Zwangere vrouw denkt dat ze ongesteld en zwanger is en voelt aan buik

Ongesteld en zwanger zijn gaan niet samen. Toch kan je last hebben van bloedverlies tijdens je zwangerschap. Dit kan je verwarren met een menstruatie. Hoe zit dit precies?

Kan je ongesteld en zwanger zijn?

Het is onmogelijk om op hetzelfde moment ongesteld en zwanger te zijn. Is er een eicel bevrucht? Dan zorgen de zwangerschapshormonen oestrogeen en progesteron er gelijk voor dat je baarmoederslijmvlies niet wordt afgestoten. Hierdoor kan de bevruchte eicel zich innestelen in je baarmoederwand en ben je zwanger. Je wordt dan dan dus niet ongesteld.

Wel kan je last hebben van (licht) bloedverlies tijdens je zwangerschap. Dit kan je het idee geven dat je tegelijk ongesteld bent en zwanger.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Menstruatiecyclus: hoe zat het ook alweer?

Iedere maand bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke zwangerschap. Onder invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron verlaat een rijpe eicel de eileider: de eisprong. Ook wordt het baarmoederslijmvlies van je baarmoederwand dikker. Is er een eicel bevrucht? Dan kan deze zich hierin innestelen.

Als de eicel onbevrucht blijft, daalt het oestrogeen- en progesterongehalte in je lichaam. Hierdoor stoot je lichaam het baarmoederslijmvlies af: je menstruatie.

Wanneer de eicel wel bevrucht is, stijgt het oestrogeen- en progesterongehalte. Je lichaam stoot het baarmoederslijmvlies daardoor niet af. De bevruchte eicel kan zich dan innestelen in de dikke laag baarmoederslijmvlies: je bent zwanger.

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen verliezen bloed tijdens de zwangerschap. Vaak is zo’n bloeding onschuldig, maar het kan ook ernstige oorzaken hebben. Neem daarom altijd contact op met je huisarts of verloskundige als je bloed verliest. Ook wanneer het bloeden al gestopt is.

Bloedverlies tijdens je zwangerschap kan de volgende oorzaken hebben:

Innestelingsbloeding

Eén op de vijf vrouwen verliest bloed tijdens het eerste trimester van haar zwangerschap. Meestal is dit de innestelingsbloeding. Tijdens de innesteling kan een bevrucht eitje een bloedvaatje raken. Hierdoor kan je wat bloed verliezen en kan het lijken of je ongesteld en toch zwanger bent.

De innestelingsbloeding is meestal minder heftig dan je menstruatie en duurt vaak korter. Ook vindt hij plaats in het allereerste begin van je zwangerschap. Verlies je later in het eerste trimester bloed? Dan heeft dit een andere oorzaak.

Gesprongen bloedvaten in de baarmoederhals

Tijdens je zwangerschap stroomt er meer bloed door de bloedvaten in je baarmoederhals. Ook liggen de bloedvaten dichter aan het oppervlak. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker beschadigen, bijvoorbeeld tijdens een vrijpartij of bij een vaginaal onderzoek. Dit kan zorgen voor (licht) bloedverlies.

Vaginale infectie, blaasontsteking of soa

Er zijn verschillende vaginale infecties waarbij je een lichte bloeding kan krijgen, zoals een ontsteking van het baarmoederslijmvlies. Ook soa’s, zoals chlamydia en gonorroe, kunnen zorgen voor licht bloedverlies tijdens je zwangerschap. Verder kan je bloed in je urine vinden als je een blaasontsteking hebt.

Poliep in de baarmoedermond of –hals

Een poliep is een onschuldige woekering van het slijmvlies in de baarmoederhals. Dit kan een waterige, bloederige afscheiding uit je vagina veroorzaken.

Pseudo-menstruatie/spotting

Tijdens je zwangerschap zorgt het hormoon hCG ervoor dat je geen eisprong hebt en niet ongesteld wordt. Maakt je lichaam weinig hCG aan? Dan kan je tijdens je zwangerschap maandelijks een lichte bloeding hebben, zonder dat er een eisprong plaatsvindt. Dit wordt pseudo-menstruatie of spotting genoemd. Het bloedverlies kan erg lijken op je menstruatie en kan je hele zwangerschap blijven duren. Het kan zelfs gebeuren dat je hierdoor niet doorhebt dat je zwanger bent. Pseudo-menstruatie tijdens de zwangerschap komt niet vaak voor.

Ernstige problemen of miskraam

Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan ook een ernstige oorzaak hebben. Bijvoorbeeld een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, molazwangerschap, problemen met de placenta of een miskraam. Vaak gaat dit samen met andere klachten. Vermoed je dat jouw bloedverlies een ernstige oorzaak heeft? Neem dan altijd contact op met je verloskundige of huisarts.