Carpaccio tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je beter geen rauw vlees eten. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn voor je ongeboren kindje. Als je zwanger bent, kan je daarom beter geen carpaccio eten. Wat is hier precies de reden voor?

Carpaccio als je zwanger bent

Carpaccio kan je als je zwanger bent beter niet eten. Dit van oorsprong Italiaanse vleesgerecht wordt niet verhit tijdens het bereiden. Het is dus rauw vlees. In onvoldoende verhit of rauw vlees, zoals carpaccio, kunnen mogelijk bacteriën groeien die schadelijk zijn voor je baby.

Rauw vlees tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kan je het beste alleen vlees eten dat helemaal doorbakken is. In half doorbakken of rauw vlees kunnen schadelijke bacteriën of parasieten zitten, zoals de listeria bacterie of de toxoplasma parasiet. Wanneer het vlees voldoende verhit wordt, doodt dat eventueel aanwezige bacteriën in het vlees.

Eet je rauw vlees en raak je besmet met een van deze twee ziekteverwekkers? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben voor je zwangerschap en voor de gezondheid van je ongeboren baby. Daarom kan je beter geen carpaccio eten als je zwanger bent.

Toxoplasmose

De infectieziekte toxoplasmose wordt veroorzaakt door de parasiet toxoplasma gondii. Deze parasiet kan aanwezig zijn op rauw vlees, op ongewassen groente en fruit en in de uitwerpselen van katten.

Wanneer je hiermee besmet raakt, is dit voor jou meestal niet gevaarlijk. Voor je baby kan besmetting wel ernstige gevolgen hebben. Vroeg in je zwangerschap kan het leiden tot een miskraam. Het kan ook zorgen voor een vroeggeboorte en ernstige afwijkingen bij je kindje. Hierbij kan je denken aan een waterhoofdje, verkalking in de hersenen en een te klein hoofd. Krijg je later in je zwangerschap toxoplasmose? Dan kan dit ook tot gezichtsverlies en hersenschade leiden bij je baby.

Listeria

In rauw vlees kan de listeria bacterie zitten. Een besmetting hiermee is zeldzaam, maar kan gevaarlijk zijn voor je kindje. Dit kan namelijk leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. De kans op besmetting is klein als je een keer rauw vlees hebt gegeten. Krijg je na het eten last van griepachtige klachten en ben je bang dat je toch besmet bent? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Andere vleeswaren die je beter kan laten staan tijdens je zwangerschap: