Vrouw heeft last van onbekende zwangerschapskwaaltjes

Misselijkheid, vermoeidheid en pijnlijke borsten; van deze typische zwangerschapskwaaltjes heb je vast weleens gehoord. Maar er zijn ook veel kwalen die je misschien nog niet kent. Dit zijn 12 zwangerschapskwaaltjes waarvan je niet wist dat ze bestonden.

1. Puistjes (acne)

Door de veranderingen in je hormoonbalans, maakt je huid meer talg aan tijdens je zwangerschap. Hierdoor kunnen de poriën sneller verstopt raken. Als gevolg hiervan kan je puistjes krijgen.

Probeer de puistjes zo min mogelijk aan te raken. Maak je huid twee keer per dag schoon met zeepvrije reiniging op waterbasis. Kies daarnaast milde verzorgingsproducten. Gebruik je make-up? Ga dan voor een vetvrije variant.

Wist je dat niet iedereen last krijgt van puistjes? De extra talgproductie kan je huid ook juist laten glanzen. Dit is de bekende zwangerschapsgloed.

2. (Veel) meer vaginale afscheiding

Iedere vrouw heeft vaginale afscheiding. Dit beschermt je vagina tegen ziekteverwekkers en houdt je vagina schoon. Tijdens je zwangerschap kan je (veel) meer afscheiding krijgen. Deze kan wateriger en dunner zijn dan je gewend bent. De oorzaak hiervan is dat je meer oestrogeen aanmaakt tijdens je zwangerschap. Het hormoon stimuleert je slijmvliezen, waardoor je meer afscheiding aanmaakt en verliest. De extra afscheiding beschermt het geboortekanaal tegen infecties.

Meer vaginale afscheiding is dus niet gevaarlijk, maar het kan wel een vervelend zwangerschapskwaaltje zijn. Was je vagina zo nodig wat vaker met water en draag katoenen ondergoed. Door ondergoed van andere materialen kan je juist meer afscheiding aanmaken en kan het gaan broeien.

3. Bloedneus tijdens de zwangerschap

Ongeveer 20% van de vrouwen krijgt last van een bloedneus tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, verwijden de bloedvaten in je neus zich en komen ze dichter onder het oppervlak te liggen. Ook wordt er meer bloed aangemaakt en door je lichaam gepompt. Door de extra bloedtoevoer wordt de druk in de bloedvaten groter. Hierdoor kunnen kleine vaatjes, zoals die in je neus, sneller beschadigen. Je krijgt dan een bloedneus.

Een bloedneus is een vervelende zwangerschapskwaal, maar is meestal niet schadelijk. Als je er vaak last van hebt, is het verstandig om dit met je verloskundige of huisarts te bespreken. Deze kan bekijken of er een andere oorzaak is voor de bloedneuzen.

4. Schimmelinfecties

Als je zwanger bent, kan je sneller last krijgen van vaginale schimmelinfecties. Je hebt altijd wat schimmels in je vagina. Deze houden je vagina schoon en gezond. Door de veranderingen in je hormoonhuishouding, verandert de samenstelling van je afscheiding. De hoeveelheid schimmels raakt hierdoor uit balans en er groeien meer schimmels. Je kan dan een schimmelinfectie krijgen met brokkelige afscheiding. Dit staat ook wel bekend als witte vloed.

Schimmelinfecties kunnen geen kwaad voor jou of je baby, maar je kan er wel last van hebben. Zo kan het flink jeuken en branden. Ook seks kan pijnlijk zijn.

Denk je dat je een schimmelinfectie hebt? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Deze onderzoekt of je inderdaad een infectie hebt en kan eventueel de juiste medicijnen voorschrijven.

5. Rectaal bloedverlies

Tijdens je zwangerschap kan je soms wat bloed vinden in je onderbroek of bij het afvegen. Dit rectale bloedverlies komt regelmatig voor. Ook deze zwangerschapskwaal wordt veroorzaakt doordat je bloedvaten zich verwijden en dichter onder het oppervlak liggen, in combinatie met je toegenomen bloedtoevoer. De bloedvaten rond je anus kunnen hierdoor uitzetten en sneller beschadigen bij het afvegen. Dit is meestal onschuldig.

Er is dan sprake van (lichte) aambeien. Dit is een bekend zwangerschapskwaaltje. Aambeien kunnen vervelend zijn, maar kunnen meestal geen kwaad. Met deze tips kan je aambeien voorkomen of de klachten verminderen >>

6. Heftige dromen

Als je zwanger bent, kan je heftige dromen hebben. De dromen lijken echter, je onthoudt ze beter, ze gaan over ernstige onderwerpen en je kan de emoties uit je droom hevig voelen. Waarschijnlijk ontstaan deze dromen doordat je zwangerschap veel veranderingen met zich meebrengt. Het is een spannende periode, die samengaat met veel onzekerheid, angsten en verschillende emoties. In je dromen verwerk je al deze gevoelens. Hierdoor kunnen ze heftiger zijn dan normaal.

Daarnaast word je tijdens je zwangerschap vaker wakker ’s nachts, onder andere doordat je vaker moet plassen. Dit maakt de kans groter dat je een droom onthoudt.

7. Ontstoken tandvlees

Door veranderingen in je hormoonhuishouding, kan je last krijgen van ontstoken tandvlees tijdens je zwangerschap. Door de veranderde hormonen is je tandvlees gevoeliger voor tandplak. Dit kan een ontsteking veroorzaken. Je tandvlees is dan rood en gezwollen, en kan bloeden bij het tandenpoetsen of flossen. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken.

Meestal heeft ontstoken tandvlees tijdens je zwangerschap geen invloed op je baby. Er is een vermoeden dat het in uitzonderlijke gevallen in verband staat met vroeggeboorte. Dit is nog niet volledig bewezen.

Het is belangrijk om je tandvlees en gebit goed schoon te houden. Poets je tanden twee keer per dag en flos dagelijks. Als je er veel last van hebt en/of pijn hebt, neem dan contact op met je tandarts.

8. Verstopte neus of loopneus

Een verstopte neus komt regelmatig voor tijdens de zwangerschap. Ongeveer 30% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Ook hierbij zijn hormonen de oorzaak.

Door de hormonale veranderingen, kunnen de slijmvliezen van je neus wat opzwellen. Hierdoor maak je meer snot aan en kan je een loopneus krijgen. Ook wordt er meer bloed door je hele lichaam rondgepompt. Dit kan ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in je neus wat opzwellen. Het resultaat: een verstopte neus.

Als je alleen last hebt van een verstopte neus of een loopneus, kan dit een zwangerschapskwaaltje zijn. Heb je ook andere klachten, zoals hoesten, niezen, hoofdpijn of koorts? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is een griep of verkoudheid misschien de boosdoener.

Hoewel een loopneus of verstopte neus vervelend kunnen zijn, kunnen ze gelukkig geen kwaad voor jou of je baby.

9. Oogproblemen tijdens de zwangerschap

Door alle veranderingen in je hormonen, bloedsomloop en stofwisseling, kan je tijdens je zwangerschap last krijgen van verschillende oogproblemen. Zo kan je te maken krijgen met droge ogen of kunnen bestaande oogklachten erger worden. Ook kan je zicht veranderen of kan je waziger zien. Oorzaken hiervan zijn onder andere vocht vasthouden, een hoge bloeddruk, bloedarmoede of zwangerschapsvergiftiging.

Niet iedereen krijgt last van oogproblemen als ze zwanger zijn. Bij sommige vrouwen wordt het zicht zelfs beter of worden bestaande klachten minder.

10. Ptyalisme: overmatige speekselvloed

Overmatige speekselvloed, door dokters ptyalisme genoemd, is een zwangerschapskwaaltje waarbij je heel veel speeksel aanmaakt. Je kan zelfs zoveel speeksel aanmaken, dat je het wil uitspugen. Waar deze verhoogde speekselvloed precies door veroorzaakt wordt, is nog niet bekend. Vermoedelijk heeft het te maken met je veranderde hormoonhuishouding.

Ook misselijkheid en brandend maagzuur lijken een grote rol te spelen bij ptyalisme. Het komt namelijk vooral voor bij vrouwen die last hebben van hyperemesis gravidarum, extreme zwangerschapsmisselijkheid. Als je erg misselijk bent, wil je minder vaak slikken. Hierdoor blijft er speeksel achter in je mond. Daarnaast maakt je lichaam extra speeksel aan als je veel moet overgeven om je slokdarm, mond en keel te beschermen tegen het braken.

Heb je veel last hebt van overmatige speekselvloed? Bespreek dit dan met je verloskundige. Samen kunnen jullie kijken naar de mogelijke oorzaak en oplossing.

11. IJzersmaak

Tijdens je zwangerschap kan je smaak ineens veranderen. Zo kan je ook last krijgen van een vieze ijzersmaak in de mond. Vooral in het eerste trimester kan je dit merken.

Ook kan je een grote afkeer tegen bittere smaken hebben. Er wordt gedacht dat deze afkeer je beschermt tegen een eventuele (voedsel)vergiftiging. Veel giftige dingen hebben namelijk een bittere smaak. Als je iets niet lekker vindt vanwege de bittere smaak, zal je het niet eten/drinken. Zo kan je geen vergiftiging oplopen. Deze theorie is nog niet bewezen.

12. Snelle haargroei en nagelgroei

Als je zwanger bent, kan je merken dat je meer lichaams- en gezichtshaar hebt. Ook hierbij is de verhoogde aanmaak van oestrogeen de schuldige. Het hormoon zorgt ervoor dat je haar sneller groeit. Je kan zelfs een zacht donslaagje ontwikkelingen op plekken waar je normaal weinig haar hebt. Wat dacht je van een buikvachtje of baardgroei?

Gelukkig groeit het haar niet alleen op plekken waar je het liever niet hebt. Ook je hoofdhaar kan sneller groeien. Daarnaast zorgt oestrogeen ervoor dat je haar minder snel uitvalt, waardoor je een volle, glanzende bos haar kan krijgen.

Hetzelfde geldt voor je nagels. Deze kunnen sneller groeien en steviger worden.