Dadels eten en zwanger: nuttig voor je bevalling?
Misschien staan deze vruchten nog niet op jouw boodschappenlijst. Toch kan het eten van dadels als je zwanger bent gezond zijn. Welke positieve effecten hebben dadels tijdens je zwangerschap? En kan het eten van dadels zorgen voor een vlotte bevalling?
Wat zijn dadels?
Een dadel is een vrucht van de dadelpalm. De meest bekende soort is de medjoul dadel. Je kan dadels vers of gedroogd eten. Een rijpe dadel is zoet en heeft zacht vruchtvlees. Dadels hebben verschillende gezondheidsvoordelen.
Dadels en zwanger
Dadels zijn gezond, ook tijdens de zwangerschap. Het is dan ook een goed idee om dadels te eten als je zwanger bent. Verse en gedroogde dadels passen in een gezond eetpatroon. Daarnaast heeft het de volgende voordelen tijdens je zwangerschap:
In de vrucht zitten veel goede vitamines en mineralen
In dadels vind je ijzer en magnesium. IJzer helpt je afweersysteem beter werken. Je hebt als zwangere vrouw meer ijzer nodig. Dit komt doordat je meer rode bloedcellen aanmaakt tijdens je zwangerschap. IJzer is daarbij een belangrijke bouwstof. Magnesium is nodig voor het goed werken van je spieren.
Dadels zijn een bron van vezels
Vooral aan het eind van je zwangerschap neemt je baarmoeder meer ruimte in. Je darmen hebben daardoor juist minder ruimte. Dit kan ervoor zorgen dat je stoelgang wat minder soepel gaat. Vezels zijn daarbij een belangrijk hulpmiddel. Ze binden vocht en maken je ontlasting daardoor soepel.
Ze geven je kalium
Kalium regelt de vochtbalans en bloeddruk in je lichaam. Een goede bloeddruk is belangrijk tijdens je zwangerschap. Een te lage bloeddruk kan voor vervelende klachten zorgen en als deze te hoog is, kan het gevaarlijk zijn voor jou en je kindje.
Verse dadels zorgen voor een vitamine C boost
Een verse dadel is de meest gezonde keuze. Deze zit namelijk vol met vitamine C. Vitamine C ondersteunt je weerstand en helpt bij het opnemen van ijzer uit voedsel. Tijdens je zwangerschap kan je lichaam wel wat extra vitamine C gebruiken, zodat je afweer klaarstaat om ziekteverwekkers tegen te houden.
In dadels zit foliumzuur
Foliumzuur is een belangrijke vitamine tijdens je zwangerschap, vooral in de eerste fase. Het verkleint namelijk de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap, zoals een open ruggetje. Daarom is het advies ook om extra foliumzuur te slikken als je zwanger bent.
Dadels helpen bij het op gang brengen van je melkproductie
Het eten van dadels kan je lichaam aanmoedigen om het hormoon prolactine te maken. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van moedermelk. Het zet namelijk je melkklieren aan tot het maken van melk.
De bevalling opwekken
Ga je bijna bevallen? Of ben je al overtijd? Er zijn aanwijzingen uit wetenschappelijk onderzoek dat vier weken voor de uitgerekende datum dadels eten je bevalling kan helpen opwekken.
De studie laat zien dat de bevalling mogelijk vaker spontaan op gang komt als je dadels eet. In de onderzoeksgroep die zes dadels per dag at, gebeurde dit bij 96%. Bij de groep vrouwen die geen dadels at, begon de bevalling maar bij 79% spontaan. Ook was het bij de dadeleters minder vaak nodig om de bevalling in te leiden met weeënopwekkers.
Dadels en je bevalling
Ook tijdens je bevalling kan de vrucht een aantal positieve effecten hebben. Er zijn aanwijzingen dat het eten van dadels sneller tot ontsluiting leidt en de baarmoederhals sneller rijp is voor de geboorte. Ook de de latente (actieve) fase van de bevalling kan mogelijk korter worden hierdoor. Er is nog maar weinig onderzoek dat dit laat zien. Om er zeker van te zijn dat deze voordelen kloppen is meer onderzoek nodig. Maar kwaad kan het niet, dus het is het proberen waard.
Tip
Eet dadels als gezonde snack tijdens je kraamtijd
Ook ná je bevalling is het een goed idee om dadels te blijven eten. Het is een gezonde snack tijdens je kraamtijd. Omdat er veel koolhydraten en calorieën in zitten, zijn het bommetjes vol energie!
Hoeveelheid dadels als je zwanger bent
Hoewel dadels veel gezondheidsvoordelen hebben, kan je er beter niet te veel van eten. In een dadel zit namelijk ook veel suiker. Het is altijd gezond om niet al te veel suiker binnen te krijgen. Als je zwanger bent, geldt dit nog meer. Te veel suiker kan namelijk zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Het voedingscentrum adviseert om ongeveer drie gedroogde dadels per dag te eten. Van verse dadels kan je er vier tot zes per dag eten.
Heb je last van zwangerschapsdiabetes? Dan is het goed om eerst even te overleggen met je arts voordat je elke dag aan de dadels gaat.