11 bijzondere weetjes over tweelingen
Tweelingen hebben veel eigenschappen die ze speciaal maken. Ze kunnen op elkaar lijken en groeien in precies dezelfde periode op. Voor de geboorte bouwen ze al een band op met elkaar. Ken jij deze elf bijzondere weetjes over tweelingen al?
1. Helemaal hetzelfde
Eeneiige tweelingen zijn genetisch gezien precies hetzelfde. 99 procent van hun DNA is gelijk. Eeneiige tweelingen lijken niet alleen in het uiterlijk op elkaar. Ze delen ook veel psychische eigenschappen. De vingerafdrukken van een eeneiige tweeling zijn wel verschillend.
2. Twee vaders
Het komt niet veel voor, maar een tweeling kan twee vaders hebben. Dit noem je heteropaternale superfecundatie. Dit kan gebeuren wanneer er bij een vrouw twee eicellen vrijkomen tijdens haar ovulatie. Deze eicellen moeten dan vlak na elkaar bevrucht worden door verschillende mannen. Als dit gebeurt kan er alleen een twee-eiige tweeling ontstaan. Bij een eeneiige tweeling kan dit niet.
3. Wie is wie?
Na de geboorte van een eeneiige tweeling kan het lastig zijn om je kinderen uit elkaar te houden. Een eeneiige tweeling heeft altijd hetzelfde geslacht. Kijk eens goed naar de navels van je baby’s. Deze zijn verschillend. Zo kan je altijd herkennen wie de één en wie de ander is.
4. Speciale band
Tweelingen zijn vanaf de start van een zwangerschap aan elkaar verbonden. Voor de geboorte voelen ze elkaars aanwezigheid al aan. Zo bouwen ze in de baarmoeder al een band op met elkaar.
5. Eigen taaltje
Omdat tweelingen een speciale band hebben, zie je vaak dat ze hun eigen taaltje ontwikkelen. Dit kan verschillen van bepaalde klanken tot eigen verzonnen woorden. Ze snappen elkaar. Tweelingen zijn meestal later met praten dan eenlingen. Dit komt doordat ze genoeg hebben aan hun eigen taaltje. Ze praten vooral met elkaar.
Wist je dat...?
De kinderen van een eeneiige tweeling zijn halfbroer en/of halfzus
Doordat het DNA van een eeneiige tweeling voor 99 procent gelijk is, maakt dat hun kinderen ook bijzonder. Kinderen van een eeneiige tweeling delen 50 procent van hetzelfde DNA. Biologisch gezien zijn zij dus halfbroer en/of halfzus.
6. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand
Ongeveer 25 procent van de eeneiige tweelingen is een gespiegelde tweeling. De een is linkshandig en de ander rechtshandig. Ook het uiterlijk is gespiegeld. Een moedervlek kan bij de een op de rechterwang zitten en bij de ander op dezelfde plek links. Heel soms zijn zelfs de organen gespiegeld. Deze afwijking heet situs inversus.
7. Vanishing twin
Soms is een vrouw zwanger van een tweeling of meerling, maar verdwijnt een van de embryo’s. Het embryo overlijdt en verdwijnt in de baarmoeder. Dit noem je het vanishing twin syndrome. Meestal gebeurt dit in het eerste trimester van een zwangerschap, maar heel soms later. Er is niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt. Het heeft met chromosale afwijkingen te maken.
8. Politiehond
Je mag als eeneiige tweeling dan erg op elkaar lijken en hetzelfde DNA hebben, maar je geur is anders. In Tsjechië hebben ze een tweeling experiment gedaan met politiehonden. Dit waren getrainde Duitse Herders. De honden konden door het ruiken van wangslijmmonsters de tweelingen uit elkaar houden.
9. Leeftijd telt
De kans op een spontane tweelingzwangerschap is groter wanneer je ouder bent. Dit klinkt misschien gek omdat je vruchtbaarheid met de leeftijd afneemt. De kans op het krijgen van een tweeling is voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90. Voor een vrouw van 40 jaar is dit 1 op 60.
10. Eerder geboren
Tweelingen worden eerder geboren dan eenlingen. Een tweeling wordt vaker voor 37 weken zwangerschap geboren. Dit noem je een vroeggeboorte. Wanneer een tweeling vroeg wordt geboren, hebben ze ook een lager geboortegewicht. Zo weegt acht procent van de tweelingen minder dan 1500 gram bij de geboorte.
11. Meeste tweelingen ooit in 2021
Niet eerder werden er over de hele wereld zo veel tweelingen geboren. In 2021 was een op de 46 nieuwgeborenen een tweeling. De meeste tweelingen werden in Afrika geboren. Er is niet bekend hoe dit mogelijk is. Het lijkt in de genen te zitten van deze bevolkingsgroep.