man met couvade-syndroom

Mannen kunnen niet zwanger worden, toch? Klopt. Het komt echter wel voor dat mannen van zwangere vrouwen last krijgen van typische zwangerschapskwaaltjes. Ze zijn misselijk, hebben vreetbuien en lage rugpijn. Het kan zelfs voorkomen dat ze tegen het einde van de zwangerschap weeën krijgen. Dit verschijnsel heet het couvade-syndroom.

Er wordt vaak lacherig gedaan over mannen met zwangerschapsverschijnselen. Toch komt een milde vorm van het couvade-syndroom regelmatig voor. Deze mannen hebben dan (beperkt) last van één of een paar kwaaltjes die gerelateerd zijn aan een zwangerschap. Extreme vormen van het couvade-syndroom, zoals mannen die maandenlang last hebben van kwaaltjes, komen zelden voor.

Wat veroorzaakt het couvade-syndroom?

Het syndroom komt vooral voor bij mannen die stress ervaren en zeer meelevend zijn met hun partner en de zwangerschap. Mannen van koppels die te maken hebben gehad met vruchtbaarheidsproblemen of miskramen zijn extra kwetsbaar. De exacte oorzaak van het couvade-syndroom is onduidelijk. Er zijn theorieën dat het syndroom een puur psychologische oorzaak heeft, maar er zijn ook meer biologische (hormonale) verklaringen.

Een psychologische verklaring is dat mannen het gevoel hebben niet nodig te zijn tijdens de zwangerschap en bevalling. Mannen voelen zich hierdoor buitengesloten en ontwikkelen vergelijkbare klachten om meer aandacht te krijgen. Een andere psychologische verklaring is dat mannen juist zo erg meeleven, dat ze de zwangerschapssymptomen van hun partner overnemen.

Een meer biologische verklaring gaat uit van een veranderde hormoonhuishouding. Mannen met het couvade-syndroom hebben onder andere veranderde niveaus van cortisol (het stresshormoon), testosteron, oestrogeen en prolactine. Deze hormonale veranderingen zorgen voor klachten die overeenkomen met zwangerschapskwaaltjes. Zo kan een verhoogd niveau van oestrogeen zorgen voor stemmingswisselingen en misselijkheid.

Couvade-syndroom symptomen

Mannen met het syndroom van couvade kunnen veel verschillende zwangerschapsverschijnselen vertonen. Net als bij zwangerschapssymptomen bij de vrouw, kunnen de symptomen verschillen per persoon. Ook de mate waarin een man last heeft van een symptoom kan per man verschillen. De symptomen zijn op te delen in psychische en fysieke symptomen. Denk hierbij onder andere aan:

Fysiek

Psychisch

In zeer extreme gevallen kunnen mannen ook opgezette borsten, een zwangerschapsbuik en/of weeën krijgen.

Overigens komt het syndroom niet alleen voor bij de partner van de zwangere vrouw. Ook anderen die heel nauw betrokken zijn bij de zwangerschap (zoals bijvoorbeeld een beste vriendin of moeder) kunnen zwangerschapsverschijnselen gaan vertonen.

Behandeling couvade-syndroom

Het syndroom komt het meest voor in een milde vorm. Het kan geen kwaad en is niet zorgelijk. Meestal verdwijnen de zwangerschapsverschijnselen vanzelf weer. Vaak helpt het ook om erover te praten of de situatie met behulp van een grapje te relativeren. Een behandeling is normaal gesproken dan ook niet nodig.

Ernstige vormen van couvade brengen meer risico’s met zich mee. Hierbij is het wel aan te raden professionele hulp te zoeken. Dit is echter zo zeldzaam dat er geen standaard behandeling is. Afhankelijk van de klachten zal er psychologische en/of medische behandeling volgen.

Bekijk voor meer informatie over het couvade-syndroom deze documentaire op YouTube