Borstvoeding en een kolfruimte op je werk: waar heb je recht op?
Als je na je verlof weer aan het werk gaat, wil je misschien borstvoeding blijven geven. Om dit te kunnen doen, heb je een kolfruimte nodig op kantoor. Waar moet een kolfruimte wettelijk aan voldoen? En hoe kan je het beste onder werktijd kolven?
Kolven onder werktijd: wanneer mag het?
Als moeder heb je het recht om op het werk te kolven. Je mag maximaal een kwart van je werkdag of -dienst gebruiken om te kolven. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald totdat je kindje 9 maanden oud is. Als je acht uur per dag werkt, betekent dit dat je maximaal twee uur per dag hiervoor mag gebruiken.
TIP: Voer jij (zware) fysieke taken uit op je werk? Tijdens je zwangerschap en tot 6 maanden na je bevalling mag jij je lichaam niet te zwaar belasten. Denk hierbij aan het tillen, dragen, trekken en duwen van zware spullen. Dit geldt ook zolang je borstvoeding geeft. Voer jij tocht (te) zware taken uit? Maak dit bespreekbaar op werk.
Kolven onder werktijd als zelfstandig ondernemer of zzp’er
Als je zelfstandig ondernemer of zzp’er bent, is kolven onder werktijd helaas minder gunstig geregeld. De Belastingdienst ziet deze tijd namelijk niet als werktijd. Je wordt daarom niet doorbetaald als je tijdens werkuren kolft. Als je na je verlof wil kolven als zelfstandige, moet je er dus rekening mee houden dat je minder uur per dag betaald kan werken.
TIP: heb je als zelfstandige een baan waarbij je achter een bureau zit? Kies dan voor een elektrische kolf met kolfbeha. Dan heb je tijdens het kolven je handen vrij en kan je wat gemakkelijker door blijven werken.
Eenvoudig kolven met deze musthaves
Wist je dat je bijna 20% meer melk kan afkolven als je een dubbelzijdige kolf gebruikt? Ideaal als je onder werktijd wil kolven! Benieuwd wat je verder kan doen om kolven op het werk makkelijker, sneller en minder stressvol te maken?
Hoe kan je kolven op het werk?
Als je op het werk gaat kolven, kan het handig zijn om het volgende mee te nemen:
- Borstkolf
- Bewaarzakjes of -flesjes om moedermelk in te bewaren
- Een afsluitbare koeltas met koelelement (ook handig voor de reis van je werk naar huis)
- Een voedingsbeha (eventueel eentje waarmee je handsfree kan kolven)
- Zoogcompressen
- Een stift en/of etiketten (om de datum en tijd van je kolfsessie op het zakje of flesje te noteren)
TIP: Download onze checklist voor een goede kolfruimte en neem deze met je werkgever door. Zo weet je precies wat er al geregeld is en waar er nog aan gewerkt moet worden.
Wat zijn de eisen van een goede kolfruimte?
Volgens de wet moet er op je werk een kolfruimte beschikbaar zijn voor elke moeder die onder werktijd wil kolven. Het is dus onacceptabel als jouw werkgever verwacht dat je op het toilet of in een schoonmaakhok kolft.
Een kolfruimte moet minimaal aan de volgende eisen voldoen:
- De ruimte moet een rustige omgeving bieden.
- In de ruimte moet een stoel of bank staan waar je goed op kan zitten.
- Er moet voldoende privacy zijn in de kolfruimte. Zo moet het mogelijk zijn om de ruimte van binnenuit af te sluiten en de ramen af te schermen.
- In de ruimte moet een koelkast staan voor je afgekolfde melk.
- De ruimte moet schoon en hygiënisch zijn.
- Het moet er tochtvrij zijn.
- Een goede klimaatbeheersing in de ruimte moet mogelijk zijn, net als de optie om deze aan te passen (bijvoorbeeld met een verwarming of airconditioning).
- De ruimte moet vrij zijn van gezondheidsrisico’s, zoals gevaarlijke stoffen en verontreinigingen (zoals schoonmaakmiddelen).
- Niet verplicht, maar wel prettig: een wasbak met warm en koud water (om je kolf mee af te spoelen en je handen te wassen).
Tips voor kolven op het werk
Wil je binnenkort op je werk gaan kolven? Dan kunnen deze tips goed van pas komen:
- Oefen van tevoren met kolven. Begin een aantal weken voordat je aan het werk gaat met kolven. Zo kan je eraan wennen. Ook weet je ongeveer hoeveel en hoelang je moet kolven om voldoende voorraad op te bouwen.
- Laat je kindje tijdig wennen aan de fles. Door met je baby eerst te oefenen, weet je zeker dat hij de fles niet weigert als je straks weer aan het werk bent en hij niet direct uit je borst kan drinken.
- Bespreek tijdig je wensen met je werkgever. Als je je werkgever op tijd vertelt dat je na je verlof wil gaan kolven, dan hebben zij voldoende tijd om een goede kolfruimte voor je te regelen.
- Vertel je collega’s dat je gaat kolven. Maar let niet op eventuele negatieve reacties. Nogmaals, jij hebt het recht om te kolven en je doet dit voor je kindje. Je hebt vast collega’s die regelmatig een rookpauze nemen of extra lang lunchen. Daar wordt ook niets van gezegd. Laat commentaar daarom lekker aan je voorbijgaan!
- Zet je werkmail en/of -telefoon tijdens het kolven uit. Je kan je misschien bezwaard voelen dat je tijdens kantooruren tijd neemt om te kolven. Maar onthoud: je hebt hier recht op. Voel dus niet de druk om altijd maar bereikbaar te zijn. Je collega’s en anderen die je proberen te bereiken, kunnen heus wel even wachten. Stress is bovendien niet goed voor je melkproductie.
- Bekijk foto’s van je kindje. Je kan je melkproductie stimuleren door tijdens je kolfsessie foto’s en filmpjes van je kindje te bekijken (je hebt waarschijnlijk meer dan genoeg op je telefoon staan). Dit heeft een positief effect op de hormonen die je toeschietreflex opwekken. Daarnaast is het een heerlijk momentje om even met je baby bezig te zijn. Mis je hem al?
Geen kolfruimte op het werk, wat nu?
De wet maakt het mogelijk om op je werk te kunnen kolven. In de praktijk is het helaas niet altijd goed geregeld. Misschien werk je wel voor een klein bedrijf dat niet de ruimte of middelen heeft om een kolfruimte volgens de richtlijnen beschikbaar te stellen. Als dit zo is, moet je werkgever altijd een alternatief bedenken waar jij je comfortabel bij voelt.
Kan er geen ruimte voor jouw kolfsessies worden geregeld? Dan moet je werkgever jou de mogelijkheid geven om thuis te kolven. Is er geen extra koelkast beschikbaar in de kolfruimte? Dan moet ruimte in een andere koelkast aangeboden worden.
Waar kan je heen met een klacht over de kolfruimte?
Heb je het gevoel dat je werkgever niet meewerkt en jouw recht op kolven onder werktijd niet serieus neemt? Dan zijn er verschillende opties:
- Bespreek dit met je leidinggevende of iemand van personeelszaken.
- Werkt dit niet? Licht dan iemand anders in, zoals de bedrijfsarts of een lid van de ondernemingsraad.
- Kom je er niet uit? Dan kan je bellen met een externe instantie, zoals het FNV. Voor problemen op de werkvloer hebben zij een speciaal telefoonnummer: 088 368 0368.
- Je kan ook een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens.
Auteur Laura Miller-Sijm