De populairste babynamen van 2018 zijn bekend. Lucas en Julia voeren de lijsten aan. Welke namen waren nog meer populair het afgelopen jaar, en wat worden de babynamentrends van het komende jaar?

Populaire babynamen 2018

Top 20 babynamen 2018

De volledige top 20 babynamen 2018 ziet er als volgt uit:

Jongensnamen Meisjesnamen
1 Lucas Julia
2 Levi Emma
3 Finn Sophie
4 Sem Tess
5 Noah Zoë
6 Daan Mila
7 Luuk Anna
8 Bram Sara
9 Mees Eva
10 Milan Noor
11 Liam Nora
12 James Evi
13 Jesse Saar
14 Thomas Lotte
15 Noud Lieke
16 Sam Yara
17 Adam Olivia
18 Benjamin Liv
19 Max Lauren
20 Lars Nova

Top 20 meisjesnamen 2018

Veel namen uit de top 20 babynamen van vorig jaar zien we ook terug in de lijst van 2018. Julia voert de lijst aan en stijgt daarmee een paar plekken. Andere grote stijgers zijn Zoë, Lotte en Noor. Nieuw in de top 20 zijn Nova en Lieke. Meisjesnamen Fleur en Lynn zijn gedaald in populariteit en staan in 2018 niet meer in de top 20.

Top 20 jongensnamen 2018

Ook bij de jongensnamen zien we veel overeenkomsten met de lijst van het voorgaande jaar. Lucas stijgt van plaats 3 naar plaats 1 en is daarmee de populairste jongensnaam van 2018. Andere grote stijgers zijn Luuk en Mees. Nieuw in de top 20 zijn Benjamin en Lars. De jongensnamen Julian en Thijs werden in 2018 minder vaak gebruikt en vallen buiten de top 20.

Babynamentrends

Op basis van de populairste babynamen van 2018 kunnen we een voorspelling doen wat volgend jaar de trends worden. Naast de gebruikelijke namen die al jaren in de top 20 staan, zoals Anna en Daan, zijn er een aantal namen die het komende jaar vermoedelijk hard gaan stijgen.

Bij de populaire babynamen zien we vooral korte, stoere namen. Zowel voor jongens als meisjes is dit een trend die al een aantal jaar hoogtij viert. Op basis van de top 20 van 2018 lijkt hier nog weinig verandering in te komen. De enige uitzondering hierop bevindt zich in de lijst met jongensnamen, waar Benjamin in populariteit stijgt.

Meisjesnamentrends

Bij de meisjes worden namen die eindigen op -a of -ou steeds vaker gebruikt. De helft van de namen in de top 20 van 2018 eindigt op een A, en dat zal dit jaar niet anders zijn. De namen op -ou zijn relatief nieuw en stijgen hard. Meisjesnamen als Jalou en Philou worden steeds vaker gekozen door ouders, en zouden dit jaar zomaar in de top 50 terecht kunnen komen.

Op zoek naar de perfecte babynaam? Met de babynamentool vind je alle inspiratie die je nodig hebt.

Jongensnamentrends

Jongensnamen waren in 2018 veelal Nederlands, Bijbels of Engels van oorsprong. Dit is al jarenlang het geval en zal dit jaar nauwelijks veranderen. Een nieuwe trend die zich komend jaar gaat voordoen is de ‘ai’-klank in namen. Jongensnamen als Aidan, Jay en Jayce worden steeds vaker gekozen en maken dit jaar kans op een plek in de top 50. De naam Jayden staat er zelfs al in, op plek 43.

Populairste babynamen per provincie

De top 20 verwijst naar de populairste babynamen van 2018 in heel Nederland, maar per provincie is er verschil in welke babynamen het meest geliefd zijn. De top 3 per provincie:

Groningen

Jongens Meisjes
Thijs Lieke
Daan Emma
Luuk Julia

Friesland

Jongens Meisjes
Jesse Lieke
Hidde Emma
Jurre Julia

Drenthe

Jongens Meisjes
Daan Lieke
Noud Lauren
Sem Eva

Overijssel

Jongens Meisjes
Bram Emma
Daan Sophie
Finn Zoë

Flevoland

Jongens Meisjes
Liam Julia
Milan Mila
Finn Sophie

Gelderland

Jongens Meisjes
Lucas Julia
Mees Tess
Levi Anna

Utrecht

Jongens Meisjes
Lucas Julia
Mees Nora
Sem Sophie

Noord-Holland

Jongens Meisjes
James Julia
Lucas Mila
Benjamin Olivia

Zuid-Holland

Jongens Meisjes
Noah Julia
Levi Sara
Lucas Emma

Zeeland

Jongens Meisjes
Jan Julia
Levi Maria
Benjamin Anna

Noord-Brabant

Jongens Meisjes
Luuk Tess
Daan Julia
Mees Zoë

Limburg

Jongens Meisjes
Finn Mila
Noah Emma
Liam Tess