Verven als je zwanger bent: is dit veilig?
Zodra de uitgerekende datum nadert, wil je misschien de babykamer opknappen of oude meubels een nieuw leven geven. Of misschien zijn jullie door de gezinsuitbreiding verhuisd en moet er nog in huis worden geklust. Maar is het wel veilig om te verven als je zwanger bent? En welke verfproducten mag je wel en niet gebruiken? Dit is hoe het zit.
Is verven veilig als je zwanger bent?
In verf zitten chemische stoffen die tijdens het verven vrijkomen. Omdat je deze dampen tijdens het klussen inademt, is het belangrijk om hier goed mee op te passen als je zwanger bent. De kans is erg klein dat dit schadelijk is voor jou of je ongeboren baby. Toch is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en het kluswerk aan iemand anders over te laten.
Download onze app
#1 zwangerschaps- en baby-app
Is verven veilig als je borstvoeding geeft?
Als je na de geboorte borstvoeding geeft, geldt hetzelfde advies als tijdens je zwangerschap. Laat het verven van muren en meubels liever aan iemand anders over. Ook al is de kans klein dat het schadelijk is, sommige oplosmiddelen kunnen wel in je moedermelk terechtkomen. Geef liever ook geen borstvoeding in een ruimte die geverfd wordt, of net geverfd is.
Welke verfproducten zijn het meest veilig?
De meest veilige verf om te gebruiken is verf op waterbasis. Deze verfsoort bevat minder ‘vluchtige organische stoffen’ (VOS), ook bekend als oplosmiddelen. Tijdens het verven komt maar een minimale hoeveelheid schadelijke stoffen vrij. Daarom is deze verfsoort veiliger, vooral als je gaat verven als je zwanger bent. Let er wel op dat je ook bij het gebruik van deze verf de ruimte goed ventileert.
Welke verf niet gebruiken als je zwanger bent?
Verf op terpentinebasis is niet veilig om te gebruiken tijdens je zwangerschap. Deze verf bevat veel chemische stoffen en heeft daarmee een hoge VOS-waarde. Word je tijdens je zwangerschap langdurig blootgesteld aan dampen die vrijkomen van deze verf? Dan kunnen de oplosmiddelen die hierin zitten het zenuwstelsel van je ongeboren kindje beschadigen.
Vroeger werd verf op terpentinebasis vaak gebruikt. Daarom kan je het schuren van oude meubels beter aan iemand anders overlaten. De kans is groot dat deze meubels ooit behandeld zijn met terpentineverf of verf met lood erin. Schuur je ze voordat je een nieuwe verflaag aanbrengt? Dan kunnen oude verfdeeltjes vrijkomen, die mogelijk schadelijk zijn.
Werken met oplosmiddelen rondom je zwangerschap: mag dit?
Niet alleen schilders kunnen in aanraking komen met schadelijke stoffen. Oplosmiddelen komen namelijk in veel industrieën voor, zoals de grafische sector (drukkerijen), meubelindustrie en schoonmaakindustrie. Werken jij of je partner met oplosmiddelen? Pas dan op: oplosmiddelen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor je vruchtbaarheid en tijdens je zwangerschap. Het advies is daarom om ook op te passen als je borstvoeding geeft.
Als je voor je werk veel in aanraking komt met oplosmiddelen, is het verstandig om dit te bespreken met je bedrijfsarts of werkgever. Zij moeten erop toezien dat jij veilig kan werken. Let hiernaast tijdens het werken goed op je hygiëne en was regelmatig je handen. Draag lange mouwen, handschoenen en een masker op je zo goed mogelijk te beschermen.
Tips bij veilig verven als je zwanger bent
Gaat iemand voor jou de babykamer onder handen nemen, of wil je toch liever zelf klussen? Deze tips kunnen je helpen om veilig(er) te verven als je zwanger bent:
- Ventileer de ruimte goed. Hierdoor beperk je de dampen en verflucht die vrijkomen. Dat laatste is vooral fijn als je misselijk bent en gevoeliger bent voor sterke geuren. Ga je meubels (laten) verven? Doe dit het liefst in de buitenlucht, of zorg ervoor dat er ramen openstaan.
- Ga de deur uit. Wordt de hele babykamer geverfd? Blijf dan uit die kamer tot de verf droog is. Ga lekker een stuk wandelen of ga op bezoek bij vrienden op het moment dat er geverfd wordt. Zo blijf je weg uit de verflucht.
- Wacht tot het tweede trimester. Wil je toch liever zelf klussen? Dan is het beter om te wachten tot je baby al wat meer gegroeid is. Wacht daarom tot na je twaalfde zwangerschapsweek voordat je aan de slag gaat.
- Begin op tijd. Verven duurt vaak langer dan je denkt. Begin daarom ruim voor de uitgerekende datum met deze klus. Daarnaast is het belangrijk dat de geverfde babykamer en/of -meubels goed droog en gelucht zijn voor je baby er is. Zorg er daarom voor dat alle verfklussen in het tweede trimester klaar zijn. Dan kan je een aantal weken lang goed ventileren, zelfs als je baby besluit eerder te komen.
- Gebruik veilige verfproducten. Koop verfproducten op waterbasis. Deze zijn het meest veilig voor jou en je baby. Op het etiket vind je de VOS-waarde van de verf en op welke basis het gemaakt is. Twijfel je? De bouwmarkt of speciaalzaak bij jou in de buurt kan je helpen bij het kiezen van veilige producten.
- Draag beschermende kleding. Als je zelf aan de slag gaat, is het belangrijk om tijdens het verven een masker op te doen en handschoenen te dragen. Draag ook lange mouwen en een lange broek, zodat je huid beschermd is. Was je handen goed zodra je klaar bent. Zo zorg je ervoor dat je alle verfresten wegspoelt.
- Let op je houding. Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om op je houding te letten. Tijdens het verven raakt je rug al snel overbelast door een onnatuurlijke houding. Neem regelmatig een pauze en let erop dat je niet te lang bukt of hurkt.
- Roep hulptroepen in. Het veiligste is om het verven als je zwanger bent aan iemand anders over te laten. Misschien heb je familieleden en vrienden die jou (en je partner) maar al te graag een handje willen helpen. Aarzel niet om hen om hulp te vragen.
Auteur Laura Miller-Sijm