Zwangere vrouw op babyshower met vriendinnen

Een uit de Verenigde Staten overgewaaide traditie, die tegenwoordig ook in ons kleine kikkerlandje niet meer weg te denken is in het zwangerschapstraject. Maar wat houdt het nou precies in en hoe pak je zoiets aan? Lees hier de allerleukste tips voor het ultieme feestje voor je zwangere vriendin of zus.

Wat is een babyshower?

In eerste instantie is de babyshower een feestje om je zwangere vriendin te verrassen en te verwennen met lekkere hapjes, gezelligheid, een leuke activiteit en natuurlijk cadeautjes. Nog even goed genieten voor ze straks aan de zwaarste klus van haar leven gaat beginnen (lees: DE bevalling).

Uiteraard is het toegestaan haar een klein beetje te plagen (zie activiteiten en spelletjes), zodat jullie als vriendinnen extra lol hebben.

Babyshower organiseren

Zorg dat je achter een lijstje met contactgegevens komt van haar dierbaarste vriendinnen, eventuele (schoon)zusjes, nichtjes en haar moeder en schoonmoeder. Zijn deze laatste twee bij die andere Amerikaanse traditie, het vrijgezellenfeest, meestal niet gewenst, als aanstaande oma’s horen ze er helemaal bij.

Misschien is je vriendin pas getrouwd, dan kan je gewoon met het lijstje van haar vrijgezellenfeest aan de gang. Plan vervolgens met alle genodigden een datum, bedenk wat leuke activiteiten en cadeaus, maak allemaal wat lekkers en je bent er. O ja, vergeet niet de aanstaande papa in het complot te betrekken, heel handig voor het verrassingselement (zie hieronder).


In samenwerking met Illustrations by Renée

Gratis spelletjes en uitnodigingen

Om het organiseren van een babyshower nog makkelijker en leuker te maken, heeft Illustrations by Renée 5 gratis printables voor jou gemaakt:

 • Spel: Baby Bingo
 • Spel: Wensen voor de baby
 • Spel: Voorspellingen voor de baby
 • Spel: Babyshower alfabet
 • Uitnodigingen voor de Babyshower
Gratis downloaden >

Surprise party of afgesproken?

Het allerleukst is het natuurlijk als je vriendin nergens van af weet en met een smoesje thuis gehouden wordt als de babyshower bij haar thuis is, of juist ergens heen gelokt wordt.

Maar is je vriendin een neurotische control freak dan kan ze dat, zeker in haar huidige ‘hormonen-door-haar-lijf-gierende toestand’, misschien niet zo waarderen. Dan kun je haar misschien beter vragen wat voor dag haar uit zou komen om wat leuks te gaan doen met vriendinnen (je hoeft natuurlijk niet alles te verklappen).

Wanneer?

De beste tijd om een babyshower te organiseren is als je vriendin zo’n 6 à 7 maanden zwanger is. Ze voelt zich echt zwanger met haar mooie dikke buik en er kan niet zoveel meer mis gaan, maar ze is wel nog mobiel en ligt nog niet futloos op de bank te wachten op de eerste weeën.

Babyshower spelletjes

Er zijn tal van leuke activiteiten en spelletjes te bedenken, van hilarisch tot creatief en van smerig tot lief. Hieronder onze favorieten.

Voorspel de naam en datum

Maak een mooie kalenderpagina van de maand waarin de dame in kwestie gaat bevallen en laat iedereen de babynaam die ze voorspellen schrijven in het vakje van de datum die ze voorspellen. Verzin een leuk cadeautje voor degene die de beste voorspelling had.

Babyshower - voorspel de naam en geboortedatum
Voorspel de naam en geboortedatum

De kalenderpagina zoals je op de afbeelding rechts ziet, kan je makkelijk en snel maken door deze pdf te printen. Even knippen en plakken en je bent klaar!

Rompertjes versieren

Een hele leuke en creatieve bezigheid waar de mom to be nog een praktisch cadeau aan over houdt ook. Koop simpele effen witte rompertjes en ga met z’n allen aan de slag met textielverf en stiften, naald en draad, vilt en sjabloontjes. Tip: koop verschillende maten, baby’s groeien hard.

Babyvoeding raden

Schaf een aantal potjes babyvoeding aan. Pak de potjes in met aluminiumfolie of verwijder de labels en zet nummers op de dekseltjes. Nou, aanstaande mama, proeven maar! Scoort ze goed, dan krijgt ze een cadeautje.

Je kunt er ook voor kiezen om iedereen solidair mee te laten proeven en raden. Laat dan iedereen opschrijven wat ze bij elk nummer denken te proeven.

Luier ruiken

Het klinkt vies, maar hilarische momenten gegarandeerd bij dit spel. Neem 5 tot 10 luiers, nummer ze en doe in elke luier een andere geur bijvoorbeeld chocolade, babylotion, sinaasappelsap, een gesmolten mars of ontbijtkoek.

Laat de luiers rondgaan en laat iedereen bij elk nummer opschrijven wat ze denken te ruiken. Wil je het extra hilarisch en spannend? Doe het dan geblinddoekt.

Verboden woord

Het verboden woord is natuurlijk ‘baby’. Maak kaartjes met babyvoorwerpen en –termen erop en verdeel de groep eventueel in teams. Om de beurt beschrijven julie het woord op het kaartje aan je team zonder het woord ‘baby’ te gebruiken. Moeilijker dan je denkt.

Babyfoto raden

Laat alle gasten een babyfoto van zichzelf meenemen, hussel ze door elkaar en hang ze leuk op. En nu maar raden wie op welke foto staat.

Babyquiz

Verzin een aantal grappige babyvragen en mamaweetjes en neem de test af bij je zwangere vriendin. Is ze al helemaal klaar voor het moederschap?

Tijdscapsule maken

Leuk voor later, en vooral ook voor het ongeboren kindje. Vraag iedere gast iets mee te nemen wat past bij de tijdsgeest van het geboortejaar van de baby (bijv. een tijdschrift, krant, voorwerp van een rage zoals ooit de flippo’s dat waren).

Laat iedereen vertellen waarom ze voor dit voorwerp gekozen hebben, doe alles in een doos en sluit deze af. Zet er op ‘Niet openen voor…(maand en jaartal van achttiende verjaardag van het ongeboren kindje)’.

Leuke babyshower cadeautips

 • Een mooi gastenboek, waar iedereen een wens voor de moeder en baby in kan schrijven en met genoeg ruimte voor foto’s. Leuk voor nu én voor later!
 • Een foto op canvas of triplex of glas voor haar ongetwijfeld fotogenieke spruit straks
 • Een mooie zwangerschapsjurk
 • Een leuk boek bijvoorbeeld Mama’s eerste stapjes of Oei, ik groei!
 • Een verwenpakket van bijvoorbeeld Rituals
 • Praktische cadeaus zoals luiers, slabbetjes en babykleding in verschillende maten
 • Jouw favoriete voorleesboek van vroeger met een persoonlijke boodschap erin
 • Een mooie luiertas of de benodigdheden om erin te doen
 • Praktische spullen voor de babyuitzet. Dit lijkt minder leuk om te geven, maar je vriendin zal je erg dankbaar zijn.

Babyshower hapjes en taart

Lekkere hapjes mogen op een babyshower natuurlijk niet ontbreken. En zoals het een echte meidenbijeenkomst betaamd moet er natuurlijk een flinke dosis cute zoet aanwezig zijn. Maak bijvoorbeeld cupcakes in babystijl.

Babyshower hapjes - cupcakes in babystijl

Of als je niet zo’n bakprinses bent; koop leuke petitfours of chocolaatjes, geheel in thema. Een hartige tegenhanger zoals een lekkere quiche of mini-sandwiches doen het ook altijd goed. En als iedereen iets maakt heb je zo een tafel vol heerlijkheden.

Wil je je helemaal uitleven, dan zijn de babyshower taarten hieronder misschien een mooie inspiratie voor je. Je gooit hier gegarandeerd hoge ogen mee.

Babyshower taarten

Laatste tips

 • Laat alle gasten weten dat het een verrassing moet blijven
 • Zorg dat het niet al te lang duurt, anders wordt het te vermoeiend voor de mama in spe. Een middag of avond is genoeg
 • Wil je echt voor een complete babyshower-experience gaan, dan horen bedankjes voor de gasten er ook echt bij. Je kunt denken aan een miniplantje, leuke zeepjes of leuk verpakt snoep
 • Doe niet meer dan drie spelletjes, dat is echt wel genoeg
 • Vergeet niet om foto’s of een filmpje te maken tijdens de babyshower!