Venkel, daar moet je mee oppassen als je zwanger bent

Sommige voedingsmiddelen kan je beter niet eten of beperken als je zwanger bent. Het kan soms lastig zijn om het overzicht te bewaren. Er zijn bijvoorbeeld veel kruiden die je niet of slechts beperkt kan eten. Mag je venkel als je zwanger bent?

Venkel tijdens je zwangerschap

De groente venkel kan je veilig eten tijdens je zwangerschap. Wanneer mensen het hebben over venkel, bedoelen ze echter vaak het kruid venkelzaad. Hiervan wordt bijvoorbeeld vekelthee getrokken, en het maakt deel uit van verschillende kruidenmixen. Venkelzaad kan je tijdens je zwangerschap beter niet teveel eten.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Venkelzaad tijdens je zwangerschap

Venkelzaad bevat bepaalde plantengifstoffen die in grotere hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor je baby. In venkelzaad zit bijvoorbeeld de stof estragol, die in extreem grote hoeveelheden tot leverschade kan leiden.

Voor volwassenen kan deze stof niet zoveel kwaad, maar omdat de lever van je kindje nog in ontwikkeling is, kan hij minder goed tegen de stof dan jij. Het is daarom beter om het gebruik van venkelzaad wat te beperken als je zwanger bent. Zo voorkom je dat je een te grote hoeveelheid binnenkrijgt.

Drink daarom niet meer dan twee koppen venkelthee per dag en wees voorzichtig met kruidenmixen, zoals Provençaalse kruiden. Als je gevarieerd eet en zelf niet teveel kruiden toevoegt aan je eten, is de kans klein dat je een overschot aan venkel binnenkrijgt.

Kan je venkel vervangen door iets anders?

Gebruik je graag venkel, dan kan je dit kruid tijdens je zwangerschap tijdelijk vervangen. Veilige alternatieven zijn kervel, bieslook en peterselie. Als je venkelthee gebruikt tegen darmkrampen, kan je ook eens kamillethee proberen. Veel mensen geven aan dat dit ook kalmerend werkt.