1 maand zwanger

De bevruchting, innesteling en het embryo

De ontwikkeling van de embryo na 1 maand zwanger

Na 1 maand zwanger ben je eigenlijk pas 2 weken zwanger. Dit komt doordat de telling van de zwangerschapsweken (en dus ook de maanden) begint bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Pas aan het begin van de derde week is de bevruchting en na 4 weken ontstaan het embryo en placenta. Het embryo is dan zo groot als een maanzaadje. Lichamelijk zijn er bij jou nog amper veranderingen.

Je baby is zo groot als een..

0,4 mm < 1 gram
  • zo groot als een maanzaadje
  • zo licht als een veertje
  • lijkt op een piepklein kikkervisje

Je bent nu..

Uitgerekende datum is tussen 26 december en 24 januari
  • 0 tot 34 dagen zwanger
  • in je eerste maand
  • in het eerste trimester

Je baby in maand 1 van je zwangerschap

Doordat de telling van je zwangerschap begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid, ben je de eerste twee weken van je zwangerschap eigenlijk nog niet zwanger. Dit zwangerschapsduur mysterie lijkt ingewikkeld, maar is best logisch. Het is namelijk lastig om het precieze moment van de bevruchting te bepalen.

Pas in het begin van week 2 vindt de bevruchting plaats. De bevruchte eicel ontwikkelt zich tot een bal van cellen die zich innestelt in de baarmoederwand. Aan het eind van de eerste maand ontstaat uit de bal van cellen het embryo en placenta.

Het embryo is aan het eind van maand 1 zo groot als een maandzaadje. Het is 0,4 mm en weegt minder dan 1 gram.

Jij in maand 1 van je zwangerschap

1 maand zwanger, positieve zwangerschapstest

De eerste twee weken ben je dus eigenlijk nog niet zwanger. Lichamelijk is er bij jou dan ook niks anders dan normaal. Van de bevruchting merk je niets, maar de innesteling kan gepaard gaan met een innestelingsbloeding. Dit kan je verwarren met een menstruatie. De bloeding komt echter vaker niet voor, dan wel.

Na de innesteling verandert je hormoonhuishouding. Dit is de oorzaak van veel zwangerschapskwalen. In de eerste maand heb je daar gelukkig nog geen of beperkt last van. De eerste zwangerschapssymptomen die je kan opmerken zijn lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen.

1 maand zwanger zwangerchapstest

Zwangerschapstest

Misschien is het nog wat te vroeg, maar een zwangerschapstest kan aan het einde van de maand betrouwbaar zijn. Je kan vanaf volgende week met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. Als je alvast een zwangerschapstest in huis hebt, kan je dit dan direct testen.

Bestel online

Tip bij 1 maand zwanger

1 maand zwanger, gezond eten

In de eerste maand van de zwangerschap weet je vaak nog niet officieel dat je zwanger bent. Als je probeert zwanger te worden is het verstandig om ervan uit te gaan dat je snel zwanger kan zijn. Om deze reden is het onder andere belangrijk om:

Volgende maand

2 maanden zwanger

Groeiende armen, benen en…borsten

Naar 2 maanden zwanger