zwangere vrouw stopt met roken tijdens de zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap is ongezond voor je baby. Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar des te belangrijker wanneer je op het punt  staat vader of moeder te worden.

Roken als je zwanger wilt worden

Roken vermindert de vruchtbaarheid bij zowel de man als de vrouw. Rokende vrouwen hebben per cyclus 10% tot 40% minder kans om zwanger te raken dan niet-rokers. Rokende mannen hebben minder zaadcellen en hun zaadcellen zijn minder beweeglijk dan die van een niet-roker. Hierdoor neemt de kans op een bevruchting af.

Wil je stoppen voor je zwanger bent? Zorg er dan voor dat je drie maanden van tevoren stopt. Zo heeft je lichaam de kans alle afvalstoffen uit je lichaam op te ruimen en te wennen aan het niet-roken.

Roken tijdens de zwangerschap

Wanneer je tijdens de zwangerschap rookt vermindert dat de doorstroming van de placenta en neemt de groei van je baby af. Je kindje komt hierdoor lichter en minder sterk ter wereld.

Door te roken tijdens de zwangerschap is er ook een groter risico op:

Ook meeroken is schadelijk. Als je partner wel rookt, vraag hem dan om niet in jouw omgeving te roken. Ook als je al lang zwanger bent is het verstandig te stoppen met roken. Des te minder je rookt tijdens je zwangerschap, des te beter dat is voor je kindje. Daarbij is het ook van belang hoeveel je rookt. Hoe meer je rookt, hoe schadelijker het is.

Als je tijdens je zwangerschap wilt stoppen met roken, gebruik dan bij voorkeur geen nicotine pleisters. Ook deze nicotine is schadelijk voor de groei van je baby.

Misverstanden over roken tijdens de zwangerschap

Er zijn nog steeds veel misverstanden over roken tijdens de zwangerschap. Zo hoor je vaak het argument dat de stress die stoppen met roken met zich meebrengt, schadelijker voor de baby is dan doorroken. In onderstaand video van het Trimbos-instituut wordt onder andere dit misverstand toegelicht.

Roken na de geboorte

Meeroken van baby’s na hun geboorte kan allerlei ziekten met zich meebrengen. Rook dus nooit in de omgeving van je baby of kind. Een baby die meerookt heeft (verhoogd) risico op:

Hoe stoppen met roken?

In welke fase van je zwangerschap je ook zit, het heeft altijd zin minder te roken of te stoppen. Stoppen met roken is niet eenvoudig, maar dit is wel het juiste moment. Je smaak verandert, je gewoontes veranderen en nog nooit had je zo’n goede motivatie. Als toekomstige moeder wil je immers je kind zo gezond mogelijk op de wereld zetten.

Stoppen met roken is moeilijk, wanneer je je huisarts of verloskundige om hulp vraagt is de kans het vol te houden groter.