Kortademigheid tijdens je zwangerschap
Als je zwanger bent, kan je last krijgen van kortademigheid. Hoewel het doorgaans onschuldig is, kan kortademigheid heel lastig zijn. De kleinste inspanning voelt alsof je een marathon gelopen hebt. Waar komt die benauwdheid vandaan en wat kan je eraan doen?
Zwanger en kortademig
Kortademigheid is een vervelende zwangerschapskwaal. Het komt vaak voor: zo’n 60 tot 70% van alle zwangere vrouwen heeft er last van.
Kortademigheid tijdens je zwangerschap zorgt ervoor dat je sneller buiten adem bent. Even babykleertjes wassen op zolder is er niet meer bij zonder hijgend bij de wasmachine aan te komen.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Het kan er ook voor zorgen dat je het idee hebt dat je naar lucht moet happen. Met minder lucht raak je sneller vermoeid en heb je minder energie. Een tas tillen of de trap oplopen kan dan een hele opgave zijn. Als je dit merkt, is het goed om wat gas terug te nemen.
Oorzaken kortadmigheid
Kortademigheid tijdens de zwangerschap is doorgaans een normaal verschijnsel. Er verandert een hoop in je lijf en dit heeft ook invloed op je ademhaling. Er zijn een aantal oorzaken die je kortademigheid kunnen verklaren:
- Hormonen. Aan het begin van je zwangerschap zijn hormonen de boosdoener. Progesteron geeft je hersenen een seintje dat je meer zuurstof nodig hebt, waardoor je sneller gaat ademen.
- Bloedvolume. Omdat je kindje ook van zuurstof en voedingsstoffen moet worden voorzien, maakt je lichaam extra bloed aan, tot wel 50% meer. Een deel hiervan gaat naar de placenta, de rest heb je zelf nodig. Omdat deze toename meer uit vocht bestaat dan uit de zuurstof vervoerende rode bloedcellen, kan je een gevoel van kortademigheid krijgen.
- Groeiende baarmoeder. Rond week 35 van je zwangerschap bereikt je baarmoeder het hoogste punt en raakt het de ribboog. Je longen krijgen hierdoor minder ruimte, waardoor ze minder goed kunnen uitzetten bij in- en uitademen.
Wanneer treedt kortademigheid op?
Deze kwaal begint vaak in het eerste of tweede trimester en neemt geleidelijk aan toe. Veel vrouwen hebben vooral in het derde trimester echt last van kortademigheid. Dit heeft alles te maken met je groeiende baby en baarmoeder. Wist je dat je longcapaciteit tegen het einde van je zwangerschap zelfs met een kwart is afgenomen door bovenstaande oorzaken?
Gelukkig neemt de kortademigheid af als je baby in het laatste trimester gaat indalen. Als je voor de eerste keer zwanger bent, is de kans groot dat je baby al vroeg indaalt. Je buikspieren zijn nog stevig en ‘dwingen’ je baby als het ware naar beneden. Dit verlicht de druk op je longen waardoor ze weer meer ruimte krijgen. Je merkt al snel dat ademen weer wat makkelijk gaat en je wat meer lucht hebt.
Van kortademigheid naar hyperventilatie
Het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt, kan beangstigend zijn. Sommige vrouwen gaan hierdoor sneller of oppervlakkiger ademen. Dit kan leiden tot een paniekaanval of hyperventilatie, wat benauwdheid, duizeligheid en hartkloppingen kan veroorzaken. Erg vervelend, maar het is gelukkig niet gevaarlijk.
Om hyperventilatie te voorkomen of te stoppen, kan je oefeningen doen om je ademhaling onder controle te krijgen. Adem bijvoorbeeld drie seconden in en zes seconden uit. Waarschijnlijk merk je dan dat je snel weer rustiger wordt. Of probeer jezelf af te leiden, hardop lezen werkt vaak goed.
Neem contact op met je verloskundige of huisarts als je vaker last hebt van hyperventilatie of paniekaanvallen door een slechte ademhaling. Zij kunnen met je meekijken hoe het probleem verholpen kan worden.
Tips tegen kortademigheid
Als je baby is ingedaald tegen het einde van je zwangerschap, is dat een hele opluchting. Voor die tijd kunnen deze tips je kortademigheid misschien verminderen:
- Een goed postuur. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, met je schouders naar achteren. Zo krijgen je longen de meeste ruimte en kan je beter ademhalen.
- Blijf in beweging. Door in beweging te blijven, bouw je een goede conditie op. Dit kan helpen om kortademigheid tegen te gaan. Luister wel goed naar je lichaam en pas je tempo aan op hoe je je voelt.
- Pak je rust. Het is goed om in beweging te blijven, maar het is het ook belangrijk dat je tussendoor voldoende rust neemt. Je lichaam is hard aan het werk voor jou en je kindje, dus gun jezelf genoeg rustmomenten gedurende de dag. Nu kan het nog!
- Slaaphouding. Als je kortademig bent, kan je het beste op je zij slapen. In deze houding rust je baarmoeder niet te veel op je andere organen en kan je comfortabel slapen. Een extra kussen gebruiken om je bovenlichaam hoger te laten liggen kan soms ook verlichting geven.
Wanneer met kortademigheid naar de huisarts?
Een benauwd gevoel is ongemakkelijk, maar is vaak geen reden tot zorg tijdens de zwangerschap. Het kan in sommige gevallen wel duiden op bloedarmoede.
Voel je een constante benauwdheid, neemt het plotseling heel hevig toe of treedt het erg acuut op, dan is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts.
Ook als je naast de kortademigheid klachten hebt zoals koorts, pijn bij het in- en uitademen, hoesten of een piepende ademhaling is het goed om een arts te raadplegen. Er kan dan ook iets anders aan de hand zijn, bijvoorbeeld een longontsteking.
Auteur Laura Miller-Sijm