Zwangere vrouw lacht tijdens babyshower (zwangerschapsactiviteit) met vriendinnen

Je zwangerschap is een bijzondere periode. De meeste vrouwen maken het maar een paar keer mee. Des te meer reden om ervan te genieten en blijvende herinneringen te maken van deze periode. Deze negen activiteiten wil je doen als je zwanger bent!

Let op: Door de uitbraak van het coronavirus is het mogelijk dat je sommige activiteiten op dit moment niet kan doen. Daarom is het goed om de activiteiten in dit artikel vooral als inspiratie te zien.

1. Maak buikfoto’s

Je lichaam verandert flink tijdens je zwangerschap. Door iedere week een foto van je buik te maken, kan je dit proces mooi in beeld brengen. Extra leuk is het om daarbij een (krijt)bord vast te houden waarop je het weeknummer van je zwangerschap en eventueel wat feitjes schrijft. Bekijk de zwangerschapskalender voor inspiratie. Hierin lees je alles over de ontwikkeling van je baby en de veranderingen in je lijf.

Man en vrouw

2. Breng tijd door met je partner

Geniet nog even van de tijd met zijn tweetjes, voordat de kleine zich aandient. Straks heb je hier veel minder tijd voor. Jullie kunnen het zo groot of klein maken als jullie zelf willen. Een babymoon is de ultieme manier om samen nog even te ontspannen. Een weekendje weg of een dagje uit kan natuurlijk ook. Geen puf om de deur uit te gaan? Het kan ook thuis, door bijvoorbeeld met je partner een date night te houden. Kook samen een uitgebreide maaltijd, zet jullie favoriete muziek op, trek een fles alcoholvrije wijn open en steek de kaarsjes aan. Genieten gegarandeerd!

3. Maak een afdruk van je buik

Tegen het einde van je zwangerschap kan je het je misschien niet voorstellen, maar er komt waarschijnlijk een moment dat je je dikke buik mist. Als herinnering kan je met gips een afdruk (laten) maken van je buik. Iets duurder, maar wel heel mooi: een 3D-beeldje van je buik laten maken. Dat geeft je een waardevol aandenken aan deze bijzondere periode.

Zwangere vrouw met beschilderde buik houdt gehaakte schoentjes vast

4. Laat je buik beschilderen

Geen zin in kliederen met gips of poseren voor een 3D-printer? Je kan je buik ook laten beschilderen. Je favoriete Disney-figuur, een quote, het logo van je favoriete voetbalclub: alles is mogelijk. Heb je oudere kinderen? Met schmink kunnen zij van jouw buik een waar kunstwerk maken. Zij vinden het vast prachtig om je buik als canvas te gebruiken. Een leuk idee voor een babyshower is ‘belly henna’. Hierbij wordt je buik versierd met prachtige hennapatronen, die zeven tot tien dagen blijven zitten. Voor je vriendinnen is er vaak de mogelijkheid om hun handen te laten versieren.

5. Houd een dagboek bij in de app

Je zwangerschap is een bijzondere tijd. Wil je hier zoveel mogelijk van onthouden? Dan is het leuk om een zwangerschapsdagboek bij te houden. Als je niet zo’n ster bent in het bijhouden van een dagboek, kan je dit ook in de 24Baby-app doen. Hierin kan je mooie herinneringen opslaan en na de geboorte de mijlpalen van je baby bijhouden. Ook kan je deze delen met familie en vrienden. Download de app >>

Zwangere vrouw zit op bed met koptelefoon op de buik

6. Luister elke avond naar dezelfde rustgevende muziek

Niet alleen voor jou is dit ontspannend, maar ook voor je baby. Vanaf week 23 is het gehoor van je baby meestal zo goed ontwikkelt, dat hij je stem herkent. Luister je tijdens de zwangerschap vaak naar dezelfde muziek of bespeel je een instrument? Dan leert hij deze ook herkennen. Draai dus vooral lekker vaak je favoriete nummers en blijf je instrument bespelen. Wanneer je kleine geboren is en de muziek hoort, merk je dat hij deze herkent en tot rust komt. Het herinnert hem aan de geborgen periode in jouw baarmoeder, wat vertrouwd voelt.

7. Neem tijd voor jezelf

Nu kan het nog! De eerste weken na de geboorte word je waarschijnlijk vooral in beslag genomen door voedingen, kraambezoek, knuffelen met je baby en luiers verwisselen. Zorg tijdens je zwangerschap dus voor voldoende ontspanning. Neem bijvoorbeeld een lekker warm bad. Geurende badolie, muziekje erbij en na afloop je huid verzorgen met een voedende crème. Daar word je vast helemaal zen van. Maar ook zwangerschapsyoga, een massage of een bezoekje aan de wellness kan wonderen doen. Sommige wellnessresorts bieden zelfs een speciaal zwangerschapsarrangement aan.

8. Maak een filmpje van je baby’s porrende voetjes

Vanaf week 28 beweegt je baby steeds krachtiger in je buik. Niet alleen voel je hem schoppen en bewegen, je kan het ook steeds vaker zien. In onderstaand filmpje zie je hoe babybewegingen in je buik er per week uit kunnen zien. Wil jij ook de schopjes en duwtjes van je baby vastleggen voor het nageslacht? Maak dan een filmpje van je bewegende buik, om na de geboorte te kunnen terugdenken aan dat bijzondere gevoel.

9. Boek een zwangerschapsshoot

Als zwangere vrouw mag je trots zijn op je lichaam. Negen maanden lang geeft het voeding en warmte aan je baby en zorgt het ervoor dat je kleine zich kan ontwikkelen. Je lichaam verdient het daarom om in het zonnetje gezet te worden! Een zwangerschapsshoot is hier ideaal voor. Het is een boost voor je zelfvertrouwen én het levert prachtige plaatjes en herinneringen op.