Vrouw heeft schimmelinfectie en is zwanger

Een vaginale schimmelinfectie kan voor behoorlijk wat ongemak zorgen. Als je zwanger bent, is de kans wat groter dat je last krijg van zo'n candida-infectie. Wat is de oorzaak van een schimmelinfectie en wat kan je ertegen doen?

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie (ook wel een candida-infectie genoemd) is een verstoring van de ‘schimmelbalans’ in je vagina. In je vagina zijn van nature schimmels en bacteriën aanwezig. Soms krijgen bepaalde schimmels (zoals de schimmel Candida) de overhand. Het natuurlijke evenwicht tussen de schimmels en bacteriën raakt dan verstoord. Dit kan voor een candida-infectie zorgen. Deze infectie is niet besmettelijk en kan je niet door seksueel contact overdragen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Een schimmelinfectie en zwanger

Heb je tijdens je zwangerschap (veel) meer last van vaginale afscheiding? Dit is normaal. Ook is het vaak wat dunner en meer waterig. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken. Soms wijzen veranderingen in je afscheiding wel op een schimmelinfectie. Je herkent een vaginale schimmelinfectie aan de volgende symptomen:

  • Witte, korrelige en geurloze afscheiding
  • Jeuk in en rond je vagina
  • Een branderig gevoel of pijn na het plassen en/of vrijen
  • Rode, pijnlijke en gezwollen slijmvliezen van je vagina

Oorzaak van een schimmelinfectie als je zwanger bent

Hoe een vaginale schimmelinfectie ontstaat, is vaak moeilijk te zeggen. Wel is je vagina tijdens je zwangerschap gevoeliger voor een candida-infectie. Zwangerschapshormonen zorgen voor een lagere zuurgraad van je vagina. Hierdoor kunnen schimmels en bacteriën zich sneller vermeerderen en raakt het evenwicht gemakkelijk verstoord. Ook de volgende factoren kunnen de oorzaak zijn van een schimmelinfectie:

  • Je vagina wassen met zeep. Wanneer je je vagina wast met zeep kan het slijmvlies van je vagina geïrriteerd raken. Schimmels nemen dan sneller toe. Dit geldt ook voor neutrale zeep en vaginale zeep.
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige medicijnen vergroten de kans op een vaginale schimmelinfectie. Een voorbeeld hiervan is prednison.
  • Het slikken van antibiotica. Door het slikken van antibiotica kunnen sommige bacteriën gedood worden. Hierdoor krijgen schimmels de kans om zich te vermenigvuldigen.
  • Een verstoorde bloedsuikerspiegel. Heb je suikerziekte? Dan raakt de zuurgraad van je vagina gemakkelijker verstoord, wat de kans op een candida-infectie vergroot.

Schimmelinfectie behandelen

Zijn je symptomen van de vaginale schimmelinfectie erg hinderlijk? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan meestal aan je klachten herkennen of bij jou sprake is van een schimmelinfectie. Soms is hiervoor een lichamelijk onderzoek of het onderzoeken van je afscheiding nodig.

Wanneer je een schimmelinfectie hebt, schrijft de huisarts je een medicijn voor. Dit kan een vaginale tablet, crème of capsule zijn. Deze breng je in de vagina aan. Binnen een paar dagen nemen de klachten af. Soms komen de klachten regelmatig terug. Neem in dat geval opnieuw contact op met je huisarts. Deze bespreekt met je hoe je de terugkerende schimmelinfectie kan behandelen.

Ook kan je bij de drogist een antischimmelcrème voor je vagina kopen zonder recept. Is het echter de eerste keer dat je klachten van een schimmelinfectie hebt? Dan is het verstandig om eerst bij je huisarts langs te gaan. Zo weet je zeker dat je je klachten op de juiste manier behandelt. Soms is namelijk geen sprake van een candida, maar iets anders.

Let op: Normaal gesproken kan je ook een antischimmelmedicijn slikken. Dit heet fluconazol. Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft, mag je dit middel niet gebruiken. Het kan namelijk schadelijk zijn voor je baby.

Hoelang duurt een schimmelinfectie?

Meestal gaat een schimmelinfectie in de vagina vanzelf over. De balans tussen de schimmels en bacteriën in je vagina herstelt dan vanzelf. Je kan dus afwachten tot je klachten verdwijnen voordat je naar de huisarts gaat. Dit kan een paar weken duren. Het opvolgen van onderstaande tips kan het herstel versnellen.

Tips bij schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Een schimmelinfectie als je zwanger bent, is niet gevaarlijk. Wel kan het vervelend zijn, vooral als deze regelmatig terugkeert. Met onderstaande tips verklein je de kans op een infectie.

  • Draag katoenen ondergoed. Door ondergoed van een synthetische stof te dragen, zweet je sneller. Hierdoor kunnen schimmels zich sneller vermenigvuldigen.
  • Was je vagina niet met zeep. Zeep verstoort de zuurgraad van je vagina. Het is voldoende om je vagina van buiten met water af te spoelen. Je vagina reinigt zichzelf aan de binnenkant.
  • Gebruik geen vaginale spoelingen. Hiervan wordt beweerd dat ze je vagina schoonhouden, maar het is een overbodig product. Je vagina reinigt zichzelf. Een vaginale spoeling kan je slijmvliezen irriteren.
  • Was je ondergoed met neutraal wasmiddel. Was je ondergoed het liefst met mild wasmiddel zonder parfum. Dit kan een schimmelinfectie helpen voorkomen.
  • Vrij niet met een droge vagina. Wanneer je vrijt als je vagina nog droog is, kan je vaginale slijmvlies geïrriteerd raken. Neem dus de tijd om opgewonden te raken en gebruik eventueel een pH-neutraal glijmiddel.
  • Probeer zoveel mogelijk te ontspannen. Stress vermindert je weerstand. Dit vergroot de kans op een schimmelinfectie als je zwanger bent. Probeer dus zoveel mogelijk te ontspannen. Doe yoga-oefeningen, duik in een boek of serie en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Zo werk je tijdens je zwangerschap aan een gezond en sterk lichaam.