Derde trimester zwangerschap: wat kan je verwachten?
De laatste drie maanden van je zwangerschap vormen het derde trimester. In dit trimester wordt je baby vier keer zo zwaar. Niet zo vreemd dus dat je buik nog flink groeit. Je kan hierdoor last krijgen van nieuwe zwangerschapskwalen. Gelukkig is het einde in zicht!
Weken derde trimester
Je derde trimester loopt van week 28 tot de week van je bevalling. De meeste vrouwen bevallen in de periode tussen week 37 en week 42. Via de zwangerschapskalender kan je snel naar jouw week.
Je baby in het derde trimester
In het derde trimester groeit je baby van (gemiddeld) 36,8 cm en 920 gram tot 50,8 cm en 3400 gram. In lengte verdubbelt je kind dus niet meer. Je baby wordt wel nog vier keer zo zwaar. Een groot gedeelte van deze gewichtstoename zit in (baby)vet. Dit zorgt niet alleen voor dat schattige, mollige uiterlijk. Het houdt je baby straks ook warm buiten je baarmoeder.
Open ogen en babygedrag
Aan het begin van het derde trimester gaan de ogen van je baby open. Al snel wordt het knipperen en met de wimpers wapperen ook mogelijk. Niet alleen ziet je baby er nu uit als een baby, je kleine gedraagt zich ook zo. Gekke gezichten trekken, hikken, bewegen met de armen en benen, op de vingers zuigen en het hoofd draaien. Je kleine buikbewoner zit niet stil. Ook de zintuigen gaan steeds beter werken. Tijdens het slapen wordt er zelfs al gedroomd in je buik.
Laatste ontwikkelingen in organen
De ontwikkeling van de hersenen gaat snel. Toch blijven deze zich na de geboorte ook nog ontwikkelen. Andere organen, zoals de lever en nieren, zijn aan het eind van het derde trimester helemaal ontwikkeld. De longen zijn dit trimester nog hard bezig om zich klaar te stomen voor het leven buiten de baarmoeder. Ook het skelet wordt nog afgemaakt. Het kraakbeen wordt verder veranderd in botten. De schedel van je baby blijft nog wat zachter en bestaat uit ‘losse platen’. Dit zorgt ervoor dat ze over elkaar kunnen schuiven tijdens je bevalling.
Krap huisje en een fijne ligging
Aan het einde van je zwangerschap wordt je baarmoeder erg krap voor je baby. Daarom zoekt je kleine naar een houding die het prettigst ligt. De meeste baby’s gaan in de achterhoofdsligging liggen. Deze ligging is belangrijk voor de bevalling. Het is namelijk de beste houding voor een soepele bevalling. Het is ook mogelijk dat je kindje in een stuitligging ligt. Dit kan problemen geven bij je bevalling.
Na 37 weken is je baby voldragen en kan de bevalling ieder moment beginnen. Toch kan je baby ook besluiten om tot week 42 in je baarmoeder te blijven zitten.
Jij in het derde trimester
Het derde trimester is het laatste trimester. Het grote wachten begint! Voor veel vrouwen is dit ook het zwaarste trimester. Een aantal zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester komen terug. Denk aan brandend maagzuur, obstipatie en vermoeidheid.
Over vermoeidheid gesproken, lukt het jou nog om lekker te slapen? Je grote buik en actieve baby kunnen een goede nachtrust flink tegenwerken. En dan hebben we het nog niet eens over de heftige dromen en vele nachtelijke toiletbezoekjes. Naast de oude bekende kwalen krijg je er dit trimester ook weer een aantal nieuwe bij.
Nieuwe zwangerschapskwalen waar je last van kan krijgen in het derde trimester zijn onder andere:
- Bekkeninstabiliteit
- Spataderen
- Zwangerschapsdementie
- Urineverlies
- Kortademigheid
- Harde buiken
- Lage rugpijn
- Vocht vasthouden
Aan het einde van het derde trimester ben je misschien wel klaar met zwanger zijn. Je kan waarschijnlijk niet wachten tot je baby in je armen ligt. De uitgerekende datum geeft je een inschatting van wanneer je dit moment kan verwachten. Toch bevalt maar vijf procent van de vrouwen op deze datum.
Ben je de 37 weken voorbij? Als er geen problemen zijn, mag je vanaf dan thuis bevallen. Is je baby er na 42 weken zwangerschap nog niet? Dan zal de bevalling worden ingeleid.
Je buik in het derde trimester
Je buik groeit nog steeds. In het derde trimester gaat dit wel wat minder hard dan in het tweede. Je komt nog zo’n 4 kg aan. In deze fase wordt je buik zo groot, dat deze in de weg gaat zitten. Verschillende klusjes zijn dan niet meer zo makkelijk. Kan jij bijvoorbeeld nog je veters strikken?
Wil je weten hoe de buik van andere zwangere vrouwen eruitziet in dit trimester? Bekijk het hier >>
Jij als partner in het derde trimester
In het derde trimester begint de zwangerschap weer zwaarder te worden voor je partner. Tijd om extra lief te zijn voor haar. Ontlast haar door klusjes te doen en verwen haar bijvoorbeeld met een ontspannende massage. Geniet ook nog even van de tijd samen. Straks krijgen jullie het druk genoeg.
Ook voor jou duurt het nu niet lang meer tot je je baby ontmoet. In dit trimester kan je wel al het eerste contact leggen. Na de bevalling wil je vast veel tijd met je kind kunnen doorbrengen. Bedenk daarom hoe je je geboorteverlof wil indelen en regel dit met je werkgever.
To do
Regelen in het derde trimester
Als het goed is, zijn de belangrijkste dingen nu geregeld. Toch zijn er nog een aantal onderwerpen om over na te denken. Ook is het tijd om de laatste klusjes af te vinken. Met de lijst hieronder weet je zeker dat je niks vergeet in het derde trimester.
- Bedenk of je borstvoeding of flesvoeding wil geven
- Lees over pijnstilling en bedenk wat je hiermee wil
- Ontdek wat informed consent is en maak een geboorteplan
- Leer het verschil tussen harde buiken, voorweeën en echte weeën herkennen
- Zet het autostoeltje alvast klaar in de auto
- Zorg ervoor dat jullie ziekenhuistas klaarstaat
- Zet jullie bed op klossen
- Beslis wie je bij je bevalling wil hebben
- Bedenk alvast hoe je om wil gaan met kraambezoek
- Ontdek wat de Apgar-score inhoudt
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!