alcohol drinken zwangerschap

Het drinken van alcohol heeft vanaf het moment dat je zwanger wilt worden totdat je stopt met het geven van borstvoeding invloed op de gezondheid van je kind. Vooral tijdens de zwangerschap is je baby gevoelig voor alcohol en kun je dit dus maar beter helemaal mijden.

Alcohol als je zwanger wilt worden

Alcoholgebruik vermindert niet alleen de kans op een succesvolle bevruchting, maar vergroot ook de kans op een miskraam of doodgeboorte. Omdat onderzoekers op dit vlak nog niet kunnen vaststellen of het veilig is om kleine hoeveelheden te drinken, is het verstandig om helemaal geen alcohol te drinken wanneer je probeert zwanger te worden.

Eén of twee glazen per week vormen waarschijnlijk een klein risico. Maak je dus niet teveel zorgen als je toch een keer een glas hebt gedronken en er nu achter bent gekomen dat je zwanger bent. De risico’s nemen echter toe wanneer je regelmatig drinkt of op één dag meerdere glazen drinkt. De risico’s blijven toenemen naarmate je meer drinkt.

Alcoholgebruik door de man

Alcoholgebruik door de man kan het sperma aantasten. Drankgebruik door de man in de weken voor de bevruchting zou tot een kleinere kans op een zwangerschap kunnen leiden en vergroot wellicht ook de kans op een miskraam of doodgeboorte. De man wordt dan ook aangeraden het gebruik van alcohol te stoppen of te matigen wanneer jullie proberen zwanger te worden.

Alcoholgebruik tijdens je zwangerschap

Drink geen alcohol tijdens je zwangerschap. Het gebruik van alcohol heeft allerlei vervelende effecten op een ongeboren kind. Schadelijke effecten kunnen gedurende de gehele zwangerschap optreden, ook in de eerste weken wanneer de placenta nog niet gevormd is. Ook kleine hoeveelheden alcohol kunnen schade aanrichten. Het drinken van minder dan één glas alcohol per dag kan onder andere de risico’s op een miskraam, foetale sterfte en vroeggeboorte verhogen.

Het drinken van één a twee glazen per dag leidt, naast de eerder genoemde effecten, waarschijnlijk tot een negatief effect op de motorische ontwikkeling van het kind. Ook is er mogelijk een hoger risico op een laag geboortegewicht. Hoe meer alcohol de moeder drinkt, des te groter is de kans op negatieve effecten.

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen of het foetaal alcohol sydroom (FAS). Baby’s met FAS hebben een laag geboortegewicht, groeien traag, hebben gezichtsafwijkingen en afwijkingen aan de hersenen. FAS komt vooral voor bij kinderen van zware drinkers, maar kan ook ontstaan bij kleinere alcoholinnames.

Niet alleen regelmatige drinkers hebben een grotere kans op gezondheidsproblemen. Ook het eenmalig veel, ofwel binge drinken, kan de risico’s vergroten. Hoewel de risico’s toenemen met het alcoholgebruik, kan ook een minimale hoeveelheid alcohol tijdens je zwangerschap schadelijk zijn. Het advies is dan ook om gedurende de zwangerschap helemaal niet te drinken.

Alcohol na de bevalling

Als je na de bevalling borstvoeding geeft is het nog steeds belangrijk op je alcoholgebruik te letten. Lees meer informatie over alcohol en borstvoeding.

Stoppen met alcohol

Als je moeite hebt of denkt te hebben om te stoppen met het drinken van alcohol, kun je bij je huisarts terecht of op de site van het Trimbos instituut alcoholinfo.nl hulp zoeken.