Naar de tandarts en zwanger: hoe zit het?
Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op problemen rondom je gebit. Het is dan ook belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan als je zwanger bent. Welke gebitsproblemen kunnen ontstaan? En hoe verzorg je je tanden zo goed mogelijk?
Je gebit tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap veranderen je hormonen. Hierdoor kan de gezondheid van je gebit veranderen. Zo kan je sneller last krijgen van ontstoken en/of bloedend tandvlees en een droge mond.
Ontstoken tandvlees en zwanger
Ontstoken tandvlees is een kwaal die sneller kan ontstaan als je zwanger bent. De hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat er meer bloed door je lichaam stroomt. Hierdoor worden meer bloedvaten gemaakt, ook in je mond. Deze vaten zijn beter doorbloed dan voor je zwangerschap. Dit zorgt ervoor dat je tandvlees gevoeliger is wanneer je het aanraakt of erop drukt. Het raakt daardoor sneller ontstoken en gaat sneller bloeden.
Je herkent ontstoken tandvlees aan de volgende kenmerken:
- Je tandvlees is rood en gezwollen.
- Tijdens het poetsen of flossen bloedt je tandvlees.
- Je hebt last van een slechte adem.
- Je hebt een metalige smaak in je mond.
Af en toe wat bloed tijdens het tandenpoetsen of flossen is normaal. Heb je er veel last van of doet het pijn? Neem dan contact op met je tandarts, zodat deze naar je gebit kan kijken.
Mogelijke gevolgen van ontstoken tandvlees als je zwanger bent
Ontstoken tandvlees tijdens je zwangerschap heeft meestal geen invloed op de gezondheid van je baby. Wel blijkt uit onderzoek dat bloedend tandvlees als je zwanger bent mogelijk de kans op een vroeggeboorte vergroot. Hoe dit precies zit, wordt nog onderzocht. Door het mogelijke risico op een vroeggeboorte is het belangrijk om bloedend tandvlees zoveel mogelijk te voorkomen.
Droge mond en zwanger
Een droge mond als je zwanger bent is ook een gevolg van de grotere bloedtoevoer in je lichaam. Hiervoor heeft je lichaam meer water nodig dan normaal. Dit kan ervoor zorgen dat je minder speeksel aanmaakt, met een droge mond als gevolg.
Speeksel beschermt je tanden tegen tandbederf. Wanneer je een droge mond hebt, krijg je sneller tandplak op je tanden en kiezen. Hierdoor worden ze gevoeliger voor gaatjes. Ook kan je tandvlees sneller ontsteken door een droge mond en kan je last krijgen van een slechte adem.
Naar de tandarts als je zwanger bent
Omdat je tijdens je zwangerschap meer kans hebt op problemen rondom je gebit, is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan. Deze kan gebitsproblemen op tijd herkennen en ze snel behandelen. Ook kan je extra tips krijgen om zo goed mogelijk voor je gebit te zorgen.
Probeer de controles bij de tandarts handig in te plannen. Ga bijvoorbeeld aan het begin van je zwangerschap en in het tweede trimester een keer. Zo voorkom je dat je oncomfortabel met je grote buik in de tandartsstoel moet liggen.
Vertel je tandarts bij de eerste afspraak dat je zwanger bent. Hij/zij kan hier rekening mee houden tijdens het maken van een röntgenfoto of het geven van een verdoving.
Röntgenfoto bij de tandarts als je zwanger bent
Soms is het nodig dat de tandarts een röntgenfoto van je gebit maakt. Hierbij komt bijna geen straling vrij. Ook komt deze straling niet in de buurt van je baby. Je kan daarom veilig een röntgenfoto laten maken als je zwanger bent.
Voel je je toch niet prettig bij het maken van een gebitsfoto? Bespreek dan met je tandarts of je de foto kan uitstellen tot na de bevalling. Wanneer het beter is om meteen een röntgenfoto te maken, kan je een loodschort dragen. Deze houdt de röntgenstraling tegen.
Verdoving bij tandarts als je zwanger bent
Bij pijnlijke behandelingen is het fijn om de pijn te kunnen verdoven. Gelukkig is een verdoving bij de tandarts veilig tijdens je zwangerschap. Weet je tandarts dat je zwanger bent? Dan krijg je een kleinere hoeveelheid verdovingsmiddel. Dit kan geen kwaad voor je ongeboren kindje.
Tips voor een gezond gebit tijdens je zwangerschap
Het is belangrijk om je gebit en tandvlees goed schoon te houden. Daarmee houd je de kans op problemen rondom je gebit zo klein mogelijk. De volgende tips kunnen je hierbij helpen.
- Zorg voor een goede mondhygiëne. Poets twee keer per dag je tanden en flos iedere dag. Zo zorg je ervoor dat je gebit schoon blijft. Dit helpt bij het voorkomen van tandplak, gaatjes en ontstoken tandvlees.
- Gebruik een zachte tandenborstel. Wanneer je zwanger bent, is je tandvlees vaak gevoeliger. Een harde tandenborstel beschadigt je tandvlees sneller. Gebruik daarom liever een zachte tandenborstel als je tandvlees snel bloedt.
- Wacht met tandenpoetsen na overgeven. Heb je last van misselijkheid en moet je overgeven? Wacht dan een half uur tot een uur met tandenpoetsen. Als je eerder poetst, kan je het glazuur van je tanden beschadigen. Wel kan je spoelen met water of mondspoeling zonder alcohol.
- Drink genoeg water. Wanneer je een droge mond hebt, is het goed om veel water te drinken. Dit helpt je lichaam bij het aanmaken van speeksel, wat gaatjes kan voorkomen.
- Houd je aan vaste eetmomenten. Hoe vaker per dag je iets eet, hoe groter de kans op tandbederf. Probeer daarom op vijf tot zeven vaste momenten per dag te eten. Zo heeft je gebit de tijd om te herstellen na een maaltijd of tussendoortje.
- Ga zo nodig naar de tandarts. Het is belangrijk om bij klachten contact op te nemen met je tandarts. Heb je veel last van bloedend tandvlees of pijnklachten? Maak dan een afspraak, zodat de tandarts je gebit kan onderzoeken.