Schijnzwanger: wel zwangerschapssymptomen, geen baby

Een vrouw vertoont alle zwangerschapssymptomen. Ze heeft kwaaltjes, wordt niet meer ongesteld en krijgt zelfs een zwangerschapsbuik. Het enige dat ontbreekt is een baby. Het klinkt onwerkelijk, maar komt toch voor. Ze is schijnzwanger.

Wat is schijnzwanger?

Als een vrouw schijnzwanger is, gelooft ze dat ze zwanger is, terwijl ze dat in werkelijkheid niet is. Dit kan puur psychisch zijn, maar kan zich ook fysiek uiten. Vrouwen die schijnzwanger zijn, vertonen veel zwangerschapsverschijnselen. De medische term voor schijnzwanger is pseudocyesis (Latijn voor valse zwangerschap).

Schijnzwanger symptomen

Vrouwen die schijnzwanger zijn, kunnen alle normale zwangerschapssymptomen vertonen. Net als bij een een echte zwangerschap, kunnen de symptomen per vrouw verschillen.

Onder andere de volgende symptomen komen voor bij een schijnzwangerschap:

Het is voor schijnzwangeren heel moeilijk om te accepteren dat hun zwangerschap niet echt is. Ze kunnen zelfs bij een echo overtuigd zijn dat ze een baby zien.

Oorzaak schijnzwangerschap

De exacte oorzaak van een schijnzwangerschap is niet bekend. Het vermoeden is dat de meeste vrouwen die schijnzwanger zijn, zo graag zwanger willen zijn, dat hun lichaam daadwerkelijk denkt dat ze zwanger zijn. Dit kan je vergelijken met het placebo-effect (een nep-medicijn werkt, puur doordat mensen geloven dat ze een echt medicijn krijgen).

Vaak is het niet alleen een intense kinderwens, maar is er daarnaast ook nog een negatieve aanleiding. Denk hierbij aan eerdere miskramen of een jarenlange kinderwens, terwijl een vrouw het einde van haar vruchtbare jaren nadert.

Het kan ook zijn dat juist een grote angst om zwanger te worden de oorzaak is van een schijnzwangerschap. Dit kan je een beetje vergelijken met het idee dat je niet mag denken aan ‘een roze olifant’ en je dan alleen nog maar kan denken aan ‘een roze olifant’. Deze vrouwen hopen zo vurig dat ze niet zwanger zijn, dat ze gaan denken dat ze het wel zijn en hun lichaam dit overneemt.

Behandeling schijnzwangerschap

De meeste schijnzwangerschappen eindigen na 2 weken. Zodra een vrouw weer ongesteld wordt, beseft ze dat ze niet zwanger is en verdwijnen de kwaaltjes vanzelf. Mocht een ongesteldheid uitblijven, maar blijkt er uit een zwangerschapstest of echo dat een vrouw niet zwanger is, geloven bijna alle vrouwen dat ze niet zwanger zijn.

In zeldzame gevallen blijft de vrouw geloven dat ze zwanger is en verdwijnen de zwangerschapsverschijnselen niet. Dit is zo zeldzaam dat er geen algemene behandeling is. Bij deze vrouwen wordt geprobeerd om de onderliggende emotionele en psychische oorzaken te vinden. Gelijktijdig worden ook de fysieke ongemakken gemonitord en waar mogelijk behandeld.

Steeds minder schijnzwangerschappen

Tegenwoordig zijn er minder schijnzwangerschappen dan vroeger. Een verklaring hiervoor is dat we nu met een zwangerschapstest of echo snel kunnen vaststellen of iemand daadwerkelijk zwanger is.

Daarnaast is een kinderloos bestaan veel meer geaccepteerd dan vroeger en ben je voor je oude dag niet meer afhankelijk van je nageslacht. In culturen waar dit minder het geval is, komen schijnzwangerschappen nog steeds vaker voor.

Schijnzwangerschap bij mannen

Ook mannen kunnen schijnzwanger zijn. Dit wordt dan het couvade-syndroom of mannenkraambed genoemd. Meestal komt dit voor als de vrouw van de man zwanger is.

Overigens kunnen niet alleen mensen schijnzwanger zijn, maar ook bepaalde diersoorten. Onder andere bij honden, katten, konijnen en muizen komt dit voor.