding
Kleur Helder en kleurloos, zoals water. Soms met witte vlokken erin. Kan behoorlijk waterig zijn, maar heeft altijd een wittige kleur.
Geur Heeft een zoete geur. Ruikt niet sterk, duidelijk niet zoet.
Samenstelling Is niet plakkerig. Soms dunner dan normaal, maar altijd een beetje slijmerig.
De verschillen tussen vruchtwater en afscheiding.

Afwijkende afscheiding

Vaginale afscheiding is normaal gesproken wittig van kleur, doorzichtig, vloeibaar, slijmerig en ruikt niet sterk. Het is mogelijk dat jouw witte vloed een andere kleur of structuur heeft of onprettig ruikt. Maak je je hier zorgen om? Bespreek dit dan met je huisarts of verloskundige.

Tijdens de zwangerschap ben je gevoeliger voor een verstoorde zuurbalans in je vagina. Er kan dan gemakkelijker een schimmelinfectie ontstaan. Dit is dan ook een veel voorkomende oorzaak van afwijkende witte afscheiding als je zwanger bent. Een andere verklaring kan een soa zijn.

Hieronder staan de meest voorkomende soorten afwijkende afscheiding en mogelijke verklaringen op een rij.

Witte, brokkelige afscheiding

Als je afscheiding wit en brokkelig is, heb je waarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie. Andere symptomen hiervan zijn jeuk en een brandende pijn rond je vagina. Je kan ook pijn bij het plassen en tijdens de seks hebben. Tot slot kan je vagina er rood en geïrriteerd uitzien.

Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over. Zijn je klachten erg vervelend? Dan kan de huisarts je een medicijn voorschrijven. Ook kan je bij de drogist zonder recept een antischimmelcrème kopen. Wanneer je voor het eerst klachten van een schimmelinfectie hebt, is het wel goed om eerst even langs je huisarts te gaan.

Dikke witte afscheiding

Je witte vloed hoort vloeibaar te zijn. Tijdens je zwangerschap wordt hij normaal gesproken wateriger en dunner. Merk je dat je dikke afscheiding verliest tijdens je zwangerschap, die misschien ook korrelig is? Dan is het goed om contact op te nemen met je huisarts. Dit kan namelijk wijzen op een schimmelinfectie.

Bruine afscheiding

Bruine afscheiding als je zwanger bent, is meestal onschuldig. Het wordt vaak veroorzaakt door een kleine hoeveelheid bloed in je afscheiding. Dit kan onder andere door de innestelingsbloeding komen.

Lichtbruine afscheiding betekent dat er maar een kleine hoeveelheid bloed bij je afscheiding zit. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen vanzelf. Donkerbruine afscheiding betekent dat je wat meer bloed verliest. Er is een kleine kans dat er meer aan de hand is. Daarom is het goed om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts. Doe dit ook als de bruine afscheiding niet na een paar dagen is verdwenen of als deze samengaat met andere klachten.

Gele afscheiding

Als normale witte vloed opdroogt, kan het wat gelig worden en een beetje zuur ruiken. Tijdens de zwangerschap kan je afscheiding ook iets geler zijn. Als deze niet stinkt en niet samengaat met andere klachten, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Is de witte vloed echt duidelijk geel, dan kan dit wijzen op een ontsteking of soa. Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan onderzoeken of dit zo is en je behandelen als dat nodig is.

Groene afscheiding

Afscheiding hoort niet groen te zijn. Dit wordt bijna altijd veroorzaakt door een ontsteking of soa. Bespreek dit daarom met je huisarts.

Roze afscheiding

In de meeste gevallen is roze afscheiding een normaal verschijnsel. De oorzaak van deze kleur is een beetje bloed dat bij de afscheiding zit. Buiten de zwangerschap gebeurt dit vaak rond de menstruatie. Tijdens de zwangerschap kan roze afscheiding het gevolg zijn van de innestelingsbloeding. Is de witte vloed langere tijd roze of gaat deze samen met klachten? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Stinkende afscheiding

Het is normaal dat witte vloed licht ruikt. Afscheiding die opdroogt kan een beetje zurig ruiken. Als de witte vloed echt stinkt, is dit meestal het gevolg van een infectie of soa. Neem contact op met je huisarts wanneer je denkt dat dit het geval is.

Bloed bij afscheiding

Veel vrouwen krijgen te maken met een kleine hoeveelheid bloedverlies tijdens de zwangerschap. Vaak is dit onschuldig. Toch kan het ook een teken zijn van iets ernstigs. Daarom is het bij bloedverlies altijd verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of je huisarts.

Tips bij veel witte vloed tijdens zwangerschap

Meer witte afscheiding als je zwanger bent, is normaal. Toch ervaren veel vrouwen het als onprettig. Je kan de witte vloed helaas niet verminderen. Wel kunnen de volgende tips je helpen om te gaan met veel afscheiding:

  • Gebruik maandverband zonder parfum. Aan sommige soorten maandverband en tampons is parfum toegevoegd. Sommige vrouwen zijn hier gevoelig voor, wat voor jeuk kan zorgen. Om deze jeuk te voorkomen, kan je maandverband of tampons zonder parfum gebruiken.
  • Draag katoenen ondergoed. Wanneer je synthetisch ondergoed draagt, ga je sneller zweten. Heb je een vaginale schimmel? Dan kan deze zich door het zweten sneller vermeerderen. Bij een vaginale schimmel kan het dus helpen om katoenen ondergoed te dragen.
  • Wees voorzichtig met wassen. Misschien heb je de neiging om de witte afscheiding weg te wassen. Wees daar voorzichtig mee. Was je vagina alleen met water en dep deze voorzichtig droog. Gebruik liever geen zeep. Dit kan de balans in je vagina verstoren en het risico op een vaginale schimmelinfectie vergroten.
  • Gebruik geen vaginale spoeling. Er zijn verschillende vaginale spoelingen en deodoranten op de markt. Wanneer je deze gebruikt, kan de zuurgraad van je vagina verstoord raken. Koop deze middeltjes dus liever niet. Ze doen je vagina meer kwaad dan goed.
  • Gebruik eventueel een glijmiddel. Vrijen met geïrriteerde slijmvliezen is vaak onprettig. Daarom is het goed om te wachten met vrijen tot je vagina hersteld is. Het kan ook helpen als je van tevoren goed opgewonden raakt en een (neutraal) glijmiddel gebruikt.