Zwangere vrouw krijgt echo en haar partner kijkt mee

Echo is een afkorting van echoscopie, een andere naam voor ultrageluidsonderzoek. Bij een echo wordt gebruik gemaakt van hoogfrequente geluidsgolven die de organen in het lichaam zichtbaar maken. Bij zwangere vrouwen wordt deze techniek gebruikt om meer informatie te krijgen over het verloop van de zwangerschap en de groei en gezondheid van de baby.

Een echo kan gemaakt worden door een arts, gynaecoloog, verloskundige of echoscopist. Tijdens je zwangerschap kunnen er verschillende echo’s gemaakt worden. Denk hierbij aan de termijnecho, de 20-wekenecho, de groeiecho en een pret-echo. Als aandenken krijg je meestal één of meerdere echofoto’s mee.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Een echo kan inwendig of uitwendig worden gemaakt. In het begin van de zwangerschap wordt vaak gekozen voor een inwendige echo, omdat de echokop op die manier dichter bij de baarmoeder kan komen en daardoor een beter beeld geeft. Na drie maanden wordt vaak gekozen voor een uitwendige echo.

Inwendige echo

Voor een inwendige echo is het nodig je onderkleding uit te doen. Je neemt plaats op een onderzoeksbank en doet je benen uit elkaar. Via je vagina wordt met een dunne echokop de echo gemaakt. Veel vrouwen zijn vooraf bang dat een inwendige echo pijn doet, maar meestal blijkt dit mee te vallen. De echokop voelt vooral koud aan. Voor een inwendige echo is het niet nodig om een volle blaas te hebben.

Uitwendige echo

Bij een uitwendige echo moet je op je rug liggen en je onderbuik ontbloten. Op je onderbuik wordt een gel aangebracht en vervolgens wordt met de echokop gezocht naar je kindje. Hoewel de gel koud aanvoelt en de echokop redelijk hard tegen de onderbuik gedrukt kan worden, wordt een uitwendige echo niet als pijnlijk ervaren. Voor een uitwendige echo wordt gevraagd met een volle blaas te komen.

Waarom wordt een echo gemaakt?

In het begin van je zwangerschap wijst een echo onder andere uit of je baby zich in je baarmoeder bevindt, of het hartje klopt, of het om een eenling of meerling gaat en hoelang je precies zwanger bent.

Later in de zwangerschap uitgevoerde echo’s geven onder andere inzicht in de groei en ligging van je baby, de plaats van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. Echo’s kunnen ook worden gebruikt voor geslachtsbepaling van de baby en om eventuele afwijkingen al voor de geboorte te kunnen constateren.

Is een echo schadelijk?

Er is veel onderzoek verricht naar de vraag of echo’s schadelijk zouden kunnen zijn voor de moeder of de baby, maar dit is nog nooit gebleken.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.