1 maand zwanger
Van dé vrij-partij tot mini embryo
Maanzaadje
Je lichaam
Deze maand
-
Eicel + zaadcel = vruchtje
Deze maand gebeurt dé vrijpartij en wordt de rijpe eicel bevrucht. Het begin van jullie kindje!
-
Baarmoedernestje
De bevruchte eicel reist door de eileider naar de baarmoeder, om zich daar in te nestelen.
-
De eerste symptomen
De kans is groot dat je nog bijna geen symptomen merkt. Wel kan de innesteling voor een lichte bloeding zorgen.
Je baby is zo groot als een...
Maanzaadje
< 1 gram
Gewicht0,4 mm
LengteJe baby bij 1 maand zwanger
Na 1 maand zwangerschap ben je eigenlijk pas zo’n 2 weken zwanger. Welkom in het mysterie dat zwangerschapsduur heet! Dit komt door de bijzondere telling van de zwangerschapsweken (en dus ook de maanden). Die begint bij de eerste dag van je laatste ongesteldheid. De eerste twee weken van je zwangerschap ben je dus eigenlijk nog niet zwanger. Dit lijkt ingewikkeld, maar heeft een logische reden. Het is namelijk lastig om het precieze moment van de bevruchting te bepalen. Wel weet je waarschijnlijk op welke dag je laatste menstruatie begon. Daarom gebruiken we deze dag als beginpunt.
Ongeveer twee weken na het begin van je laatste menstruatie heb je dé vrijpartij die je leven verandert. Een zaadcel bevrucht de rijpe eicel. De bevruchte eicel ontwikkelt zich tot een bal van cellen. Die nestelt zich bij 3 weken in de baarmoeder in. Aan het eind van de eerste maand ontstaat uit de bal van cellen het embryo en de placenta. Het embryo is dan zo groot als een maanzaadje. Ongelofelijk dat dit zich de komende 8 maanden ontwikkelt tot je baby! Maar eerst is er nog heel wat werk aan de winkel.
Zwangerschapstest
Misschien is het nog wat te vroeg, maar een zwangerschapstest kan aan het einde van de maand betrouwbaar zijn. Je kan vanaf volgende week met zekerheid zeggen of je wel of niet zwanger bent. Als je alvast een zwangerschapstest in huis hebt, kan je dit dan direct testen.
Jij in maand 1 van je zwangerschap
De eerste twee weken ben je eigenlijk nog niet zwanger. Lichamelijk is er bij jou dan ook niks anders dan normaal. Van de bevruchting merk je niets. Wel kan de innesteling samengaan met een innestelingsbloeding. 20 tot 30 procent van de vrouwen merkt deze lichte bloeding op. Ben jij er één van? Dan is dat vaak het eerste teken van je zwangerschap.
Na de innesteling verandert er veel in je lichaam. Je gaat nu bijvoorbeeld hCG en andere zwangerschapshormonen aanmaken. Deze veroorzaken veel zwangerschapskwalen. In de eerste maand heb je daar gelukkig nog geen of weinig last van. De eerste zwangerschapssymptomen die je kan opmerken zijn onder andere een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Je leest er verderop meer over.
Aan het einde van deze maand merk je misschien wel het belangrijkste zwangerschapssymptoom: je bent overtijd. De dag dat je ongesteld had moeten worden, heet je NOD (Niet OngesteldheidsDag). Vanaf deze dag kan je een zwangerschapstest doen. Het moment van de waarheid!
Je buik bij 1 maand zwanger
Ben je benieuwd hoe de buik van andere zwangere vrouwen deze maand groeit? Ontdek het hier:
Exclusief: Tweede ticket gratis voor de Negenmaandenbeurs
Speciaal voor bezoekers van 24Baby: bestel een ticket voor de Negenmaandenbeurs en krijg er een gratis. De Negenmaandenbeurs is vanaf deze woensdag t/m zaterdag. Wees er dus snel bij!
Jij als partner bij 1 maand zwanger
Deze maand gebeurt er ontzettend veel in het lichaam van je partner. Aan het begin van de maand is ze nog ongesteld. Aan het einde van de maand groeit er in duizelingwekkend tempo een vruchtje in haar baarmoeder.
Ook in jullie leven verandert er een heleboel. Je partner moet bijvoorbeeld denken aan wat ze wel en niet mag eten. Jij kan haar daarbij helpen door de lijst met voedingsmiddelen die ze niet mag op de koelkast te plakken. Ook maak je haar vast blij door te stoppen met roken en op je drinkgedrag te letten. Gelukkig zijn er genoeg alcoholvrije drankjes waarvan jullie samen kunnen genieten.
To do
Bereid je goed voor
In de eerste maand van de zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Probeer je zwanger te worden? Dan is het slim om ervanuit te gaan dat je snel zwanger kan zijn. Het is dan goed om op deze tips te letten:
- Begin met foliumzuur slikken als je dit nog niet doet. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.
- Zorg ervoor dat je genoeg vitamine D en calcium binnenkrijgt.
- Schrijf de eerste dag van je laatste menstruatie op, zodat je deze onthoudt.
- Drink geen alcohol meer, stop met roken en zet gezonde voeding op je menu.
- Check wat je wel en niet mag eten met dit handige overzicht.
- Aan het einde van deze maand kan je een zwangerschapstest doen. Haal dus alvast een test in huis.
Zwangerschapssymptomen
Vermoeidheid
In het begin van je zwangerschap kan je last hebben van extreme vermoeidheid. Dit kan al een week na de bevruchting ontstaan. Niet zo gek als je bedenkt dat de hormonen door je lijf gieren en er een mensje in je groeit!
Gevoelige borsten
Voelen je borsten anders dan normaal en zijn ze pijnlijk en gevoelig? Dan kan dit een van de eerste zwangerschapssymptomen zijn. Door veranderingen in je hormoonhuishouding zijn ze beter doorbloed en daarmee gevoeliger.
Veranderende tepels
Je tepels bereiden zich tijdens je zwangerschap voor op borstvoeding geven. Dit kan je al een week na de bevruchting merken. Je tepelhoven worden misschien donkerder en de bultjes op je tepelhoven kunnen groter worden.
Afkeer van geuren en smaken
Ruik je sommige geuren opeens veel beter of smaakt bepaald voedsel plotseling anders? Grote kans dat zwangerschapshormonen de boosdoener zijn. Meestal wordt dit in het tweede trimester minder.
Cravings
Tijdens je zwangerschap kan je plotseling enorm zin hebben in bepaald voedsel. Denk aan augurken, maar het kunnen ook zure matten, bakken ijs of emmers popcorn zijn. Cravings kunnen al voorkomen als je 2 weken zwanger bent.
Stemmingswisselingen
Het ene moment kan je niet stoppen met lachen, terwijl je even later plotseling in huilen uitbarst. Herkenbaar? Stemmingswisselingen kunnen al vroeg in je zwangerschap voorkomen. Schaam je er niet voor, want het hoort erbij.
Zwanger worden is...
Met babykleding thuiskomen, ook al heb je nog niet eens positief getest