Koppel doet geslachtsvoorspelling met Ramzi-theorie

Met de Ramzi-theorie zou je al vanaf 6 weken het geslacht van je baby kunnen voorspellen. Dit doe je door naar vroege echobeelden te kijken. Hoe werkt de Ramzi-theorie? En is deze voorspelling betrouwbaar?

Wat is de Ramzi-theorie?

De Ramzi-theorie is een manier om het geslacht van je baby te voorspellen. De oorsprong hiervan is een onderzoek van de echoscopist Saad Ramzi Ismail. In dit onderzoek zegt Ramzi dat de plek waar de placenta ligt, aangeeft wat het geslacht van je kindje is. Deze theorie klopt volgens hem bij 97 procent van de zwangere vrouwen.

Hoe werkt de Ramzi-theorie precies?

Bij de Ramzi-theorie kijk je op de echo waar de placenta zich in je baarmoeder ontwikkelt. Deze plek geeft volgens de theorie aan wat het geslacht is van je baby.

Je herkent de plek waar de placenta zich ontwikkelt als een lichte, langgerekte vlek, vaak in de buurt van het embryo. Aan welke kant van je baarmoeder je deze vlek ziet, hangt ervan af of je een inwendige echo of een uitwendige echo krijgt:

  • Inwendige echo. Zie je op de uitdraai van een inwendige echo de lichte vlek rechts in de baarmoeder? Dan verwacht je volgens de Ramzi-theorie een jongen. Wanneer je hem links in de baarmoeder ziet, zou je van een meisje in verwachting zijn.
  • Uitwendige echo. Als de echo via je buik is gemaakt, is de echo gespiegeld. Zie je op de uitdraai van de echo de lichte vlek rechts? Dan zou dit betekenen dat je een meisje krijgt. Een lichte vlek aan de linkerkant wijst bij een uitwendige echo op een jongen.

Het kan lastig zijn om de plek waar de placenta zich vormt op een echo te herkennen. Daarom kan je aan de verloskundige of echoscopist vragen of deze dit al kan zien.

Voorbeeld Ramzi-theorie

Op de afbeeldingen hieronder zie je een voorbeeld van de Ramzi-theorie bij een uitwendige echo. Op afbeelding A en B zie je dat de placenta zich links op het plaatje bevindt. Dit betekent volgens de Ramzi-theorie dat je een jongen verwacht. Op afbeelding C en D zie je de placenta rechts, wat op een meisje zou wijzen.

Voorbeeld ramzi-theorie bij uitwendige echo
De Ramzi-theorie bij een uitwendige echo.

Heb jij een inwendige echo gehad? Dan moet je de bovenstaande plaatjes precies andersom lezen. Afbeeldingen A en B wijzen dan op een meisje, terwijl afbeeldingen C en D een jongen voorspellen. Dit komt omdat een uitwendige echo in spiegelbeeld op de uitdraai komt te staan.

Wanneer kan je deze theorie gebruiken?

Je kan de Ramzi-theorie gebruiken tussen 6 en 8 weken zwangerschap. Vanaf ongeveer 6 weken zwangerschap kan je op een echo zien waar de placenta zich begint te vormen. Volgens de Ramzi-theorie kan je op de termijnecho dus al zien of je een jongen of een meisje krijgt.

Wanneer je zo’n 8 weken zwanger bent, gaat je baarmoeder steeds sneller groeien. Deze snelle groei zorgt ervoor dat de placenta kan bewegen. Dit maakt de Ramzi-theorie vanaf 8 weken minder geschikt.

Is de Ramzi-theorie betrouwbaar?

De Ramzi-theorie is geen betrouwbare manier om het geslacht van je kind te voorspellen. Het onderzoek van Ramzi is nooit in een wetenschappelijk tijdschrift geplaatst. Ook is het niet door andere artsen gecontroleerd. Andere wetenschappers hebben gezocht naar bewijs voor de theorie van Ramzi. Dat is hen niet gelukt.

Er zijn twee mogelijke uitkomsten van de Ramzi-theorie, namelijk jongen of meisje. De kans dat de uitkomst klopt, is dus 50 procent. Daarom is het belangrijk om de uitslag met een korreltje zout te nemen. De Ramzi-theorie is een leuke manier om over je ongeboren kindje te fantaseren. Toch kan je beter nog even wachten met het kopen van een roze of blauwe baby uitzet.

Vanaf wanneer wel een betrouwbare voorspelling?

Voor een betrouwbare geslachtsbepaling moet je nog even geduld hebben. Vanaf ongeveer 16 weken is het bijna altijd goed te zien of je een jongen of meisje krijgt. Een echoscopist kan dan vaak met zekerheid het geslacht van je baby bepalen.

Veel mensen horen het geslacht van hun kindje bij de 20-wekenecho. Is er tijdens deze echo geen tijd om naar het geslacht te kijken? Dan kan je een pretecho laten doen om te ontdekken of je een jongen of een meisje krijgt.

Andere manieren om het geslacht te voorspellen

De Ramzi-theorie is niet de enige manier om een voorspelling te doen over het geslacht van je baby. Hieronder vind je verschillende theorieën. Ze zijn niet bewezen, maar wel leuke manieren om te fantaseren over je baby.

  • De Chinese geslachtskalender. Bij de Chinese geslachtskalender kijk je naar je Chinese leeftijd in de maand waarin de bevruchting plaatsvond. Deze leeftijd voorspelt of je een jongen of een meisje krijgt.
  • De skull-theorie. Bij de skull-theorie kijk je naar de schedelvorm van je baby op vroege echo’s. Heeft deze ronde vormen? Dan zou de kans op een meisje groter zijn. Als de schedel hoekig is, zou je van een jongen in verwachting zijn.
  • De nub-theorie. De nub is een soort uitsteeksel tussen de benen van je baby. Vanaf week 11 ontwikkelt deze zich tot een penis of clitoris. Door naar de stand van de nub te kijken, kan je vanaf week 12 een geslachtsvoorspelling doen.
  • Pendelen. Bij pendelen hang je een ring aan een touwtje en laat je deze boven je buik bungelen. Wanneer de ring heen en weer beweegt, zou je een jongen krijgen. Draait de ring in cirkels? Dan ben je van een meisje in verwachting.
  • Bakerpraatjes. Er zijn veel bakerpraatjes die een voorspelling doen over het geslacht van je baby. Je cravings, huid en de vorm van je buik zouden hier bijvoorbeeld iets over zeggen. Voor de meeste bakerpraatjes is geen bewijs gevonden. Ze zijn leuk om over na te denken, maar neem ze niet te serieus.