Tweeling in kinderwagen

Misschien is het voor jullie een grote verrassing: niet één baby maar twee. Twee baby’s grootbrengen is toch net even anders dan één. Deze handige tips voor als je een tweeling verwacht of er al één hebt, helpen je op weg.

In verwachting van een tweeling

Ben jij op dit moment in verwachting van een tweeling? Gefeliciteerd! Het gaat toch net even anders dan bij één kindje. Je hebt waarschijnlijk extra spullen nodig en je moet rekening houden met twee nieuwe ritmes. Wil je je graag goed voorbereiden? De volgende tips zijn handig als je binnenkort een tweeling verwacht.

1. Zorg voor de juiste kleding (voor jezelf!)

Misschien denk je niet meteen aan kleding voor jezelf. Toch is het goed om hier over na te denken. De juiste kleding is handig voor het buidelen. Buidelen is een knuffelmethode waarbij je kindje bloot op jouw blote huid ligt. Bij tweelingen is dit extra belangrijk omdat deze kindjes vaak wat eerder geboren worden en nog erg klein zijn. Buidelen zorgt voor een rustige hartslag en ademhaling en het geeft je baby een veilig gevoel.

Een vest met knopen aan de voorkant is handig zodat je armen warm blijven. Je kan ook een bh aanschaffen met de sluiting aan de voorkant. Op die manier hoef je niet helemaal je bh uit te trekken. Dit is vooral prettig als je tweeling in het ziekenhuis moet blijven en nog erg kwetsbaar is. Ze hebben zo geen last van bandjes of beugels van je bh.

2. Sla kleine babymaten in

Tweelingen worden vaak eerder geboren dan 40 weken. Dit betekent dat ze ook iets kleiner zijn dan gemiddelde eenling baby’s. Koop daarom voor de zekerheid ook wat kleding in maat 44. Zo heb je voor de eerste weken genoeg in huis. Steeds meer winkels bieden deze maten aan. Online kan je deze babykleding ook goed vinden.

tweeling
Tweeling in de box
Tweeling in de box

3. Koop een goed voedingskussen

Een voedingskussen kan je tijdens je zwangerschap al gebruiken voor een fijne slaaphouding. Maar een voedingskussen is ook erg fijn bij het voeden van je tweeling. Er bestaan speciale voedingskussens voor tweelingen. Als je borstvoeding geeft helpt een voedingskussen om een goede houding aan te nemen tijdens het voeden. Het ondersteunt je armen en schouders tijdens het geven van borstvoeding. Ook als je flesvoeding geeft, is een goed voedingskussen handig. Zo kan je je baby’s tegelijk voeden in een tweeling voedingskussen.

4. Gebruikt het ouderschapsverlof van je partner

Je krijgt als partner één volledige werkweek vrij voor de kraamweek, ook als je een tweeling krijgt. Daarnaast heb je als partner recht op vijf extra werkweken aanvullend geboorteverlof tegen 70 procent loon.

Als je een tweeling hebt, kunnen de eerste weken extra zwaar zijn. Het kan voor jullie prettig zijn om een langere tijd samen door te brengen om een fijn ritme met jullie tweeling te vinden. Hiervoor kan je ouderschapsverlof gebruiken. In het eerste jaar kan je negen werkweken ouderschapsverlof tegen 70 procent salaris opnemen. Daarna kan je nog onbetaald ouderschapsverlof opnemen als je dat wil. Het is goed om hier samen over na te denken.

5. Bekijk babyspullen voor een tweeling

Er zijn speciale tweelingartikelen op de markt, zoals een grote babygym of tweeling box. Bedenk of dit voor jullie handig is. Het is slim om even te controleren of het in jullie huis past. Misschien kan je deze artikelen overnemen van een andere tweelingouder of via marktplaats?

6. Test of je wagen door de deur past

Meet de doorgang van je deur op voordat je de kinderwagen koopt. Tweelingwagens zijn een stuk breder dan kinderwagens voor één baby. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Het zou vervelend zijn als je elke keer wanneer je het huis binnenkomt je wagen moet inklappen.

Tweeling in een tweelingwagen

7. Boven én beneden

Het is fijn om sommige verzorgingsspullen boven én beneden te hebben liggen. Denk aan een aankleedkussen, fopspeen, hydrofiele doeken. Zo grijp je niet mis en heb je boven en beneden alles bij de hand voor je baby’s.

8. Let op 1+1 acties

Als je in verwachting bent van een tweeling zijn er veel spullen die je dubbel wil kopen. Denk aan die leuke truitjes of gave schoenen. Het kan hierdoor best prijzig worden. Let daarom op acties waarbij je 1 + 1 gratis krijgt. Je kan ook informeren of je korting krijgt bij het dubbel kopen van een artikel. Sommige winkels geven tweeling-korting. Hierbij krijg je 15 procent korting als je bij het kopen van twee dezelfde producten zegt dat het voor een tweeling is. Dat scheelt toch weer in de prijs.

Tweeling in bed
Tweeling op de borst
Tweeling in wagen

Ouder van een tweeling

Heb jij al een tweeling en zit de kraamtijd erop? Misschien is er nog geen sprake van een ritme. Ook na de eerste periode kan je tegen dingen aanlopen als tweelingouder. De volgende tips wil je vast weten.

9. Geniet van je tweeling

Misschien wel de belangrijkst tip. Probeer in alle drukte van het zorgen voor twee baby’s ook vooral te genieten. Het is hard werken om voor twee baby’s tegelijk te zorgen, maar jullie doen het vast geweldig. Laat de boel soms de boel en geniet van jullie jonge tweeling. Voor je het weet zijn ze groot en vragen ze hoe jouw dag was.

10. Houd je aan een vast ritme

Een vast ritme is erg fijn bij een tweeling. Niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jou. Activiteiten voor allebei tegelijk doen, helpt ook. Als je je baby’s tegelijk voedt, heb je de grootste kans dat ze daarna tegelijk slapen. Dit geeft jou ook wat meer ruimte om op adem te komen. Een vast ritme maakt de dagen voorspelbaar voor je baby’s en helpt jou overzicht houden. Als je geen ritme aanhoudt, ben je de hele dag bezig met voeding en slaapjes.

11. Plan baddermomenten slim

Twee baby’s in bad doen of douchen lijkt een hele uitdaging. Maar het is niet onmogelijk en met de juiste voorbereiding goed te doen. Het makkelijkste is om het baddermoment te plannen op een moment dat je met z’n tweeën bent. Dus wacht tot je partner thuis is of vraag of iemand je kan helpen. Als je kindjes iets ouder zijn en stevig kunnen zitten, kan je ze tegelijk in bad zetten. Heb je geen bad? Kijk dan eens naar een flexibele wasmand. Deze werkt vaak prima als badje.

12. Shop tweedehands

Heb je al een kindje? Het kan dan fijn zijn om deze uitzet aan te vullen met tweedehands artikelen. Maar ook als je nog geen kinderen hebt, kan je tweedehands shoppen. Breng een bezoek aan de kringloop of start je zoektocht online. Veel kledingmerken worden online goedkoper aangeboden op duurzame verkoop-apps. Let goed op de kwaliteit van het product. Zijn de kleren bijvoorbeeld veel gedragen of nog zo goed als nieuw?

13. Laat je boodschappen bezorgen

Zie jij het niet zitten om met je tweeling door de supermarkt te lopen? Laat je boodschappen dan thuisbezorgen. Je kan je boodschappen vaak tot een dag van tevoren nog bestellen. De boodschappen worden dan tot de deur geleverd. Ook de statieflessen en plastic tasjes kan je weer meegeven aan de bezorger.

14. Vraag om hulp

Als je een tweeling hebt, ben je veel tijd met je baby’s bezig. Hulp van anderen kan soms niet alleen handig zijn, maar zelfs nodig. Vraag je vrienden en familie om hulp. Bijvoorbeeld hulp bij de zorg voor je tweeling of bij het koken en het huishouden. Er zijn vast mensen in je omgeving die het leuk vinden om te helpen. Krijg je hulp aangeboden? Accepteer dit dan, hoe moeilijk je dit misschien ook vindt.

15. Maak tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf maken is erg belangrijk als ouder. Zeker als tweelingouder. Je bent dubbel zoveel tijd kwijt met je baby’s. Neem dus ook tijd om weer op te laden en weer vooral ‘jij’ te zijn. Zo kom je even uit de baby-bubbel. Plan iets waar jij blij van wordt en geniet van die tijd. Misschien vind je het fijn om wat met je partner of een vriendin te doen. Het is ook mogelijk dat je vooral oplaadt door even alleen te zijn. Het is allemaal goed zolang jij er maar achter staat.


Praat mee op het 24Baby-forum!

Download nu de 24Baby App en praat mee op het forum. Kom in contact met andere (aanstaande) ouders, deel ervaringen en vraag advies.

Download de app >>

16. Word lid van de meerlingen groep op het 24-baby forum

Een zwangerschapsforum is een digitaal platform waar je met andere zwangere vrouwen en (aanstaande) ouders in contact kan komen. Je kan er vragen stellen, advies geven, ervaringen delen en tips uitwisselen. Op het 24baby forum is een groep speciaal voor ouders van meerlingen. In deze groep vind je andere ouders die een meerling hebben of verwachten. Het kan fijn zijn om te praten met mensen die in dezelfde situatie zitten als jij.