Zwangere vrouwen krijgen vergoeding voor zwangerschapscursus

Wanneer je zwanger bent, kan je verschillende cursussen volgen. Bijvoorbeeld om fit te blijven, of om goed voorbereid je bevalling in te gaan. Hoe duur is het volgen van een zwangerschapscursus? En kan je vanuit je zorgverzekering een vergoeding krijgen voor een zwangerschapscursus?

Kosten zwangerschapscursus

Tijdens je zwangerschap kan je verschillende zwangerschapscursussen volgen. Denk aan ZwangerFit, waarbij je onder begeleiding oefeningen doet voor een sterker lichaam en goede conditie. Sommige cursussen zijn vooral gericht op ontspanning, zoals zwangerschapsyoga. Ook kan je cursussen volgen waar je informatie krijgt over je zwangerschap, bevalling of borstvoeding geven. Bekijk een compleet overzicht van de verschillende zwangerschapscursussen >>

Met een kind in huis zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het slim om tijdens je zwangerschap of na de bevalling een cursus EHBO bij baby’s en kinderen te volgen. Een EHBO-cursus zorgt ervoor dat je hierop bent voorbereid en wordt door de meeste aanvullende verzekeringen vergoed. Vraag je verzekeraar wat de voorwaarden zijn voor een vergoeding.

Let op: dit is de tijd van het jaar dat je kan overstappen van zorgverzekering. Tijdens je zwangerschap heb je andere zorgkosten. Daarom is het verstandig om nu goed naar je zorgverzekering te kijken. Lees hier alles over in het artikel zorgverzekering en je zwangerschap. Je kan zorgverzekeringen bijvoorbeeld vergelijken bij Independer.

De kosten van een zwangerschapscursus hangen af van het soort cursus dat je volgt. Welke kosten je ongeveer kan verwachten, zie je in de tabel hieronder.

Zwangerschapscursus Kosten Hoe vaak?
Zwangerschapsyoga €150 tot €220 per cursus 12
ZwangerFit €10 per keer Verschillend
Zwangerschapsgym €100 tot €150 per cursus 10
Haptonomie €40 tot €80 per keer 6
Mensendieck €100 tot €150 per cursus 6 tot 10
Borstvoedingscursus €25 tot €40 per keer 1 tot 2
EHBO bij baby's en kinderen €60 tot €300 per cursus Verschillend
Kosten van een zwangerschapscursus

Vergoeding zwangerschapscursus

Je krijgt geen vergoeding voor een zwangerschapscursus vanuit je basisverzekering. Maar je kan wel bij sommige zorgverzekeraars een zwangerschapscursus (voor een deel) vergoed krijgen vanuit aanvullende pakketten. Je krijgt dan meestal een vast bedrag per zwangerschap of per kalenderjaar.

Ben je aanvullend verzekerd? Kijk dan in jouw pakket of je een vergoeding voor een zwangerschapscursus kan krijgen. Ook is het slim om bij je verzekeraar te controleren wat de voorwaarden voor het ontvangen van een vergoeding zijn.

Eigen risico

Voor vergoedingen vanuit je aanvullende pakket geldt geen eigen risico. Krijg je vanuit je aanvullende verzekering een vergoeding voor een zwangerschapscursus? Dan hoef je dus niet eerst je eigen risico te betalen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app