Stel is verdrietig vanwege miskraam, die ze met misoprostol op gang laten komen

Als je nog vroeg in je zwangerschap zit, is het mogelijk dat op de echo geen kloppend hartje te zien is. Dit betekent helaas dat je een miskraam krijgt: het vruchtje wordt afgestoten. Het medicijn misoprostol wordt soms gebruikt om de miskraam op te wekken. Wat is misoprostol precies en werkt het?

Een miskraam, wat nu?

Een miskraam kan op verschillende manieren verlopen. Als op de echo een vruchtje te zien is dat niet (meer) leeft, geeft de arts je meestal drie keuzes. Je kan:

  • Afwachten tot het vruchtje komt. Je lichaam stoot het vruchtje vanzelf af. Je hoeft niet naar het ziekenhuis en de miskraam verloopt ‘natuurlijk’.
  • De miskraam opwekken met medicijnen. Je krijgt van de gynaecoloog tabletten die je vaginaal inbrengt, zodat het vruchtje sneller je lichaam kan verlaten. In dit artikel lees je meer over deze optie.
  • Het weefsel laten weghalen met een operatie (curettage). Bij een curettage wordt onder narcose of met plaatselijke verdoving het vruchtje uit je baarmoeder verwijderd.

Lees meer informatie over de drie opties bij een miskraam >>

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Wat is misoprostol?

Misoprostol is eigenlijk een medicijn tegen maagklachten. Uit onderzoek blijkt dat het middel ook goed werkt voor het opwekken van een miskraam. Daarom wordt misoprostol tegenwoordig vaak voorgeschreven als alternatief voor een curettage.

Misoprostol wordt ook wel Cytotec genoemd. Dit is de merknaam van het medicijn. Misoprostol en Cytotec zijn dus hetzelfde medicijn.

Hoe werkt misoprostol?

Bij een miskraam zorgt misoprostol ervoor de baarmoedermond week wordt en open gaat. Het medicijn stimuleert ook de baarmoeder tot samentrekken en zet zo de miskraam in gang.

Gebruik van misoprostol

Het opwekken van de miskraam met misoprostol kan je thuis, in je vertrouwde omgeving, samen met je partner doen. Bij 85 procent van de vrouwen komt de miskraam dan binnen twee dagen op gang.

Je kan misoprostol inslikken met water, maar bij het opwekken van een miskraam adviseert de arts je meestal de tabletten via de vagina in te brengen. Dit veroorzaakt minder bijwerkingen en werkt sneller.

Je brengt de tabletten met één vinger zo hoog mogelijk in je vagina naar binnen, net zoals je een tampon inbrengt. De gynaecoloog legt uit hoeveel pillen je mag inbrengen, hoeveel tijd ertussen mag zitten en welke pijnstillers je erbij mag slikken.

Je bepaalt zelf op welk tijdstip je de misoprostol inbrengt. ‘s Ochtends is vaak handig, omdat de miskraam dan in de loop van de dag op gang komt en je ’s avonds (hopelijk) kan doorslapen.

En dan?

Na het inbrengen wacht je af. Je kan het beste rustig blijven zitten of liggen, het is niet verstandig om te sporten of seks te hebben. Als het goed is, begint je baarmoeder na enkele uren samen te trekken. Dit zorgt bij sommige vrouwen voor buikkrampen die vergelijkbaar zijn met menstruatiepijn. Bij andere vrouwen is de pijn heftiger en te vergelijken met weeën. Ook verlies je bloed.

Je kan het bloed het beste opvangen met grote maandverbanden. Het is mogelijk dat je stolsels verliest en soms zie je het vruchtzakje er duidelijk tussen zitten. De miskraam kan enkele uren duren. Na de miskraam kan je nog twee weken last houden van menstruatiepijn en (licht) bloedverlies.

Twee weken na de miskraam kom je op controle bij de gynaecoloog. Er wordt bloed geprikt en een echo gemaakt om te zien of al het miskraamweefsel je baarmoeder uit is.

Bijwerkingen

Misoprostol kan enkele bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen (bij >10% van de vrouwen) zijn diarree, buikkrampen en huiduitslag. 1 tot 10% heeft last van misselijkheid, obstipatie, duizeligheid, winderigheid of hoofdpijn.

De bijwerkingen gaan meestal vanzelf na enkele dagen weer over. Houden ze aan, neem dan contact op met de huisarts of gynaecoloog.

Voor- en nadelen van miskraam opwekken met medicijnen

Het krijgen van een miskraam is een emotionele gebeurtenis. Welke manier je ook kiest, er zijn altijd positieve en negatieve kanten. Het kan helpen om erover te praten met je partner en/of een hulpverlener. Zij kunnen je adviseren over de keuze die je maakt. Bij het gebruik van misoprostol kan je denken aan de volgende voor- en nadelen:

Voordelen misoprostol Nadelen misoprostol
Je kan zelf bepalen wanneer de miskraam komt Het opwekken kan mislukken, waarna je alsnog naar het ziekenhuis moet voor een curettage (15% van de vrouwen)
Je weet wanneer de miskraam achter de rug is. Dit geeft vertrouwen en een zeker gevoel Er kan een restje achterblijven, waarna je alsnog een curettage nodig hebt
Je kan de miskraam thuis, in je eigen omgeving, ondergaan Er kan hevig bloedverlies optreden
Je baarmoeder wordt niet beschadigd Je hebt kans op bijwerkingen die enkele dagen kunnen aanhouden
Je hebt geen extra kans op verklevingen in de baarmoeder Je ervaart pijn (hevige buikkrampen)
Je hebt geen extra kans op vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap Het kan een traumatische gebeurtenis zijn, vergelijkbaar met een mini-bevalling
Je kan het vruchtje zelf opvangen en bekijken, wat kan helpen bij de verwerking
Je bent overal zelf bij: je kan de miskraam van begin tot eind bewust meemaken en daarna een nare periode in je leven afsluiten

Bij de meeste vrouwen komt de miskraam na het inbrengen van misoprostol vanzelf op gang. Maar de kans bestaat dat dit niet vanzelf gebeurt. Ook kan er weefsel achterblijven, waardoor verdere behandeling nodig is. Neem in de volgende gevallen contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog:

  • Er gebeurt twee dagen lang niets.
  • Je hebt hevig bloedverlies, vooral in combinatie met duizeligheid/flauwvallen. Het bloedverlies is abnormaal als je een paar keer per uur een dik maandverband moet verwisselen.
  • Je hebt koorts (temperatuur > 38 graden)
  • Je hebt ondraaglijke buikpijn die niet minder wordt met pijnstillers

Weer zwanger worden na miskraam

Als je een miskraam hebt gehad, duurt het meestal een tijdje voordat je weer op een normale manier menstrueert. Het kan twee maanden duren voordat je weer ongesteld wordt. In principe kan je vanaf dat moment weer zwanger worden. Niet alle vrouwen zijn er emotioneel alweer aan toe. Bedenk wat voor jou goed voelt. Een miskraam verwerk je op je eigen manier.

Het is na een miskraam met misoprostol niet moeilijker om zwanger te worden. De kans om zwanger te worden is na het gebruik van deze pillen even groot als hiervoor. Ook de kans op een volgende miskraam is niet verhoogd. Krijg je twee of meer miskramen achter elkaar, dan kan het goed zijn om contact op te nemen met de gynaecoloog. Deze kan dan nader onderzoek doen.

Andere indicaties voor misoprostol

Misoprostol wordt soms gebruikt bij het inleiden van de bevalling. Door de pillen wordt de baarmoedermond rijp gemaakt (ook wel primen genoemd) en worden weeën opgewekt. De gynaecoloog kan dit adviseren als hij vermoedt dat je baby het buiten je baarmoeder prettiger heeft dan erbinnen. Bijvoorbeeld wanneer je de 40 weken gepasseerd bent of als je langdurig gebroken vliezen hebt. De medicijnen worden toegediend door de arts, je moet hiervoor naar het ziekenhuis.