Zwangere vrouw met kwaaltjes heeft baat bij lifehacks

Wanneer je zwanger bent, gaat niet alles meer even soepel. Je bent sneller buiten adem, je voeten lijken onbereikbaar en je kan ’s nachts je draai niet meer vinden. Gelukkig zijn er genoeg trucjes die het leven van een zwangere vrouw makkelijker maken.

Kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam flink. Omdat je buik groter wordt, ben je minder mobiel. Door veranderingen in je lichaam kan je last hebben van kwaaltjes zoals duizeligheid, misselijkheid en brandend maagzuur. Om het leven met deze ongemakken makkelijker te maken, volgen hier 15 praktische tips.

Download onze app

#1 zwangerschaps- en baby-app

1. Sta rustig op

Heb je last van duizeligheid? Sta dan niet te snel op als je zit of ligt. Tijdens je zwangerschap kan je bloeddruk wat lager zijn. Dit kan voor een licht gevoel in je hoofd zorgen wanneer je opstaat. Ga als je ligt eerst rustig zitten, zet dan je voeten op de vloer en sta na een minuutje rustig op. Heb je lekker in een warm bad gelegen? Kijk dan extra uit met opstaan!

2. Slaap met een voedingskussen

Kan je ’s nachts geen fijne houding meer vinden? Misschien biedt een voedingskussen uitkomst. Dit lange, slangvormige kussen is niet alleen een handig hulpmiddel tijdens het borstvoeding geven. Je kan hem in bed ook ter ondersteuning gebruiken, zodat je een natuurlijke houding aanneemt tijdens je slaap. Dit bevordert je nachtrust. Slaap lekker!

3. Ondersteun je buik met fysiotape

Met fysiotape of kinesiotape kan je blessures voorkomen en pijnklachten verminderen. Maar wist je dat je er ook tijdens je zwangerschap baat bij kan hebben? Fysiotape kan je buik ondersteunen en verlichting bieden bij zware benen.

Let op: Gebruik tijdens je zwangerschap fysiotape alleen in overleg met een fysiotherapeut of arts. Zo weet je zeker dat het tapen op de juiste manier gebeurt.

4. Gebruik een schoenlepel of elastieken veters

Lijken je voeten eindeloos ver weg en kost het je veel moeite om je schoenen aan te trekken? Gebruik dan een lange schoenlepel, of draag instappers. Ook kan je elastieken veters in je schoenen stoppen. Zo trek je je schoenen een stuk sneller aan en voorkom je een hoop gepuf en gesteun.

5. Stop je bh in de vriezer als het warm is

Door de zwangerschapshormonen kan je last krijgen van opvliegers. Is er tijdens je zwangerschap ook nog eens sprake van tropische temperaturen? Maak het leven dan wat draaglijker voor jezelf door je bh even in de vriezer te leggen. Hierdoor kan je even afkoelen. Bekijk meer tips om zwanger de zomer te overleven >>

Zwangere vrouw geniet tijdens hittegolf van verkoelend water

6. Laat je masseren tegen kuitkramp

Bijna de helft van de zwangere vrouwen heeft regelmatig last van kuitkrampen. Waarschijnlijk zijn onder andere vochttekort en een verstoorde doorbloeding van je benen de oorzaak. Vooral ’s nachts kan de kramp je flink wakker houden.

Een rondje lopen of rekken en strekken kan beide voor verlichting zorgen. Helpt dit niet? Kijk je partner lief aan en vraag of deze je kuiten goed wil masseren. Wat een straf voor jou…

7. Sluit je spijkerbroek met een elastiekje

Het kan best lastig zijn om tijdens je zwangerschap afscheid te moeten nemen van je favoriete kledingstukken. Je lievelingsbroek kan je met behulp van een haarelastiekje wat langer dragen. Doe het elastiekje om de knoop, trek hem door het knoopsgat en doe hem vervolgens weer om de knoop. Zo heeft je buik weer wat meer ruimte.

Tip: Wanneer je dit er niet zo netjes uit vindt zien, kan je ook een speciale broekverbreder kopen. Dit is hetzelfde idee als een elastiekje, maar ziet er wat netter uit.

8. Gebruik bh-verlengers of draag een sportbeha

Niet alleen je buik, maar ook je borsten groeien tijdens je zwangerschap. Draag je liever nog even je eigen beha’s in plaats van zwangerschapsbeha’s? Dan kan je beha-verlengers aanschaffen. Deze geven je borsten wat meer ruimte.

Een andere optie is een sportbeha. Sommige vrouwen zweren hierbij tijdens de zwangerschap. Een sportbeha geeft je borsten meer ondersteuning. Bovendien kan deze na je zwangerschap nog van pas komen wanneer je je na de bevalling weer in het zweet gaat werken.

9. Drink appelazijn tegen brandend maagzuur

Zeven op de tien zwangere vrouwen heeft last van brandend maagzuur. In het begin van je zwangerschap zijn hormonen de boosdoener. Progesteron zorgt ervoor dat je sluitspier minder goed sluit. Hierdoor kan maagzuur je slokdarm instromen. Een andere oorzaak hiervan is je baarmoeder die tegen je maag gaat drukken.

Gezond eten en kleinere maaltijden kunnen helpen. Blijf je last houden? Drink dan eens een glas water met een paar theelepels appelazijn. Het is geen bewezen remedie, maar sommige vrouwen hebben er baat bij. Neus dichtknijpen en hopen dat het helpt!

10. Schaf een ergonomisch zitkussen aan

Vooral wanneer je zittend werk doet, kan je last krijgen van je rug en bekken. Een rechte rug en een actieve zithouding kunnen dit voorkomen. Een ergonomisch zitkussen helpt je hierbij. Leg hem op je bureaustoel, je keukenstoel of in de auto. Onderuitzakken is er niet meer bij!

Zwangere vrouw doet aan yoga

11. Doe aan yoga

Wil je tijdens je zwangerschap goed in je vel zitten en je lichamelijk voorbereiden op de bevalling? Probeer dan eens een les zwangerschapsyoga. Je krijgt hier oefeningen en technieken aangeboden die je bekken versterken, je houding verbeteren en je voorbereiden op het opvangen van weeën.

Tip: Sommige zorgverzekeringen vergoeden een cursus zwangerschapsyoga. Informeer bij je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

12. Gebruik een keukentang om spullen op te rapen

Bukken met je zwangerschapsbuik is een sport op zich. Je maakt het jezelf gemakkelijker door spullen op te rapen met een keukentang. Leg er één in de badkamer, zodat je hem altijd in de buurt hebt wanneer je mascara op de grond valt.

13. Draag een buikband bij te korte topjes

Heb je topjes die te kort geworden zijn? Draag er een buikband onder, zodat je ze toch nog aankan. Je voorkomt dat je in je blote buik loopt, maar hoeft niet meerdere laagjes kleding aan te trekken. Dat scheelt zweten!

14. Gebruik een zwemband om te ontspannen

Wanneer je een buikslaper bent, is de kans groot dat je het mist om op je buik te kunnen liggen. Om even te ontspannen kan je een speciaal luchtbed met een gat in het midden aanschaffen. Een goedkopere en meer duurzame optie is een zwemband. Blaas hem op, leg er een handdoek of dekentje overheen en laat je buik in de band zakken. Op je buik liggen voelde nog nooit zo goed.

15. Met de voeten omhoog

Wist je dat je lichaam tijdens je zwangerschap zo’n twee tot drie kilo vocht vasthoudt? Vooral je enkels en voeten kunnen flink opgezet zijn. Veel water drinken, goed bewegen en zo min mogelijk zout eten kunnen helpen. Ook een goede remedie: met de benen omhoog op de bank. Zie het als een goed excuus om eindelijk die serie te kijken of dat boek uit te lezen. Ontspan ze!