Moeder en vader genieten van voordelen lente baby

In de lente worden de dagen langer, de nachten minder koud en komt de natuur tot bloei. Het perfecte seizoen om hoogzwanger te zijn of je kindje ter wereld te brengen! Van deze 10 voordelen kunnen jij en lentebaby profiteren.

1. Lekker wandelen in de zon

De lente is een heerlijk seizoen om een wandeling te maken, of je nu nog zwanger of al bevallen bent. Je bent in beweging zonder dat je er al te veel bij zweet. Daarnaast doe je dankzij de zon lekker veel vitamine D op. Dit is niet alleen een belangrijk stofje voor jou, maar ook voor je baby.

Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk om je goed in te smeren tegen de zon. Je beschermt je huid hiermee tegen zonnebrand én bespaart jezelf waarschijnlijk een zwangerschapsmasker.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

2. Minder geld kwijt aan stookkosten

De overgang van je warme buik naar de buitenwereld is best even schrikken voor je baby. Hij kan zich de eerste weken nog niet zelf warm houden. Bij kou is het daarom belangrijk dat je de verwarming hoog genoeg zet.

Gelukkig is de kans op kou in de lente minder groot. Dat scheelt geld, wat met je pasgeboren baby wel van pas komt. Je maakt al een hoop extra kosten voor je baby, zoals de kinderopvang en bergen luiers. Met zo’n kleine kan je iedere euro die je overhoudt goed gebruiken!

3. Babykleding buiten aan de lijn

Voor je die schattige kleding aantrekt bij je baby, is het goed om de kleren te wassen. Een voordeel van de lente is dat je ze buiten aan de waslijn kan hangen. Zo kan de wind de kleertjes droog waaien, wat beter is voor het milieu. En geef toe: wat is er schattiger dan een waslijn vol mini-sokken, rompers en babytruitjes?

TIP: Was de babykleding als je 37 weken zwanger bent. Vanaf dan kan je ieder moment bevallen. Het is fijn als de kleertjes dan schoon in de kast liggen.

4. Geen vrieskou en geen hitte

In de lente kan je je jas steeds vaker thuislaten en hoef je jezelf én je baby niet in te pakken met vijf lagen kleding. Dat scheelt worstelen om die kleine babyarmpjes in mouwen van vesten en jassen te wurmen. Echt warm is het ook nog niet, dus dat scheelt zweten, slecht slapen en opgezette enkels. Ideaal!

5. Minder kans op een postnatale depressie

Niet iedere moeder zit na de bevalling op een roze wolk. Sommige vrouwen krijgen na de geboorte last van een postnatale depressie. Ze ervaren maandenlang sombere en angstige gevoelens.

Goed nieuws voor mama’s van lente- en winterbaby’s: onderzoek laat zien dat zij minder kans hebben op het krijgen van een postnatale depressie. Een mogelijke reden is dat het in de lente en winter wat kouder is. Je brengt meer tijd binnen door met je baby, waardoor de band tussen jullie gemakkelijk groeit. Lekker cocoonen, dus!

6. Zelfbeheerst en zachtaardig

Wist je dat lentebaby’s een grotere kans hebben om veel zelfbeheersing te hebben? Onderzoekers bestudeerden het gedrag van bijna duizend dreumesen die geboren zijn in de lente. Ze zagen dat zij vaak beter in staat zijn om hun emoties te regelen dan kinderen geboren in een ander seizoen. Daarnaast vertoonden deze baby’s minder agressief gedrag. Waarom lentebaby’s zelfbeheerster en zachtaardiger zijn, is niet precies bekend. Fingers crossed in ieder geval dat jij hier ook van profiteert!

7. Minder kans op een voedselallergie

Een voedselallergie kan voor veel ongemak zorgen. Ongeveer 8% van de kinderen ontwikkelt zo’n allergie. Gelukkig is er goed nieuws voor je lentebaby. Deze heeft namelijk een kleinere kans op het ontwikkelen van een voedselallergie. Volgens onderzoekers heeft dit waarschijnlijk te maken met veranderingen in zonlicht en de aanmaak van vitamine D door de seizoenen heen. Hoe dit precies zit, wordt verder onderzocht.

Vrouw geniet van lente baby

8. Je hebt veel energie

Niet alleen de natuur komt in de lente tot bloei. Ook jij krijgt waarschijnlijk een opleving van al die zon en frisse lucht. In de lente hoogzwanger zijn zorgt voor meer energie om de laatste loodjes te doorstaan. Jij brengt het laatste trimester niet alleen maar binnen door, maar ook op het terras of in je achtertuin.

Ben je in de lente bevallen? Dan is de kans groot dat dit seizoen je extra energie geeft om de eerste weken met je baby aan te kunnen en vlot te herstellen. Lekker met je kleine op stap!

9. Kinderfeestjes in de lente

Je staat er nu waarschijnlijk nog niet bij stil, maar er komt een tijd dat je kinderfeestjes gaat organiseren. Een feestje op een mooie lentedag is een stuk leuker dan een feestje in de koude winter of de natte herfst. Van een speurtocht in het bos tot een picknick in het park: de lente is er het ideale seizoen voor.

10. Minder virussen in de lucht

In de winter loopt bijna iedereen weleens te hoesten en te snotteren. Zodra de temperaturen stijgen en de zon vaker tevoorschijn komt, daalt de kans op griep en verkoudheid. Fijn voor jou én voor je kindje. De kans is in de lente een stuk kleiner dat hij in die kwetsbare eerste weken het RS-virus oploopt. Zo kunnen jullie optimaal genieten van de eerste tijd samen.