vrouw is zwanger en nu

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Maar wat nu? Waarschijnlijk gaan er gelijk allerlei vragen door je hoofd: wat mag ik wel en niet eten, wanneer moet ik naar de verloskundige, krijg ik last van ochtendmisselijkheid? Zwanger en nu: wij beantwoorden de eerste vragen die je hebt nu je zwanger bent.

Een positieve zwangerschapstest

Je hebt een zwangerschapstest gedaan en de uitslag is positief. Maar wat betekent zo’n test nou eigenlijk en hoe betrouwbaar is de uitslag? Meer informatie vind je op onze pagina over de zwangerschapstest.

Uitgerekende datum

Je weet nu dat je zwanger bent, maar wanneer kan je de bevalling verwachten? Bereken hier je uitgerekende datum.

Eerste bezoek verloskundige

Je kunt de verloskundige bellen vanaf het moment dat je zwangerschapstest positief is. Ergens tussen de 8ste en 10de week vindt het eerste bezoek aan de verloskundige plaats. Als je medicijnen gebruikt, een hoge bloeddruk of een andere afwijking hebt, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Zwangerschapskwaaltjes

Tijdens je zwangerschap gebeurt er van alles in je lichaam en kun je last krijgen van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Bekende kwaaltjes aan het begin van de zwangerschap zijn (ochtend)misselijkheid, buikkrampen, hoofdpijn en vaak moeten plassen.

De eerste echo

De eerste echo is meestal de termijnecho. Deze echo wordt onder andere gebruikt om vast te stellen hoelang je al zwanger bent (termijn van de zwangerschap). Doorgaans is de termijnecho tussen de 8ste en 12de week van de zwangerschap.

Het grote nieuws delen

Als je de eerste echo achter de rug hebt en je hebt het hartje zien kloppen, is de kans op een miskraam nog maar heel klein. Je kunt het grote nieuws nu met een gerust hart delen met familie en vrienden. Lees hier meer over in het artikel Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Groei en ontwikkeling volgen

Op 24baby.nl kun je heel gemakkelijk volgen wat er nou precies in je buik gebeurt. Op onze website vind je een zwangerschapskalender waar je week voor week kunt zien hoe je baby groeit. Daarnaast kun je je aanmelden voor onze nieuwsbrief. Elke week krijg je dan een persoonlijke update over de groei van jouw baby. Zo ben je altijd op de hoogte van de groei en ontwikkeling van je kindje!

TIP VOOR JE PARTNER: voor je partner hebben we ook een kalender, speciaal gericht op vaders in spe. Wijs je partner op de vaderschapskalender en blijf samen op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom je zwangerschap.

Voeding

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk goed op je voeding te letten. In het kort: drink geen alcohol, rook niet, eet geen rauw vlees, rauwe vis en rauwmelkse kaas. Lees meer hierover in wat mag ik eten tijdens mijn zwangerschap.

Foliumzuur slikken

Het is verstandig om tijdens je zwangerschap extra foliumzuur (vitamine B11) te slikken. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap verkleint foliumzuur de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby. Ook is het verstandig om dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Wil je zeker weten dat je alle benodigde vitamines binnenkrijgt? Neem dan een multivitamine voor zwangere vrouwen.

Bewegen

Het is belangrijk voor jou en je baby om lekker te blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Dit houdt je lichaam fit voor het moment van de bevalling en verkleint de kans op complicaties. In de eerste periode van de zwangerschap kan je de meeste sporten gewoon beoefenen. Raadpleeg bij twijfel altijd je verloskundige of huisarts. Ben je geen fan van sport? Gewoon lekker wandelen en fietsen is ook al erg gezond.

Werken tijdens je zwangerschap

Wettelijk gezien hoef je pas drie maanden voor het einde van je zwangerschap aan je werkgever te melden dat je zwanger bent. Het kan prettig zijn om dit al eerder te doen, zodat je geen smoesjes hoeft te verzinnen als je moe bent of je niet lekker voelt. Lees meer over je rechten en plichten op de werkvloer in werken tijdens je zwangerschap.

Zwanger en nu? Nog meer info!

Ok, je bent zwanger en nu? Hierboven hebben we geprobeerd de eerste vragen die je hebt als je zwanger bent te beantwoorden. Uiteraard valt er nog veel meer over zwangerschap te lezen. Lees alles over wat je moet regelen in onze zwangerschapschecklist.

Hieronder nog een aantal handige links: