TENS pijnstilling bevalling

TENS therapie is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Door middel van kleine stroomstootjes worden de pijnprikkels van de weeën onderschept. De pijn verdwijnt niet helemaal, maar wordt wel minder. TENS (Transcutane Electrische Neuro Stimulatie) is mogelijk bij een ziekenhuis- en thuisbevalling.

TENS onderschept de pijn

Pijnprikkels die door de weeën worden veroorzaakt, worden naar de hersenen vervoerd via de dunne zenuwbanen in je rug, waar je brein vervolgens jouw lichaam vertelt dat het pijn ervaart. Een TENS-apparaat onderschept de pijn in de zenuwbanen door juist de dikke zenuwbanen te stimuleren, waardoor je de pijn van de weeën minder voelt. Prikkels van de dikke zenuwbanen vinden je hersenen namelijk belangrijker dan de prikkels van de dunne zenuwbanen.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

Hoe werkt een TENS-apparaat?

Een TENS-apparaat werkt met elektroden (plakkertjes met een draadje eraan) die je op je onderrug plakt. Door deze elektroden worden telkens kleine stroomstootjes afgegeven, door de huid heen. Dit voelt voor jou als een soort tinteling. Door de elektrische prikkeling van de zenuwbanen kunnen de pijnsignalen minder goed doorgegeven worden aan de hersenen.

Daarnaast stimuleren de stroomstootjes de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller endorfine.

Voordelen TENS

Omdat voor de TENS behandeling een klein apparaatje wordt gebruikt, kan je het bij je dragen zodat je mobiel blijft. Dat kan prettig zijn als je bij de bevalling verschillende houdingen wilt uitproberen om de weeën op te vangen. Ook is de sterkte van de stroom in te stellen, zodat je altijd pijnbestrijding op maat bij de hand hebt.

Een TENS-apparaat is uitermate geschikt voor thuisgebruik, maar kan in overleg met de arts ook in het ziekenhuis of het geboortehuis worden gebruikt. Het is daarmee één van de meest veelzijdige vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling, die altijd ingepakt en meegenomen kan worden. Een TENS-apparaat is makkelijk mee te nemen in de vluchttas, mocht het nodig zijn om in het ziekenhuis te bevallen.

Het gebruik van de TENS is daarnaast ongevaarlijk voor de baby als het op de juiste manier wordt gebruikt.

Waarschuwingen bij gebruik TENS

De elektroden mogen in geen enkel geval op de buik worden geplaatst, alleen op de rug. Als je hartritmestoornissen of een pacemaker hebt, mag je de TENS absoluut niet gebruiken. Ook tijdens de eerste zes maanden van de zwangerschap mag geen gebruik gemaakt worden van de TENS.

Het apparaat werkt minder goed in de buurt van korte golven of microgolven, zoals van de magnetron of afstandsbedieningen. Ook kan het de werking van CTG-apparatuur verstoren, waarmee de hartslag van de baby wordt gemeten. De TENS zal dan even uitgezet moeten worden.

Tens-apparaat GeboorteTENS Femina

TENS-apparaat kopen of huren

Er zijn eenvoudige TENS-apparaten te koop van rond de €50, maar er zijn ook veel duurdere modellen. Kijk voor de zekerheid wel of het apparaat geschikt is voor thuisgebruik.

Het is ook mogelijk om een TENS-apparaat te huren. De huurovereenkomst duurt meestal zes weken en de kosten zijn afhankelijk van het type apparaat. Je betaalt meestal tussen de €40 en €100.

Vergoeding TENS-apparaat door je zorgverzekering

Een TENS-apparaat wordt niet door je basisverzekering gedekt. Bij een aantal aanvullende zorgverzekeringen wordt (de huur van) een TENS-apparaat wel vergoed. Sommige zorgverzekeraars verwachten wel een verklaring van jouw verloskundige of arts dat je gebruik mag maken van TENS. Lees in dit artikel alles over je zorgverzekering als je zwanger bent