Video
Dancing for birth

Dancing for Birth is een opkomend concept dat is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Momenteel zijn er vijf docenten in heel Nederland die Dancing for Birth doceren. Siri is een van deze docenten. Dansen tijdens de zwangerschap en met de baby moet ervoor zorgen dat je optimaal kunt genieten. Je beweegt met je lichaam op manieren die ontspannend werken voor jou en de baby. Siri vertelde ons alles over deze nieuwe zwangerschapscursus.

Dancing for Birth

Je kunt Dancing for Birth cursussen of workshops volgen. Centraal staat genieten: je voelt je lichaam en baby. Je traint jezelf op het luisteren naar je lichaam. Op deze manier houd je een mooiere ervaring over aan de zwangerschap en de geboorte.

De dans die voornamelijk terugkomt is buikdans: de dans van de fertiliteit voor en door vrouwen. Maar ook Afrikaanse, Latijnse en Caribische dans worden veel gebruikt. Tijdens de cursus wordt er echter niet enkel gedanst, dit zou veel te zwaar zijn. De les draait om het delen met andere vrouwen.

De les bestaat daarom uit verschillende onderdelen: er worden (zittende) ontspanningsoefeningen gedaan, er wordt gepraat in een kring, je krijgt voorlichting over de zwangerschap en er wordt gedanst. Er wordt ook niet verwacht dat je al kunt dansen of bepaalde yogatechnieken al kent.

De basis is dat je met sport bezig bent. Je traint je beenspieren, die je tijdens de bevalling hard nodig hebt, je zorgt ervoor dat de baby in een optimale houding komt te liggen door de bewegingen die je maakt en je houdt jezelf fit gedurende de zwangerschap.

Na de zwangerschap

Na de zwangerschap draag je je kindje mee op je buik.  De lessen veranderen in principe niet, alleen zul je iets minder soepel kunnen bewegen. Baby’s vinden het dansen vaak erg ontspannend en vallen in slaap. Als ze wat ouder worden gaan ze lachen en kraaien van plezier.

Samen dansen

Tijdens een cursus is er ook een keer een gelegenheid om de (aanstaande) vader mee te nemen. Samen met de vrouw leert hij dan op de juiste manier te bewegen en de vrouw te ondersteunen.