Babykleding: de garderobe van een pasgeboren baby
Je weet nog niet hoe groot je baby is bij de geboorte en misschien weet je ook het geslacht nog niet. Dit maakt kleding kopen niet makkelijker. Toch zal je babykleding klaar moeten hebben liggen voor de eerste weken. Wij lopen de garderobe van een pasgeboren baby met je door.
Hoeveel kleding je nodig hebt is afhankelijk van hoe vaak je wil wassen. Houd daarbij in het achterhoofd dat de meeste pasgeboren baby’s regelmatig spugen. Voor de eerste weken is het verstandig om minimaal de volgende babykleding in huis te hebben:
6 rompertjes
Bijna alle baby’s dragen rompers. Een rompertje voorkomt een blote buik en rug en zorgt er zo voor dat je baby niet onnodig warmte verliest. Bovendien houdt een romper de luier op de plaats en is deze praktisch bij het te verschonen. Lees voor meer informatie de 10 meest gestelde vragen over rompertjes.
De leukste babykleertjes shoppen
Dat hippe babykleding niet duur hoeft te zijn, bewijst C&A. Van de leukste rompertjes tot complete outfits tegen scherpe prijzen. Zo is je baby dag en nacht stralend gekleed.
6 stuks bovenkleding
Hierbij kan je denken aan shirtjes en truitjes. Afhankelijk van het jaargetijde waarin je baby wordt geboren heb je meer zomerse shirtjes of juist warme truien nodig. Drukknoopjes maken het aantrekken van bovenkleding een stuk makkelijker.
6 broekjes
Hoe leuk een stoer spijkerbroekje er ook uit ziet, voor je baby zitten joggingsbroekjes het lekkerst. Koop niet alleen gewone broekjes, maar bijvoorbeeld ook 3 sokbroekjes. Deze zijn ideaal voor de eerste weken na de geboorte. Je baby heeft dan lekker warme beentjes doordat de sokken aan de broek vastzitten.
4 paar sokjes
Sokjes houden die schattige voetjes lekker warm. Een pasgeboren baby heeft schoenmaat (sokmaat) 10-12. Het is ook handig om vast wat sokjes in maat 13-15 te hebben. Bij veel sokjes staat niet de maat vermeld, maar juist voor een baby van hoeveel maanden deze geschikt zijn. Bijvoorbeeld 0 tot 3 maanden.
1 jasje of vestje
Voor een net geboren baby is het belangrijk dat hij lekker warm blijft. Als je naar buiten gaat, is een warme jas of vestje dan ook handig. Ben je in de zomer uitgerekend? Dan is een zomerjasje voldoende.
2 katoenen mutsjes
Een groot gedeelte van je warmte verlies je via je hoofd. Dit geldt ook voor je baby, terwijl het voor hem juist extra belangrijk is om op temperatuur te blijven. Een babymutsje helpt daarbij. Het voordeel van katoen is dat dit zacht en goed ademend is.
Deze babykleding staat ook op onze interactieve baby uitzetlijst. Gebruik deze lijst om bij te houden welke producten je nog nodig hebt voor je baby. Je kan babykleding online bestellen bij veel verschillende webshops. Bekijk onze favoriete webshops met babykleding.
Maat pasgeboren baby
De meeste pasgeboren baby’s hebben maat 50. Een baby die te vroeg is geboren of kleiner dan gemiddeld kan ook maat 44 hebben. Voor een baby van meer dan 7 pond zit vaak maat 56 het best.
Winterkleding of zomerkleding
Houd bij het aanschaffen van de garderobe van je baby rekening met je uitgerekende datum. Ben je in de zomer uitgerekend? Koop dan zomerkleding in de kleinste maten. Als je in dat geval een winterjas in maat 56 koopt, is er een grote kans dat je baby hier al is uitgegroeid voordat deze voor het eerst nodig is.
Koop niet te veel specifieke zomer- of winterkleding op de groei. Je weet namelijk nooit wanneer je baby welke maat nodig heeft.
Niet vergeten!
In welk jaargetijde wordt jouw baby’tje geboren? Denk eraan kleertjes te kopen die geschikt zijn voor die temperaturen.
Babykleding moet vooral lekker liggen
Baby’s liggen het grootste gedeelte van de dag. Het is daarom belangrijk dat de kleding lekker ligt. Katoen is lekker zacht en ademt bovendien. Zorg dat er zo min mogelijk naden en frutsels op de rug zitten. Dit geldt ook voor een capuchon. Hoe stoer het er ook uit ziet, je baby ligt een stuk minder prettig met zo’n bobbel in zijn nek.
Makkelijke kleding
Een pasgeboren baby werkt nog niet echt mee bij het aankleden. Zeker als je kleding over je baby’s hoofd aan moet doen, kan dit lastig zijn. Gelukkig is er genoeg babykleding die hier rekening mee houdt. Zo hoef je een overslagromper niet over het hoofd van je baby aan te trekken. Dit is een romper die je aantrekt als een soort vest met drukknoopjes aan de zijkant.
Veel shirtjes en truien hebben knoopjes aan de hals. Deze doe je open zodat je de bovenkleding makkelijk over het hoofdje krijgt, en doe je dicht zodat de kleding goed blijft zitten.
Babykleertjes wassen
Was alle babykleding voor je deze gebruikt. Kies voor een wasmiddel met een neutrale PH-waarde om huidirritatie te voorkomen. Bijvoorbeeld wasmiddel Neutral (heeft geen parfum, kleurstoffen en is dermatologisch getest). Gebruik bovendien geen wasverzachter, deze kan de kwetsbare babyhuid irriteren en de huid uitdrogen.
Voor het milieu is het beter op een lage temperatuur te wassen, voor je baby als de kleertjes op een zo hoog mogelijke temperatuur worden gewassen. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer bacteriën worden gedood. Lees wel goed in de labels tot welke temperatuur je de babykleding kan wassen.