Zwangere vrouw en peuterdochter gebruiken de chinese geslachtskalender om het geslacht te voorspellen

Als je in verwachting bent, is het altijd leuk om te raden naar het geslacht van je baby. Worden het roze of blauwe Muisjes? Over de hele wereld bestaan bakerpraatjes én betrouwbare manieren om het geslacht te voorspellen. De Chinese geslachtskalender is een eeuwenoude manier, waar sommige mensen heilig in geloven. Hoe werkt het en is het betrouwbaar?

Wat is de Chinese geslachtskalender?

De Chinese geslachtskalender is een manier om het geslacht van je baby te voorspellen. Het gaat uit van jouw leeftijd en de maand waarin de bevruchting plaatsvond. Deze gegevens zijn verwerkt in een tabel, die vervolgens ‘voorspelt’ of je meer kans hebt op een jongen of een meisje.

Hoe is de Chinese geslachtskalender ontstaan?

Volgens een eeuwenoud verhaal vond een Chinese wetenschapper 700 jaar geleden een oud document in het graf van een keizerlijke familie uit het Qing-tijdperk. Deze familie van keizers kreeg heel veel zonen.

Met de informatie uit het document berekende de wetenschapper in welke maand ouders meer kans hadden op een zoon. Veel Chinese ouders wilden namelijk liever een jongetje, omdat ze voor een meisje een bruidsschat moesten betalen. Het originele document zou bewaard worden in het Instituut van Wetenschappen in Beijing.

Hoe werkt de Chinese geslachtskalender?

Om de Chinese geslachtskalender te gebruiken, moet je eerst weten wat je Chinese leeftijd is. In China geldt namelijk een andere jaartelling. Zij maken gebruik van de maankalender. Daarnaast wordt in China de tijd die je in de baarmoeder doorbrengt bij je leeftijd opgeteld. Chinese baby’s zijn bij de geboorte 1 jaar, in plaats van 0 jaar zoals bij ons.

Met de onderstaande tool kan je jouw Chinese leeftijd berekenen, door je geboortedatum in te vullen:

Berekentool Chinese leeftijdNu je deze informatie weet, kan je de tabel aflezen. Zoek je Chinese leeftijd op het moment van de bevruchting. Vervolgens kijk je bij de maand waarin je bevrucht bent. In dit vakje staat of je meer kans hebt op een jongen (J) of een meisje (M).

Chinese kalender om het geslacht van je baby mee te voorspellen
De Chinese geslachtskalender

Betrouwbaarheid Chinese geslachtskalender

Over de betrouwbaarheid van de Chinese geslachtskalender is veel discussie. Sommigen geloven er heilig in, anderen doen het af als onzin. De kalender is geen wetenschappelijke manier om het geslacht van je kindje bepalen. Het geeft dus geen zekerheid. De echte geslachtsbepaling krijg je pas bij de 20-wekenecho te horen.

Er zijn maar twee mogelijke uitkomsten, namelijk jongen of meisje. Deze manier van voorspellen is daarom in ieder geval voor vijftig procent betrouwbaar. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te fantaseren over je baby. Daar is deze techniek heel geschikt voor. Je kan de kalender dus prima gebruiken, maar neem het resultaat met een korreltje zout.

Andere manieren om het geslacht te ‘voorspellen’

Naast de Chinese geslachtskalender zijn er nog allerlei bakerpraatjes over het geslacht van je kindje. Ze zijn niet wetenschappelijk bewezen en dus ook niet allemaal even betrouwbaar. Toch zijn het leuke manieren om over je baby na te denken. Je kan uitproberen of je met elke manier hetzelfde resultaat krijgt. De bekendste zijn:

  • Pendelen. Hang een ring aan een touwtje en laat hem boven je buik bungelen. Draait hij in cirkeltjes? Dan krijg je een meisje. Beweegt de pendel heen en weer? Dan wordt het waarschijnlijk een jongetje.
  • Je zwangerschapscravings. Volgens sommigen hebben vrouwen die tijdens de zwangerschap veel zoete cravings hebben meer kans op een meisje. Meer trek in zout? Dan krijg je een jongetje.
  • Je buik. Sommigen denken dat het geslacht van je baby aan je buik te zien is. Vrouwen die hoog dragen zouden zwanger zijn van een meisje, terwijl vrouwen die laag dragen een jongetje krijgen.
  • Je schoonheid. Er wordt weleens gezegd dat meisjes de schoonheid van hun moeder stelen. Heb je dus last van zwangerschapskwaaltjes als acne en dof haar tijdens je zwangerschap? Dan kan je roze Muisjes in gaan slaan. Heb je juist een prachtige zwangerschapsgloed? Dan is de kans op een jongen groter.

Tip: Al deze verschillende manieren om het geslacht van je baby te voorspellen zijn leuk als spelletjes op een babyshower. Schrijf de resultaten op, zodat je na de 20-wekenecho of de bevalling kan kijken of het klopte.